Technologie / IT

Archicad 28 je tu, ArchiSHOW 2024 vám ho představí!

Jedním z ikonických projektů Archicadu 28 je budova Anna-Seiler-Haus, Inselspital Univerzita Bern od architektů Astoc Architects and Planners, GWJ Architektur a IAAG Architekten. Foto: HGESCH

Pilíři aktuálního vývoje Archicadu jsou chytré navrhování, bezproblémová komunikace a vycizelované uživatelské prostředí.

Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR (CEGRA) , 14. 10. 2024 / Advertorial

Chytrým navrhováním se myslí efektivní pracovní postupy, nástroje pro analýzu konstrukce či stále hlubší automatizace generování dokumentace. Přičemž řada řešení, a to hlavně ta analytická, vznikají na základě technologického partnerství s jejich výrobci.

Bezproblémová komunikace stojí hlavně na filozofii Open BIM pracovních postupů. Současně však dochází k integraci inženýrských nástrojů (statika, TZB) a otevírání platforem BIMx (interaktivní procházení a připomínkování BIM projektů) a BIM cloud (podpora týmové spolupráce) pro ne-nativní archicadovská data.

Vycizelované uživatelské prostředí znamená nejen intuitivní ovládání, ale i schopnost rychle a plynule „naskočit“ do Archicadu či do projektu v Archicadu rozpracovaného. Konkrétními příklady jsou forma a obsah startovací obrazovky, kontextová nápověda či nástroje pro migraci projektu ze starší do novější verze Archicadu. Nedílnou součástí nápovědy je výukový portál Graphisoft Learn, resp. jeho „česká mutace“ Cegra Learn nabízející lokálně zaměřené zdarma dostupné kurzy i placené výukové programy.

Některé z novinek a vylepšení Archicadu 28

Zpracování mračen bodů

Verze 28 přináší průlomové vylepšení zpracování 3D skenu díky integraci specializovaného systému BIMmTool Lite (výrobcem je firma BIMm Solutions GmbH). Ten umí pracovat s velkým objemem dat, importovat různé datové formáty, nastavit rozlišení či rozmístit sken do podlaží. (Dostupné pro uživatele se smlouvou SupportPack a předplatného.)

Foto: Vylepšené zpracování mračen bodů

Poznámky

Poznámky tvoří dokumentační a poznámkový systém založený na databázi poznámek a údajů v nich obsažených. Systém přináší lepší koordinaci mezi výkresy, specifikacemi a dalšími dokumenty a jednodušší komunikaci mezi projekčními týmy. Poznámky lze importovat/exportovat z dokumentů formátu xml či xls. Poznámky jsou dalším způsobem, jak pracovat s informacemi, nijak nenahrazují tzn. Popisky, které Archicad využívá už dlouho.

Foto: Nový poznámkový systém prohlubuje schopnost Archicadu pracovat s databázovými informacemi.

Kompletní balík knihoven

Každá lokalizace má k dispozici knihovny všech ostatních lokalizací. To se týká objektů v knihovnách obsažených, ale i šablon. Což zjednodušuje „přes hraniční“ spolupráci, resp. schopnost zpracovávat dokumentaci podle zahraničních standardů nebo naopak, pracovat s objekty připravenými např. pro Německo či Rakousko a ty zobrazovat podle českých zvyklostí.

Foto: Lokální verze mají k dispozici knihovny všech ostaních lokalizovaných mutací Archicadu

Vylepšené vizualizace

Nativní renderovací engine Archicadu pracuje s fyzikálními vlastnostmi materiálů a prostředí, což logicky garantuje realističtější vizualizace generované přímo z BIM modelu.

Foto: Fyzikální render ve 3D okně

Široká interoperabilita

Archicad přímo podporuje formát IDS (Information Delivery Specification), nově zaváděný standard pro zpracování BIM projektů, který definuje obsah IFC dokumentů. Dalším důležitým podporovaným formátem je BCF 3.0 (BIM Collaboration Format) či struktura „IFC Model Exchange with Archicad for Revit 2025“ (bude zpřístupněno koncem 2024).

A jak je Archicad náročný na hardware? „Běhá“ na Macovi i PC, doporučené „pécéčko“ je tento počítač.

Foto: Podpora formátu IDS přímo v Archicadu

Přijďte se na Archicad podívat, navštivte ArchiSHOW 2024!

Brno, úterý 22.10., 14:00-16:00

AZ Tower – 28. patro, Pražákova 1008/69, Brno – Štýřice

Jako host vystoupí architekti z ateliéru CONSEQUENCE FORMA

nebo

Praha, čtvrtek 24.10., 10:00-12:00

ABF – Václavské náměstí 31, Praha 1 (a také stream)

Jako host vystoupí studentky FA ČVUT z ateliéru Tesař–Barla

Více informací a registraci najdete zde.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři