Novinky a názory / názory a komentáře

„Žádný produkt se srovnatelnými vlastnostmi na trhu není,“ říkají švýcarští inženýři o posuvných oknech, kterými dovnitř nepronikne déšť, vítr ani hluk

Technologii oken švýcarské firmy Air-lux Technik AG přibližuje její majitel Lukas Knechtle (vpravo), ředitel pro mezinárodní trhy Roman Büchler (vlevo) a Dalibor Arnold (uprostřed) z české firmy Arnold 1990, která air-lux v České republice zastupuje. Foto: Arnold 1990

Švýcarská firma Air-lux Technik AG patří mezi špičku ve skleněných fasádních systémech. Od roku 2004 má patent na speciální vzduchové těsnění, které zaručuje 100% těsnost. Firma díky němu dokáže vyrábět obrovská posuvná a klesající okna či pivotové dveře, aniž by nimi dovnitř foukalo nebo zatékalo. O technologii jsme si povídali s majitelem firmy Lukasem Knechtlem, vedoucím pro mezinárodní trhy Romanem Büchlerem a Daliborem Arnoldem z české firmy Arnold 1990, která air-lux v České republice zastupuje.

EARCH.CZ , 19. 6. 2024 / Advertorial

Air-lux Technik AG působí pod společností Krapf AG, ta byla založena v šedesátých letech a věnuje se fasádním konstrukcím. Jaká byla motivace společnosti k vývoji fasádního systému s technologií air-lux na konci minulého století?

RB: Myslím, že to byla vize tehdejšího majitele Krapf AG, Heinz Sauter byl skutečný vynálezce. Vždy usiloval o najití řešení problému tím nejlepším způsobem. Nezáleželo na tom, o jaký projekt šlo. A air-lux tím nejlepším je – těsnit vzduchem je zkrátka nejideálnější.

LK: Další důležitou motivací bylo vždy co nejlépe splnit požadavky architekta. To má na vývoji air-lux velký podíl také, je tomu tak ostatně dodnes.

Systém skleněných fasád air-lux byl vyvinut v roce 2004 – na jakém projektu byl použit poprvé?

LK: Byly to bytové domy na Waldheimstrasse v Zugu od Philippa Brühwilera. Architekt tehdy přišel se zvláštními požadavky na velká prosklení. Současně se ve Švýcarsku jednalo o dobu, kdy se ve Švýcarsku začala intenzivně objevovat architektura s velkými okny inspirovaná modernistickou estetikou.

Foto: První realizace s produkty air-lux (Philipp Brühwiler Architect, Waldheim­strasse, Zug)

Jsou okna na těchto budovách stále v dobrém stavu? Musela projít nějakými opravami nebo výměnou?

RB: Na začátek bych podotkl, že sytém air-lux, který používáme nyní, se od toho z roku 2004 významně liší. Tehdy jsme pro nafukování těsnění vzduchem používali externí kompresorovou jednotku. Jednotka byla centrální a umístěná někde ve sklepě, s okny se propojovala vzduchovými trubicemi. Později jsme ale vyvinuli velmi malá vzduchová čerpadla, která jsou nyní skryta v rámu každého okna. Jde o řešení a technologii, na kterou máme patent. Ale přímo k oknům ve Waldheimstrasse, ano, jejich výkon je stále úplně stejný, stoprocentní. Třeba oproti kartáčkovým typům se naše těsnění neopotřebovává, ale pokud je to potřeba, dají se samozřejmě opravit nebo vyměnit.

Ve vašem portfoliu se nachází také výšková budova na Baarerstrasse v Zugu, rovněž od Philipa Brühwilera. Je prezentována jako určitý milník. Proč?

LK: Protože je to první obytná výšková budova ve Švýcarsku. A my jsme kompletně dělali její fasádu. To znamená, že jsme na betonovou konstrukci dodávali fasádní plášť včetně systému integrovaného stínění a samozřejmě s našimi posuvnými okny s pneumatickým těsněním. Ale mimořádné na ní bylo opravdu to, že to byla první takto vysoká obytná budova ve Švýcarsku.

Foto: První výšková obytná budova ve Švýcarsku (Philipp Brühwiler Architect, B125 Baarerstrasse, Zug)

Je vývoj a instalace fasádního systému na výškové budově složitější než na nízké vile?

Naopak bych řekl, že je to jednodušší. Protože výšková budova má obvykle prvky, které jsou víceméně na každém patře stejné. Malé obytné projekty mají zpravidla více individuálních detailů, které je potřeba vyřešit. Ale samozřejmě i výškové budovy mají svá úskalí. Řekl bych to asi takto – pokud jde o obytnou vilu, je architekt většinou náročný právě v detailech a také rozměrech oken, která jsou v různých místnostech různě velká. U výškové budovy jsou požadavky kladeny hlavně na fyzikální jevy, jako je třeba tlak vzduchu. Platí, že klasická posuvná okna ve vyšších podlažích používat nelze, protože kvůli vnějším podmínkám nedokáží dostatečně těsnit. Posuvná okna s technologií air-lux to ale zvládají, zaučují 100% těsnost kdekoliv.

RB: A řekl bych, že i způsob práce týmu v zázemí výškové budovy je zcela odlišný od toho na obytné vile. Na výškových budovách spolupracujete s projektanty a techniky, kteří jsou na takové úkoly specialisty. Když jsme se výškových zakázek začali účastnit, zjistili jsme, že jsme jako jediná firma schopna dodat fasádní systém s posuvnými okny, který zvládne i to, jak si stavba v průběhu let po svém dokončení „sedá“. Žádné jiné běžné posuvné systémy na tohle nestačí.

Všechna vaše okna jsou vyráběna na zakázku. Na webových stránkách air-lux píšete, že spolu s architekty rádi experimentujete a nevěříte v žádné limity. Opravdu jste na žádné nikdy nenarazili?

LK: Limity samozřejmě existují. Jde spíš o to posunovat hranice co nejdál to jde. Je to také otázka času, s každým novým specifickým projektem se zlepšujeme, a proto můžeme zkusit jít zase kousíček dál, hranici posunout.

RB: Je to jako ve sportu. Abyste se zlepšovali, musíte trénovat. I když se jedná jen o malé krůčky, stojí to za to. A jestliže jste už na vysoké úrovni, jsou ty krůčky stále menší a menší. Každopádně pro zlepšování je prostor vždy.

LK: Proto bych řekl, že limitem nejsme my jako air-lux, ale je ním architekt. Dokud architekt přichází s bláznivými a ambiciózními nápady, je to pro nás výzva. Snažíme se nikdy neříkat ne. Experimentovat, a tak se vyvíjet je pro nás důležité.

Foto: Společnost vyrábí velkoformátová posuvná a klesající okna či pivotové dveře.

Přišel někdy architekt s požadavkem, který jste chtěli splnit, ale nepodařilo se vám to?

LK: Ne, opravdu ne. Měli jsme několik projektů, kde jsme hodně bojovali, ale boj souvisí se zkušenostmi.

RB: A je důležité říct, že to není jen o nás. Spolupracujeme se spoustou firem. Za ta léta jsme si kolem sebe vytvořili jakési pole se skvělými techniky. Některé společnosti jsou super silné v elektrotechnických dílech, jiné ve strojírenských dílech. A samozřejmě pak jsou tady obchodní partneři, jako je Arnold 1990 v České republice. Musíte spolupracovat s firmami, které se také chtějí stále zlepšovat. Například před několika lety nebylo možné vyrobit sklo s rozměry 16 x 3 metry. Protože neexistovaly přísavky, které by zvládly 7000 kg vážící sklo umístit na své místo. Tím chci ilustrovat, že to není jen o nás.

Na partnerství s českou firmou Arnold 1990 jsem se chtěla zeptat také. Na základě čeho došlo ke vzájemnému obchodnímu propojení?

LK: Myslím si, že toto je otázka na Dalibora Arnolda.

DA: S Arnold 1990 jsme asi před deseti lety hledali produkt bez kompromisů, který bychom mohli přinést na český trh. Air-lux jsme od začátku považovali za nejlepší volbu, koncept 100% těsnosti otevírá zcela nové možnosti. Obchodní propojení iniciovala naše strana, na stůl jsme přinesli zkušenosti z oblasti instalace oken a prosklených fasádních plášťů, čemuž se věnujeme od roku 1990. Myslím, že jsme byli jedna z prvních firem ze střední nebo i východní Evropy, která se snažila dostat produkty air-lux do České republiky.

RB: Přesně tak. Co je v byznysu nejtěžší, je prodat první projekt. Pokud nejsou projekty, není jak se rozvíjet. Stejně fungují i partnerství, pro air-lux jsou důležité spolupráce, ve kterých se od sebe strany mohou učit. Firma Arnold 1990 je v tomto velmi dobrá, společně nyní pracujeme na skvělých a zajímavých projektech. Do České republiky dodáváme obrovská sestupující okna i pivotové dveře.  A to je přesně to, co v partnerství hledáme.

Výrobky air-lux jsou známé svou 100% těsností ─ nepropouštějí vnější vlivy dovnitř budov. Jsou na trhu i jiné značky s podobnými schopnostmi?

RB: Ne

LK: Ne

DA: Ne, vysvětlení pro to je docela jednoduché. Jedná se o patentovaný produkt, který přináší výhody nejen v oblasti 100 % těsnosti. Je bezkonkurenční i v otázce rozměrů, dokáže absorbovat důsledky sedání a pohybů konstrukce budov a tak dále.

LK: Každopádně nikdy nevíte, jestli vás nějaká jiná firma nepřekoná. To je druhá strana mince. Takže i to je pro nás motivace neustále se snažit být ještě lepší. Náš systém proto stále vyvíjíme.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 19. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři