Novinky a názory / zprávy

Světový formát v Brně: Mezinárodní konference Placemaking Brno spojí tvůrce veřejných prostorů

24. a 25. října 2024 se v Brně uskuteční mezinárodní konference Placemaking Brno. Zaměří se na tvorbu veřejných prostorů a jejich transformaci v živá místa pro lidi. Foto: BoysPlayNice

V termínu 24.–25. října 2024 se v Brně uskuteční mezinárodní konference Placemaking Brno, která se zaměří na tvorbu veřejných prostorů a jejich transformaci v živá místa pro lidi. Pořadatelem konference je organizace Archipop a záštitu poskytla instituce Placemaking Europe. Akce, která proběhne v kreativním hubu Kumst a ve spolupráci se Spolkem Vesna, přivítá významné české i zahraniční odborníky na urbanismus, architekturu a komunitní plánování.

archipop , 3. 10. 2024

Během dvoudenního programu vystoupí významní představitelé placemakingu a otevřou diskusi na témata taktického urbanismu, strategie dočasného využití, ulic pro děti, zapojení komunit do plánování měst, inkluze v architektuře a revitalizace městských prostor.

„Placemaking přispívá k vytváření míst, ke kterým si budujeme vztah, pečujeme o ně a trávíme tam čas, ať už jen procházíme po cestě z práce nebo se setkáváme se sousedy. A je jen na nás, jak tato místa budou vypadat,“ uvádí Marie Joja, ředitelka Archipopu.

Foto: Park na Moravském náměstí, Consequence Forma

Konference přiblíží strategie tvorby míst, která jsou nejen funkční, ale mají jedinečnou identitu díky lidem, kteří tam žijí, pracují a tráví volný čas. Program současně představí příklady realizací placemakingu, včetně případových studií z evropských měst, a nabídne interaktivní workshopy.

„Našim cílem je oslovit široké spektrum účastníků konference – od zástupců samospráv měst, kreativního průmyslu, přes odbornou veřejnost až po členy místních komunit. Chceme propojit brněnskou kreativní scénu s partnery evropského významu z Placemaking Europe a Plateau Urbain“, dodává Barbora Ponešová, členka Archipopu a spoluorganizátorka akce.

Foto: Next Gen Park, KOGAA

Samotný formát konference demonstruje přemýšlení v duchu placemakingu: propojuje dvě instituce v sousedství, vybírá přednášející k tématu napříč profesním spektrem, věkem i genderovým složením, do programu zahrnuje přednášky, výstavu, workshopy a míří na různé cílové skupiny. Prezentace budou probíhat v českém nebo anglickém jazyce (bez simultánního překladu).

V měsíci říjnu budou paralelně probíhat tématické výstavy v Kumstu (10.–30. října) a Galerii Mini FA VUT v Brně (1.– 25. října), mapující spolupráci Archipopu s Fakultou architektury a Spolkem Vesna, to vše pod taktovkou Vesna Lab. Slavnostní vernisáže proběhnou první dny výstav v 18.00.

  • autor: archipop *
  • publikováno: * 3. 10. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři