Box na události. Budova, kterou studio ganko navrhli pro italskou Brescii. Foto: vizualizace archiv ateliéru ganko
Novinky a názory / historie a teorie

Ten nejlepší skončí vždycky druhý. Jak vypadají architektonické soutěže v Itálii?

Ateliér ganko z Milána se živí díky komerční architektuře, ale snaží se zároveň pracovat na originálních malých projektech a soutěžích. Jak se žije italskému architektovi mezi komercí a uměním? O tom bude mluvit Guido Tesio v galerii VIPER v úterý 10. září.

Karolína Vránková , 5. 9. 2024

„Architektura je stále více polarizovaná. Na jedné straně komerční, ale generické projekty. Na druhé straně malé niche zakázky, které nemají šanci být skutečně vidět nebo něco změnit,“ říká Guido Tesio ve videocallu na otázku, o čem bude jeho pražská přednáška. Proběhne v rámci cyklu In Focus Milan, který je zaměřený na progresivní ateliéry právě z Milána. Jedna z výzev je, jak téhle polarizaci odolávat.

Foto: Návrh na rozšíření Muzea 20. století v sousedství milánského Dómu.

Studio ganko, které založili s kolegou Nicole Munarettem v roce 2017, se snaží obě polohy spojit: navrhli interiéry kanceláří nebo koncept pro pobočky supermarketů NaturaSi. Ale také se snaží účastnit soutěží na veřejné budovy.

„Myslím, že ty nejlepší návrhy končí druhé,“ říká architekt. Odvážné projekty jsou podle něj riskantní, je jisté, že se nebudou líbit všem a vyvolají nadšení i neshouhlas. „Poroty tedy vybírají bezpečné návrhy, je to jejich sebeobrana,“ myslí si. To je podle něj důvod, proč studio ganko končí pravidelně druhé – v posledních třech letech čtyřikrát, a to i v soutěžích na prestižní stavby, například na úpravy Muzea 20. století v těsném sousedství milánského Dómu. „Mysleli jsme, že další druhé místo už nesneseme,“ říká s lehkou nadsázkou.

Naštěstí letos významné vítězství přišlo. Ateliér se spojil s kolegy ze studií Associates a Motu a s dalšími spolupracovníky. Vytvořili plán na „urban hub“, nové společenské centrum čtvrti Don Bosco v Bresicii. Bude tu škola, amfiteátr, mediatéka a další služby pro celou čtvrť.

Foto: Část návrhu na nové centrum pro obyvatele Brescie - zde základní škola.

Box na činnosti

Dvousettisícová Brescia se nachází na severu Itálie, na půl cesty mezi Bergamem a Veronou. Zná ji ale málokdo, je to hlavně průmyslové centrum. Chce však zlepšit kvalitu života svým občanům i svoji image. Proto tu má vzniknout nový soubor budov a kryté náměstí.

Ganko architekti budou projektovat jednu část souboru, budovu sloužící pro „produkci kultury i radost z ní“. Co to přesně znamená, je však do velké míry otevřené. Určitě tu bude velký amfiteátr, víceúčelové sály pro akce a výstavy, mediatéka k půjčování nejrůznějších obsahů a hudební dílny. Píše se také o klubovnách, místech pro sousedský výměnný obchod a další aktivity.

Foto: Vlevo školy, vpravo sportovní centrum

Jejich návrh podle autorské zprávy „kombinuje jasnost a jednoduchost architektonického a krajinářského řešení s mnohostí, flexibilitou a přizpůsobivost potřebám současným i budoucím“. „Porota ocenila právě flexibilitu našeho konceptu. Je to box, kde se může stát cokoliv,“ říká Tesio. Box bude ze dřeva, obalený má být kovovou fasádou s velkými okny.

Jelikož je stavba financována částečně z evropských fondů (z fondu Fesr ed Fse+ sem má přijí přes 15 milionů eru), je proces navrhování a výstavby přísně sledovaný a také rychlý a architekti pracují na projekčních pracech.

Další projekty a zkušenosti představí Guido Tesio na přednášce v galerii VIPER 10. září od 19 hodin.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři