Ikonické svítidlo Aria v provedení gold a transparent od Zahy Hadid Foto: Slamp
Technologie / produkty

Když materiál tvoří design

Když v roce 1994 založil italský návrhář Roberto Ziliani svou značku Slamp, chtěl vytvářet prvotřídní svítidla, která by v sobě spojovala řemeslnou preciznost s průmyslovou kvalitou a moderním designem. Od začátku věděl, že chce spolupracovat s předními světovými designéry. To se mu povedlo.

60.cz - svítidla , 13. 6. 2024 / Advertorial

Zaha Hadid, Marc Sadler, Doriana a Massimiliano Fuksas, Nigel Coates, Adriano Rachele či Daniel Libeskind mají jedno společné. Krom toho, že se jedná o proslulé architekty a designéry, všichni zanechali svou tvůrčí stopu ve světelném designu značky Slamp. Ta letos slaví své třicáté narozeniny.

Foto: Detail svítidla Aria ve zlatém provedení od Zahy Hadid

Zkoumání a objevování nových materiálů

Právě technopolymerové materiály, jejich vývoj a následné patentování je pro Slamp typické. Jedná se o speciální plasty, které vynikají vysokou pevností, odolností proti teplu, chemikáliím i mechanickému opotřebení. Jejich použití ve Slamp předurčuje a podporuje design svítidel. Opalflex® je, díky své schopnosti rovnoměrně rozptýlit světlo, ideální pro podsvícení. Cristalflex® je průsvitný jako křišťál. Dodává výrobkům vzhled a jedinečnost skla a zároveň nabízí svítidlo, které lze snadno přepravovat bez rizika rozbití. Lentiflex® zlepšuje optické vlastnosti světla, konkrétně jeho šíření a kvalitu. Všechny vynikají vysokou odolností (jsou nerozbitné a lehké), flexibilitou (lze je tvarovat do různých forem) a schopností vytvářet jedinečné světelné efekty a textury.

Foto: Flora gold od brazilského designéra Zanini de Zanine.

Aranžování a šití svítidel

Díky těmto speciálním materiálům dokáží designéři modelovat originální svítidla, která správným sklonem efektivně odráží světlo a vytváří krásné obrazy. Výroba jednotlivých svítidel připomíná práci s látkou nebo dekorování a aranžování květin. Modelování jednotlivých kousků je prováděné ručně právě s důrazem na ruční práci.

Elegance a jedinečnost z rukou umělců

Slamp si zakládá na spolupráci s předními tvůrci. Ve svých návrzích reflektují inspiraci z přírody, architektury a moderního umění. Pojďme si některé z nich představit.

Zada Hadid byla britská světoznámá architektka a designérka íráckého původu, „První dáma architektury“, známá svými odvážnými a inovativními návrhy. Za svou práci získala celou řadu ocenění, jmenujme například Pritzkerovu cenu za architekturu v roce 2004, kterou obdržela jakožto první žena, či v letech 2010 a 2011 Stirlingovu cenu.

Foto: Svítidlo Arie od Zady Hadid je dominantou interiéru.

Svůj um zúročila nejen v architektuře, ale také v oblasti světelného designu, kde vnímala světlo jakožto zásadního hybatele na okolí. „Světlo mění barvu a texturu okolních objektů, stejně jako jejich prostorové vnímání. Hluboký význam světla lze identifikovat v tom, jak vytváří nekonečné možnosti definování světa kolem nás.“ V roce 2013 navrhla pro Slamp v transparentním provedení závěsný světelný objekt Aria. O tři roky později byla na veletrhu Design week v Miláně představena jeho zlatá varianta, která evokuje velkolepé křišťálové lustry. 25 vrstev nášivky z Cristalflexu® při rozsvícení vytváří na stěně krásné efekty. Prozáří tak luxusní a netradičně zařízené interiéry, stejně jako ty moderní. Povznese prostory restaurace, hotelu či luxusního showroomu či butiku. Maximálně vynikne například nad schodištěm, kde tvar tekoucí vody – vodopádu umocní celou výšku prostoru.

Foto: Stolní svítidlo Mama non mama z kolekce Clizia od Adriana Rachele evokuje kytici květin ve váze. Díky baterii je přenosné. V pozadí je nástropní světlo Clizia.

Adriano Rachele je mladý italský designér, který pro Slamp navrhl celou řadu svítidel. Clizia Opal a Mama non mama jsou svítidla inspirovaná přírodou. Okvětní lístky rozličných tvarů do sebe zapadají a vytváří dokonalou kombinaci odlesků. U stropních svítidel průnik světla připomíná mrak, kterým prosvítá ranní slunce, u stolních lamp zase korunu stromu propouštějící paprsky, které rozehrávají hru světla a stínu. Na oslavu 10. výročí vzniku série Clizia Mama non mama vznikla v roce 2023 zlatá verze, která přináší do interiéru pocit luxusu a vznešenosti. Lístky jsou vyrobené z Cristalflexu® a polepené speciální zlatou popraskanou texturou. Svým designem se skvěle hodí pro lokální osvětlení v obývacím pokoji, ložnici nebo do designového pokoje. Ale také do restaurace pro intimní atmosféru, kaváren či barů.

Foto: Roztančená Étoile jakoby zaznamenávala a ukládala veškerý pohyb do fromy.

Slamp Étoile neboli tanečník či primabalerína. Z tanečního světa přebírá své jméno i inspiraci. Roztančený pohyb zachycený „šátky“ z Lentiflexu® zdobí křištálová kapka, která zároveň dodává asymetrickým křídlům rovnováhu. K dispozici je ve více provedení. La Belle Étoile je inspirována ladným tancem baleríny. Lehká, avšak nerozbitná lampa je kompletně ručně vyráběná.  Zaujme svou okouzlující estetikou.

Veli prisma je ikonická kolekce dekorativních svítidel do interiéru, opět od Adriana Rachela. Z materiálu Lentiflex® je vytvořená v různých variantách, jak závěsná, tak stropní. Ze stejného materiálu je vytvořené také závěsné svítidlo Hanami. Ručně skládané kvítky vytváří při rozsvícení diamantové odlesky. Každý květ je připevněn na lakovaném ocelovém a polykarbonátovém rámu s pevnými stmívatelnými LED žárovkami G9. Rozkvetlým světlem je též Květina života La Vie. Ručně vyráběné stropní svítidlo z Lentiflex® a Opalflex® v živých barevných kombinacích evokuje stále nové a nové zrození. Díky víceúhelnému designu je lampa vhodná také jako nástěnné svítidlo.

Foto: LaFleur od Marca Sadlera je ideální pro tlumené svícení imitující světlo svíček.
 

Svítící kytice

Slamp Lafleur  je jemný, ručně tvarovaný květ francouzského designéra (narozeného v Rakousku, aktuálně žijícího v Miláně) Marca Sadlera. Stolní lampička s magnetickou nožkou je doplněná kovovým diskem, který lampu pevně ukotví pod „textilii“. Ideální je jako dekorace s přidanou hodnotou interiérového svítidla. Především na slavnostní tabule, ale i pro tlumené svícení v obývacím pokoji nebo ložnici, či dětské pokojíky pro lehké usínání. Další jeho květinou je Tulip. Elegantní a lehké stolní svítidlo, které je každé originál, stejně jako jeho závěsná varianta, která zaplaví prostor květy tulipánů.

Foto: Svítidlo Tulip od Marca Sadlera složené z jednotlivých tulipánů levitujících v hale hotelu.

Visící květy drží téměř neviditelné kabely, které raší z mosazných stonků. S touto kolekcí je možné vytvořit aranžmá se sedmi nebo čtrnácti květy kaskádovitě visících z jednoho mosazného stropního rozetového svítidla. Je možné si vytvořit i kytici tulipánů a vytvořit si tak vlastní instalaci. Součástí svítidla je LED světelný zdroj, který lze vyměnit.

Slamp je dnes uznávanou značkou v oblasti designového osvětlení dodávající své produkty do více než 90 zemí světa. Často jsou k vidění na prestižních výstavách a v publikacích zaměřených na design a architekturu. Oficiálním distributorem v České republice je e-shop 60.cz, který všechna zmíněná svítidla nabízí.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři