Automatické mlýny v Pardubicích Foto: CIHELNA KADAŇ
Technologie / produkty

Domů, na zahradu i na veřejná prostranství. Tam všude se hodí cihelná dlažba

Snadno se udržuje a dlouho vydrží. Předností cihelných dlažeb je mnoho. Cihelna Kadaň slibuje, že ta od nich nepopraská ani v největších mrazech a funguje dobře i s podlahovým vytápěním.

EARCH.CZ , 18. 10. 2024 / Advertorial

Cihelná dlažba je vhodná do interiéru i exteriéru, je totiž odolná vůči mechanickému opotřebení i povětrnostem. Dají se z ní skládat chodníčky v zahradě, dláždit velké venkovní plochy, ale i chodby nebo další vnitřní místnosti. Je přitom jedno, jestli jde o dům starý, či dokonce historický, anebo moderní novostavbu. Uplatnění má celou řadu a podob taky.

Cihelnou dlažbu různých barev a tvarů u nás z kvalitního jílu vyrábí například Cihelna Kadaň. Cihelna s výrobou v Ústeckém kraji má ve svém portfoliu řadu dalších pálených cihelných produktů. Na EARCH.cz jsme psali třeba o cihlových páscích nebo o šamotkách, které se používají na krby a pece. Teď přišla řada právě na dlažby, nezaslouží si totiž opominout.

Foto: Cihelná dlažba od Cihelny Kadaň v běhounové pokládce je třeba ve vinařství THAYA na jižní Moravě.

Jak na odolnou dlažbu

Začněme výhodami cihelné dlažby. Konkrétně ta od Cihelny Kadaň slibuje minimální nasákavost, barevnou stálost a všeobecnou odolnost. Takové vlastnosti se ocení všude, nejvíce však v hodně namáhaných prostorách, kde současně bude hezkým vizuálním prvkem.

Aby cihelná dlažba vydržela roky, je třeba ji dobře vybrat na míru místu použití. Vyplatí si tedy nastudovat, kam patří jaká tloušťka, a dokonce i jaká barva, i ta totiž dokáže ovlivnit její odolnost. Pro orientaci ve vhodných tloušťkách Cihelna Kadaň poskytuje tuto informaci: „Dlažební prvky tloušťky 20 a 30 milimetrů jsou vhodné pouze pro tuhé konstrukce. Dlažební cihlové prvky tloušťky 40, 50, 60 a 65 milimetrů jsou použitelné pro tuhé i netuhé konstrukce. Cihelná dlažba tloušťky od 50 milimetrů jsou určeny pro pojezdové plochy.“

Foto: Schody bývají namáhané, cihelná dlažba je na ně pro svou odolnost ideální.

Čtyři barvy vhodné ven i dovnitř

A teď k barvám. Ty standardní má Cihelna Kadaň celkem čtyři. Dvě nejtmavší se jmenují rubín a toskana, dvě světlejší zase okr a grey. Když si z nich budete vybírat, můžete se řídit čistě tím, jaká barva se vám líbí nejvíc. Cihelna Kadaň totiž všechny pálí na velmi vysokou teplotu od 1150°C víš, při které produkty získávají svou odolnost. To u světlých cihelných výrobků od jiných výrobců vždy platit nemusí, když se kvůli dosažení světlé barvy pálí na nižší teplotu, produkt toho pak tolik nevydrží.

Jelikož jsou všechny dlažby Cihelny Kadaň mrazuvzdorné, hodí se na chodníky, terasy i příjezdové cesty, díky odolnosti vůči posypovým solím a kyselinám jsou pak vhodné i na nádvoří a veřejná prostranství. V takovém použití jsme dlažbu od Cihelny Kadaň zaznamenali třeba v areálu Automatických mlýnů v Pardubicích, kde jsou veřejné prostory utvořené podle návrhu ateliéru Jana Šépky.

Foto: Automatické mlýny v Pardubicích s dlažbou od Cihelny Kadaň

Proti uklouznutí i studeným nohám

Dlažba z Cihelny Kadaň je standardně hrubší než klasické keramické dlažby a tím pádem má i vysoký stupeň protiskluzovosti, nemustíte se ji proto bát použít ani k bazénu. Co se interiérů týče, tam je nejčastěji k vidění v chodbách nebo na schodištích. Dobře se dá aplikovat ale i jinde, je ji totiž dokonce možné skombinovat s podlahovým topením. Studit tedy nebude a účinky topení navíc umocní, dokáže totiž skvěle akumulovat a rozvádět teplo. A jakou tloušťku pro takové použití zvolit? Ideálně dva centimetry.

Tvarů nespočet

Vedle škály barev, různých tlouštěk a velikostí jsou v nabídce také různé tvary cihelné dlažby. Základním produktem jsou tzv. půdovky, které mají čtvercový formát a můžete je znát třeba ze starých stavení, stájí, stodol nebo právě půd. Dále pak cihelná dlažba, která má tvar obdélníku a její výhodou je, že se s ní dají tvořit rozmanité skladby. Takové použití jsme zaznamenali třeba v moravském vinařství THAYA, které navrhovala architektonická kancelář Jakub Cigler Architekti. K vidění je tam v pokládce běhounové a parketové.

Foto: Dlažba na míru v pražském kostele Panny Marie Vítězné, Cihelna Kadaň ji vyrobila podle torza původní barokní dlažby.

Efektně vypadá taky dlažba hexagon, a mnoho dalších dlažeb, které je Cihelna Kadaň schopná vyrobit na míru – s různými texturami, reliéfy nebo glazurami. Objednat se dá i dlažba se záměrně omačkanými hranami tak, aby nepůsobila jako úplně nová, zapadne třeba do starší dlažby, kterou je potřeba doplnit nebo do historických staveb. Jelikož se všechny produkty Cihelny Kadaň vyrábějí ručně, docílit je možné ledasčeho. Sami vzkazují, že rádi k projektům přistupují individuálně – cesta plná vzorkování a testování vedla třeba k dlažbě na míru v pražském kostele Panny Marie Vítězné, kam byla vyráběna na základě torza původní barokní dlažby. Podobných příběhů mají ostatně v cihelně celou řadu.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 18. 10. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři