Technologie / produkty

Mladík vyrobil pračku pro svou matku, aby ji usnadnil práci. Tak vznikla značka domácích spotřebičů, které se dnes prodávají u nás i po celém světě

Foto: ASKO

Skandinávská značka spotřebičů ASKO představuje 75 let tradice. Pojďme si připomenout její vznik a vývoj v průběhu let.

EARCH.CZ , 9. 10. 2024 / Advertorial

Varné desky, pečicí trouby a kombinované parní trouby, ohřívací a vakuovací zásuvky, vestavné kávovary, odsavače par, myčky nádobí, chladničky, mrazničky. Ale také designové vinotéky s profesionálními funkcemi a speciální kuchyňské příslušenství. To vše dnes najdete v nabídce ASKO. Jak tomu ale bylo dříve? Pojďme se společně podívat na historii a vývoj firmy.

Kořeny sahají až do Švédska do malého města Vara, kde se roku 1950 začal psát příběh společnosti ASKO. Karl-Erik Andersson si již od mladých let přál vyrobit pračku pro svojí matku, aby ji usnadnil práci. A to se mu také podařilo.

Foto: Společnost ASKO založil Karl-Erik Andersson. Tehdy se firma jmenovala Junga Verkstader.

Poté, co se mu podařilo navrhnout a realizovat návrh první pračky, založil novou společnost. Tehdy se ještě jmenovala Junga Verkstäder. Zanedlouho, hned v padesátých letech, se jejich nabídka začala rozrůstat. Přibily další spotřebiče jako chladnička, myčka, nebo vařič. Vyráběly se ve finském závodě ve městě Lahti.

V 80. letech 20. století došlo k zásadnímu zlomovému bodu. Společnost totiž prošla velkým vývojem a transformací a začala expandovat na mezinárodní trhy pod názvem ASKO. V ten moment začala značka získávat mezinárodní uznání, a díky tomu začali své produkty nabízet zákazníkům po celém světě.

Foto: Společnost se nevzdává svých skandinávských kořenů a zároveň se neustále vyvíjí, aby splňovala nejvyšší standardy dnešního náročného trhu.

ASKO si vždy zakládalo na principech jednoduchosti a funkčnosti, za předpokladu, že budou respektovat přírodu a životní prostředí. V roce 2009 značka uvedla na trh první designově koordinovaný koncept péče o prádlo, čímž nastavila nový standard pro domácí spotřebiče. 

A co bylo dále? Následovalo uvedení luxusních kuchyňských spotřebičů Elements v roce 2015 a řady Craft o rok později. Možná znáte řadu spotřebičů pro péči o prádlo Pro Home Laundry, který vznikl opět jen o rok později. Tato kolekce nejenže přinesla nový estetický rozměr do domácností, ale také získala prestižní ocenění, jako je Red Dot Best of the Best za design a funkčnost.

ASKO v Česku

V roce 2021 ASKO slavnostně vstoupilo na český i slovenský trh. U nás se u té příležitosti otevřel první designový showroom v Praze na Brumlovce v multifunkčním BB Centru v budově Beta. Tento showroom nabízí návštěvníkům možnost seznámit se s celým sortimentem spotřebičů.

V dnešním rychle se měnícím světě, kde se design, technologie a udržitelnost stávají nedílnou součástí každodenního života, značka ASKO vyniká svou dlouhou tradicí a závazkem k nadčasové kvalitě. Společnost se nevzdává svých skandinávských kořenů a zároveň se neustále vyvíjí, aby splňovala nejvyšší standardy dnešního náročného trhu. Spotřebiče s oblibou používají šéfkuchaři, profesionální provozy, ale i různé moderní domácnosti.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 9. 10. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři