Technologie / IT

BIM akademii pro studenty středních škol hostilo tentokrát Kladno

Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie Kladno hostily od 13. do 24. května 2024 BIM akademii. Foto: BIMakademie.cz

Konkrétně z Ostravy do Kladna se na uplynulých 14 dní (13. - 24. května 2024) přestěhoval další projekt letošní BIM Akademie. První letošní akce - Zimní škola BIM modelování se uskutečnila v Ostravě na přelomu února a března a sešli se zde studenti stavebních průmyslovek z moravského regionu. Od pondělí 13. května 2024 BIM akademii po dobu dvou týdnů hostila Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie Kladno. Dvoutýdenní soustředěné praxe se zúčastnili studenti 3. ročníku.

SCAN4BIM , 29. 5. 2024 / Advertorial

Škola hrou? Nikoliv!

Snahou soustředěné praxe bylo za asistence lektorů BIM akademie navodit atmosféru architektonického a projekčního ateliéru. Před tím se však studenti seznámili s posledními trendy zaměřování staveb. Vyzkoušeli si sběr dat pomocí pozemních 3D laserových skenerů i sběr dat pomocí bezpilotních prostředků (dronů) a seznámili se s následným zpracováním dat z těchto přístrojů. V rámci přípravy zahájení činnosti dočasného ateliéru nesmíme zapomenout ani na projektovou fázi, kdy studenti měli příležitost se zdokonalit v 3D/BIM modelování za asistence lektorů - architektů a projektantů z praxe. Ti ostatně byli k dispozici po celou dobu konání soustředěné praxe.

Foto: Budova Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie na Kladně

Praxe hrou!

Jak by to v praxi mohlo vypadat ve středně velkém projekčním ateliéru? To si dvacet sedm studentů vyzkoušelo na konkrétním projektu 3D/BIM pasportu objektu školy. Z pohledu budoucích stavařů se bezesporu jednalo o jedinečnou příležitost vyzkoušet si na reálném projektu týmovou spolupráci a komunikaci na principech metody Informačního modelování staveb (BIM). 

Foto: Dlouholetý zkušený uživatel Archicadu Ing. Michal Jirát řeší se studenty problematiku 3D/BIM modelování schodiště.

Co bude dál? Praha i Pardubice

BIM Akademie - soustředěná praxe v Kladně však nebyla poslední aktivitou v tomto (akademickém) roce. BIM Akademie se postupně představí v Praze i Pardubicích. Ještě před ukončením školního roku 2023/2024 se uskuteční pod hlavičkou BIM Akademie v prvním červnovém týdnu (3. - 6. června) odborná praxe pro studenty SPŠ Zeměměřické a Geografického gymnázia v Praze.

Po prázdninách (9. - 13. září) se opět po roce vrátí studenti ze stavebních průmyslovek z celé České republiky na BIM Akademii do Pardubic, kterou bude hostit Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice.

  • autor: SCAN4BIM *
  • publikováno: * 29. 5. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři