Technologie / produkty

Aby vám mastnota nezanesla kuchyň. Tipy jak správně vybrat a používat kuchyňskou digestoř

Mythos Air Hub - šikmý komínový odsavač par, montáž na stěnu, černé sklo, systém dezinfekce vzduchu (pomocí dvou oddělených proudů vzduchu a dvou speciálních UV-C lamp odstraní 99,99% virů a bakterií z kuchyně) Foto: FRANKE

Digestoře už dávno nejsou hlučné, velké a ošklivé. Ve vaší kuchyni mohou být doslova designovým elementem. Odsavač par je však třeba správně vybrat, jinak totiž riskujete, že bude mastnotu a pachy z vaření odvádět neúčinně. Přinášíme tipy, jak se tomu vyvarovat.

EARCH.CZ , 27. 9. 2024 / Advertorial

Odsavač par opravdu patří do každé kuchyně a vynechávat by se rozhodně neměl. Zažitá informace, že slouží hlavně na odvod pachů a vůní z kuchyně, je správná, ale hlavní role odsavače to není. Zcela primárně je totiž určen na ochranu vaší kuchyně, případě dalšího propojeného prostoru – třeba obývacího pokoje -, před nečistotami, které se nesou s párou vznikající při vaření. Právě takové výpary jsou jako první zachyceny tukovými filtry odsavače.

Foto: Maris Style Drip Free K-LINK - vestavný odsavač par, montáž do skříňky, plně vestavný a nahrazuje dno skříňky, kombinace nerezového povrchu a černé skleněné lišty, technologie K-LINK (propojení odsavače a varné desky)

Zachyťte mastnotu

Největším nepřítelem vaší kuchyně je totiž mastnota – od toho i název tukových filtrů. Když ji nemá co zachytit, ulpí na nábytku, zdech, záclonách a ostatním vybavením domácnosti. Tukové filtry digestoře doporučujeme pro dlouhodobé zachování jejich správné funkce zhruba jedenkrát za měsíc umýt v myčce nádobí.

Nebojte se hlučnosti

Parametrem, který lidé nejčastěji řeší hned na začátku, bývá hlučnost odsavače par – v dnešní době bychom řekli už spíše tichost. Hlučnost zpravidla závisí na konstrukci odsavače a jeho výkonu. Ty moderní jsou však již velmi tiché, jejich hlučnost je minimální a je srovnatelná třeba s myčkou nádobí. Více než polovinu hlučnosti odsavače par má navíc na svědomí vzduch proudící potrubím, proto je potřeba odvod vzduchu řádně vyřešit. Přirovnat je to možné k lesu, čím více fouká, tím hlučnější je.

Foto: Mythos 2Gether Icon Steel - odsavač par integrovaný v indukční varné desce, montáž do pracovní desky, černé sklo

Zvolte správný výkon

Parametry hlučnosti i výkonu odsavačů par by vždy měly být uváděny podle platných evropských norem. Proto hledejte označení normy u vybraného dodavatele a porovnávejte pouze relevantní údaje. Pro docílení správného fungování digestoře je důležitá správná znalost technických parametrů. Velmi zjednodušeně lze říci, že odsavač musí svým výkonem odpovídat objemu místnosti, ve které je umístěn. Nesmí se poddimenzovat, ale ani předimenzovat. Obě varianty jsou totiž špatně. Problematika výběru vhodného odsavače je opravdu složitá, nebojte se proto obrátit na odborníky, kteří vám rádi poradí, pomohou a doporučí vhodné řešení.

Správně odsavač nainstalujte

Po výběru vhodného odsavače s jeho parametry přichází na řadu jeho správná instalace. Ideální je vybudovat takzvaný vnější odtah, kdy se všechny páry odtáhnou ven z vašeho domu. Takové připojení digestoře je vnímáno skutečně jako nejkomfortnější, doporučujeme ho tedy provést vždy, kdy je možné. Pokud je však cesta ven příliš dlouhá a složitá, nemusíte se bát zvolit i takzvaný recirkulační režim, funguje také velmi dobře a rozhodně byste v takové situaci digestoř neměli vynechat. Provoz na recirkulační režim znamená, že se digestoř uvnitř doplní pachovými filtry, které nasátý vzduch zbaví pachů a vůní a zpět do místnosti se vrací už jen čistý vzduch s vodní párou. Dobrou zprávou pro komfort uživatelů je, že v nabídce jsou už zcela standardně takzvané obnovitelné recirkulační filtry, kdy po jejich nasycení nemusíte kupovat filtr nový, ale lze jej zregenerovat. A to buď horkým oplachem v myčce nádobí nebo vypálením v troubě, záleží vždy na typu filtru. Zpravidla ho lze takto zregenerovat pětkrát až desetkrát. Ušetříte tím peníze, čas, a zároveň životní prostředí.

Co je právě v kurzu

A jaké jsou nové trendy v odsavačích par? Například digestoř s antibakteriální čisticí funkcí Air Hub. Nebo odsavač propojený s indukční varnou deskou, takzvanou technologií K-LINK, díky které spolu spotřebiče komunikují a digestoř si sama dokáže přizpůsobit výkon podle aktuální potřeby. Dalším moderním řešením je ostrůvkový odsavač integrovaný do indukční varné desky. Z dálkového pohledu je zcela neviditelný, současně je však stejně účinný jako digestoře umístěné nad varnými deskami. A pokud hledáte něco klasičtějšího, podívejte se na nástěnné šikmé odsavače, které jsou ergonomicky pohodlné, jelikož nad varnou deskou nepřekáží.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 27. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři