Technologie / IT

Rhino a Archicad nejsou konkurenty. Naopak vzájemně se doplňují

Nová verze Rhino umožňuje zobrazení Monochrome. Foto: CEGRA

Rhino představuje univerzální nástroj pro kreslení, modelování a vizualizaci, který je cenově dostupný a široce používaný v architektonické praxi. Tento software se stal standardem v oboru, využívaný renomovanými studii jako OMA a MVRDV.

Jakub Nohejl , 6. 8. 2024 / Advertorial

Rhinoceros, běžně známý jako Rhino, umožňuje architektům testovat a rozvíjet své nápady ve 3D bez nutnosti definovat specifické stavební prvky jako stěny, desky nebo sloupy, čímž usnadňuje kreativní proces. Ateliéry ho běžně používají během koncepční fáze projektů.

Univerzálnost a funkčnost

Jednou z klíčových výhod Rhino je jeho univerzálnost. Umožňuje koordinaci různých 2D a 3D formátů a práci s širokou škálou digitálních geometrií, včetně čar, ploch, objemů a sítí. Tento nástroj je praktický jak pro tvorbu a úpravu 2D dokumentů, včetně formátu DWG, tak pro práci s 3D modely z různých zdrojů. Pro pokročilejší uživatele je k dispozici doplněk Grasshopper, který umožňuje parametrické navrhování prostřednictvím skriptování.

Foto: Parametrické navrhování

Doporučené pracovní postupy

Použití Rhino v architektonických soutěžích se osvědčilo díky jeho schopnosti importovat a koordinovat 3D i 2D podklady již ve fázi analýzy. Parametrické skriptování umožňuje komplexní zkoumání podkladů, což zahrnuje například analýzu proslunění stavby při různých úrovních zastavěnosti. Během koncepční fáze lze návrh testovat ve 3D pomocí rychlých modelů, což poskytuje zpětnou vazbu a umožňuje rychlé iterace návrhu.

Po dokončení koncepční fáze následuje finalizace návrhu, při které se modeluje s vysokou přesností, aby vyhovoval požadavkům soutěže. 3D model může být dále využit k vytvoření 2D výkresů a schémat, které lze přizpůsobit tak, aby dosáhly maximálního uměleckého ztvárnění. Rhino také nabízí možnosti renderování modelů pomocí vestavěného enginu nebo propojením s dalšími programy, jako jsou Twinmotion nebo Enscape. Pokud je součástí soutěže fyzický model, Rhino umožňuje přípravu zjednodušených modelů pro 3D tisk.

Foto: Práce s DWG

Novinky ve verzi Rhino 8

Koncem roku 2023 představila společnost McNeel novou verzi Rhino 8, která přinesla několik významných vylepšení. Nový nástroj „ShrinkWrap“ automaticky opravuje poškozenou geometrii, což usnadňuje přípravu modelů na 3D tisk. Funkce „PushPull“ umožňuje rychlé přidávání a odebírání geometrie, což je ideální pro tvorbu oken, dveří a dalších prostupů. Dalším významným vylepšením je funkce „Auto CPlane“, která automaticky umisťuje pracovní rovinu podle označeného objektu. Nově je možné dvojklikem přesunout "Gumball" na jiné místo, než je střed označených objektů. Díky tomu je nyní přesouvání výrazně rychlejší a přesnější. Revoluční změny se dočkaly řezové roviny „Clipping Plane“, které nyní umožňují vytvářet styly zobrazení řezaných prvků, generovat dynamické kresby, nastavit prvky, na které řezová rovina nebude reagovat nebo využít řezovou rovinu jako zobrazení v rozvržení. Nová verze také obsahuje zobrazení „Monochrome“, kombinující arktické a čárové zobrazení. Důležitou novinkou je plná podpora procesorů Apple Silicon, která zajišťuje maximální výkon i na přenosných zařízeních.

Foto: 3D ověření koncepčního návrhu

Rhino + Archicad

Rhino a Archicad by neměly být vnímány jako konkurenční programy, ale spíše jako nástroje, které se vzájemně doplňují. Rhino je ideální pro koncepční fáze projektů a architektonické soutěže, zatímco Archicad exceluje v dalších fázích projektu. Integrace Rhino s Archicadem je možná zejména díky parametrickému navrhování v Grasshopperu, který umožňuje nejen tvorbu prvků v Archicadu pomocí skriptů, ale i zpětnou analýzu prvků vytvořených v Archicadu. Toto workflow je užitečné například pro vyhodnocení denního osvětlení, simulaci proudění větru, analýzu sklonu terénu a mnoho dalších úkolů. Tímto způsobem mohou architekti využívat sílu obou programů pro dosažení maximální efektivity a kvality svých projektů.

Dalšími způsoby, jakými lze Rhino využívat v architektonické praxi je zejména pro tvorbu atypických prvků, na které jsou ostatní programy příliš krátké a složité. Rhino dokáže vytvořit v podstatě jakýkoliv tvar a neomezuje se pouze na planární geometrii. Rhino lze v neposlední řadě využít jako nástroj na optimalizaci souborů, například terénů, okolní zástavby nebo zařizovacích předmětů ještě předtím, než budou vloženy do prostředí Archicadu.

Závěr

Rhinoceros je nepostradatelným nástrojem v moderní architektuře, který díky své univerzálnosti a širokému spektru funkcí výrazně usnadňuje práci architektů. S každou novou verzí přináší inovace, které zvyšují efektivitu a kreativitu v architektonických projektech. Integrace s dalšími programy, jako je Archicad, navíc rozšiřuje možnosti využití tohoto výkonného softwaru. Díky svým schopnostem koordinace různých formátů a geometrií, podpoře parametrického skriptování a pokročilým nástrojům pro analýzu a vizualizaci, se Rhino stává klíčovým nástrojem pro architekty, kteří chtějí dosáhnout vysoké úrovně kvality a kreativity v každém projektu za přijatelnou cenu. Nové funkce a vylepšení ve verzi Rhino 8 navíc přinášejí další možnosti zvýšení produktivity a kvality výstupů. Společně s rozsáhlou podporou výukových materiálů a širokou komunitou uživatelů po celém světě, je Rhino atraktivní nástroj i pro současné architekty.

  • autor: Jakub Nohejl *
  • publikováno: * 6. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři