Malý Buquoyský palác na Malé Straně slouží jako ubytování pro diplomaty ze sousední francouzské ambasády. Architektka mu vrátila podobu jako v baroku. Ne však doslova, pracovala při tom i se současnými prvky. (Malý Buquoyský palác, collcoll)
Události /

Kdo postoupil do semifinále? Nominace na Českou cenu za architekturu vyhlášeny

Z více než tří set staveb, které se ucházely o Českou cenu za architekturu, zbylo 31 nejlepších. Mezinárodní porota udělala první výběr. Mezi nominovanými je školka, bytový dům i přístavba ke kostelu. Z nich porota bude vybírat finalisty a hlavního vítěze. Kdo to bude, se dozvíme v listopadu.

Malý Buquoyský palác na Malé Straně slouží jako ubytování pro diplomaty ze sousední francouzské ambasády. Architektka mu vrátila podobu jako v baroku. Ne však doslova, pracovala při tom i se současnými prvky. (Malý Buquoyský palác, collcoll)
Ve věži výdušné jámy v Ostravě jsou kanceláře kreativců (Firemní sídlo, Kamil Mrva Architects, 2024)
Místo, kde si mohou děti pohrát a svěřit se. V nízkoprahovém klubu v Nové Pace najdou kromě pochopení i kvalitní architekturu (Klub Relax, atakarchitekti, 2021)
Nový park v Aši zve na procházku a také připomíná vytěsněnou historii. Dřív tu stál kostel a německý hřbitov, oboje zničené v době socialismu. (Park historie,SOA architekti, Ateliér KONCEPT, 2022)
Budova bývalého pivovaru Světovar v Plzni je kulturní památkou, cílem rekonstrukce a konverze budovy na administrativní objekt bylo zachování industriálního výrazu. (TechTower, Vojtěšek architekti, akad. arch. Milan Varvařovský, 2022)
Kasárna a hodně nevyužitého prostoru, celkem 3,5 hektaru. Po revitalizaci se po areálu dá chodit, běhat, jezdit na kole i si jen tak lehnout na trávu. (Revitalizace veřejného prostranství bývalých kasáren Vysoké Mýto, Barbora Srpková, Martin Lukáč, 2022)
Sportovní halu pro Řevnice zafinancoval soukromý investor. Jelikož stojí ve čtvrti, kde převažují rodinné domy, je co nejnižší, aby nerušila. (Sportovní hala Řevnice, Grido, architektura a design, 2023)
Rodinný dům jako promyšlená kompozice prostorů (Dům v Radíkově, Malý Chmel, 2022)
Při úpravách vinařství Kolby na jižní Moravě se nesmělo bourat, pouze opravovat a přistavovat. Historická budova vinařství se zrekonstruovala, sklady z desátých let přizpůsobily. Jednotlivé etapy byly sjednoceny dřevem. (Vinařství Kolby, ORA, 2023)
Nízký objekt základny technických služeb v Lysolajích se částečně noří do terénu, aby tak přílišně nevyčníval a současně mohl fungovat v energeticky úspornějším režimu. (Základna technických služeb, PROGRES architekti, 2022)
Starý rodinný mlýn dostal novou funkci. Jako penzion a bistro slouží návštěvníkům moravského Podluží (Mlýn Hrušky, Pelčáka a partner,2022)
Technologické centrum UMPRUM s dílnami vzniklo přestavbou historického domu v centru Prahy. Jedním ze členů architektonického týmu byl tehdejší pedagog školy Ivan Kroupa. (Technologické centrum Umprum, Projektový ateliér Umprum, 2021)
Čtyřpodlažní dům hned při vstupu do Stromovky. Z uličních pohledu je pevný a solidní, do dvora se otevírá velkými proskleními. (Rezidence Gotthardská, Nedvěd Architekti, 2023)
Mendelovo náměstí v Brně je především důležitý přestupní uzel městské dopravy. Jsou tu nové přístřešky, mobiliář a prostranství, kde je příjemné se na cestě zastavit (Mendelovo náměstí, CHYBIK+KRISTOF, 2022)
Zahradní domek v zahrádkářské kolonii - bez kuchyně i koupelny, pouze s prostorem k pobývání. Dá se celý otevřít a fasádu má z opalovaného dřeva. (Zahradní pavilon, BYRÓ, 2023)
Dům v historickém centru Kutné Hory stojí na úzké a hluboké parcele. Architektům se do něj podařilo vnést světlo a úspěšně ho propojit se zahradou. (Rekonstrukce domu v Kutné Hoře, BYRÓ, 2023)
Školka vstoupila do parku. Novou stavbu se povedlo usadit mezi vzrostlé stromy a zakomponovat ji do okolí (Mateřská školka Podhrad v Humpolci, SPORADICAL,2023)
Silu v pardubických mlýnech zůstala jeho strohá krása. Prochází se ním po lávkách z pororoštu, v nejvyšším patře je multifunkční sál. (Adaptace obilného sila v areálu Winternitzových Automatických mlýnů, Prokš Přikryl architekti, 2023)
„Dům-plot“, tak označují architekti z ateliéru BYRÓ chatu, která je postavená z toho nejlevnějšího, co bylo k dispozici a z velké části ji realizovali svépomocí sami autoři návrhu. (Chata nad Sušicí, BYRÓ, 2023)
Nové sídlo Českého rozhlasu Olomouc vzniklo konverzí bývalého domu nábytku. Architekti se zaměřili na obnovu řady původních prvků a zachování centrálního atria s horním osvětlením. (Konverze obchodního domu na budovu Českého rozhlasu, Atelier38, 2022)
Tradiční tržiště Pod Kaštany v centru Zlína dostalo novou podobu. Jsou tu nové pohodlnější stánky, ale také toalety a odpočinková piazetta. (Rekonstrukce tržiště ve Zlíně, ellement architects, 2022)
Původně málo přehledné a nevyužitelné prostranství mezi obchodní akademií a gymnáziem v centru Pelhřimova. Nyní park a místo lákající k pobytu. (park mezi školami, MED ARKITEKT)
Ve dvoupokojovém bytě architekti odstranili všechny příčky a vložily čtyři boxy, z nichž tři jsou pohyblivé. Mohou se posouvat a byt se může každý den měnit (Flexibilní bydlení v Olomouci, CHYBIK + KRISTOF)
Do historických lázní vstoupila červená konstrukce, vznikl nový koncertní sál. Stavěla se ručně přímo na místě a usadí se na ni 330 lidí. (Koncertní sál v Císařských lázních v Karlových Varech, Petr Hájek ARCHITEKTI, 2023)
Ulici Bratislavská v Brně doplnil dům s šachovnicovým motivem na fasádě. Postavilo ho město, a jsou tu hlavně sociální nájemní byty menších rozměrů. (Bytový dům Bratislavská, CL3, 2022)
Obecní bytový dům, dostupné nájemní bydlení v Ďáblicích (bytový dům Akcíz, třiarchitekti, 2022)
Bytový dům na Břevnově vypadá do ulice jako sto let starý, do vnitrobloku jako současný. K historickému domu do dvora přibyla výtahová šachta, která vypadá přirozeně, a to se podaří jen málokdy. (Bytový dům na Břevnově (BD 6), BY architects,
Staré letní kino v Prachaticích je menší a modernější, aby lépe odpovídalo potřebám dnešní doby (rekonstrukce letního kina, Mimosa Architekti, 2022)
Lávka, která spojila břehy Karlína a Holešovic tak samozřejmě, jakoby tam byla vždycky. (lávka přes Vltavu, Petr Tej, Marek Blank, Jan Mourek, Aleš Hvízdal, Jan Hendrych, 2022)
Škola v Podkrkonoší dostala novou přístavbu - s mnoha okny, které vyhlíží do zvlněné krajiny a z probarveného betonu, který připomíná zdejší pískovec (přístavba školy ve Studenci, Chrama, 2021)
Červený kostel v Olomouci byl od konce padesátých let využíván jako skald knih a výrazně zchátral. Po rekonstrukci je opět veřejným místem, slouží kulturním účelům. (Obnova Červeného kostela, atelier-r, 2023)

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři