Novinky na architetkonické scéně: boom dřevostaveb i protipovodňová opatření Foto: koláž EARCH.CZ
Novinky a názory / názory a komentáře

EARCH TÝDENÍK: Dřevo rovná se ekologie. Opravdu je to tak jednoduché? A pozvánka na procházku po železniční trati, která už brzy zmizí

Přinášíme výběr novinek z architektury, stavění, bydlení, zahrad, památkové péče a krajiny. Týden na architektonické scéně shrnuje šéfredaktorka Karolína Vránková.

Karolína Vránková , 16. 9. 2024

Dobrá zpráva z povodně

V záplavě smutných zpráv z povodní jedna dobrá. Pražská říčka Rokytka se mírumilovně rozlila do nivy nad Hořejším rybníkem v Hloubětíně. O víkendu se to tu proměnilo v malou Amazonii s širokým líným tokem, nad nímž skřehotá ptactvo. Rokytka tu dříve vedla v rovném betonovém korytě, ale v letech 2014 až 2015 Lesy hl.m. Prahy provedly revitalizaci a zmeandrování toku. Protipovodňové opatření s respektem k přírodě se vyplatilo.

Jinde ale povodně ničily. Architekti ze studia Crea-tura už nabídli lidem, jejichž dům poškodila povodeň, bezplatné konzultace.

Foto: Meandry Rokytky zvládly velkou vodu s přehledem.

Dvoje osmdesátiny

Osmdesátiny oslavili Jiří Suchomel a Michal Sborwitz, dva architekti, kteří mají za sebou bohatý výčet skvělých staveb. Ze všech jejich projektů vyberu své nejoblíbenější. Michal Sborwitz navrhl kapli svatého Václava v novém Mostě, jednu z mála sakrálních staveb 80. let, která zároveň zvěstovala příchod postmodernismu. A také rekonstrukci oblíbené Tančírny v Račím údolí. Jiří Suchomel zase kulturní dům v České Lípě, kde už v roce 1984 navrhl řadu ekologických technologií. Rozhovory s Michalem Sborwitzem i Jiřím Suchomelem přináší Cosa.tv. Gratulujeme k jubileu!

Foto: Kaple sv. Václava v Mostě, v době normalizace postmoderní zjevení

Nové dřevostavby: bytové domy i supermarket

A nyní k boomu dřevostaveb, který dorazil už i do ČR. Navštívila jsem dřevěnou prodejnu sítě Penny, zatím druhou u nás. Je to rozměrný supermarket postavený z CLT desek a dalších dřevěných komponentů, který se letos otevřel ve třítisícovém městečku Ždírec nad Doubravou. Hala ze dřeva má zápornou uhlíkovou stopu, což je sympatické. Zároveň však supermarket vyrostl na zelené louce mimo zástavbu a uprostřed obřího parkoviště. Takže se stal důvodem, aby lidé nasedli do auta a jeli si nakoupit za město, místo aby jejich kupní síla posílila maloobchod a život v centru. Nebylo by tedy udržitelnější žádné Penny než dřevěné?

Foto:  Nový supermarket Penny ze dřeva mají ve Ždírci nad Doubravou.

Podobné smíšené pocity jsem měla také při návštěvě největších dřevěných bytových domů v ČR. Stojí v Praze – Řeporyjích a jsou to příjemné tří a čtyřpatrové dřevostavby, kde se bude jistě pohodlně bydlet – přinesli jsme o nich fotoreportáž.

Když však člověk vyjde ze vchodových dveří, uvidí prostor, který zdaleka takovou péči nedostal. Komplex má tři sta bytů, vybavenosti či společných pobytových ploch je tu pomálu, za prací, nákupy i vzděláním se bude chodit jinam. Nebo spíš jezdit. Nejjednodušší to bude autem. Je tohle opravdu udržitelná čtvrť?

Procházka po zrušené trati

Foto: Pojízdný pavilon architekta Jana Tyrpekla na kolejích, které už brzy zmizí

A na závěr pozvánka na Landscape Festival. Na zrušené železniční trati ze Žižkova do Malešic vznikly instalace mnoha umělců. Je to tu zajímavé, divoké, místy trochu děsivé a rozhodně dobrodružné.  A je to jedna z posledních příležitostí projít si tyhle koleje, které nikam nevedou. Už za pár let zmizí z mapy Prahy. Landscape Festival trvá do 30. září.

Za redakci Karolína Vránková, šéfredaktorka

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři