Novinky a názory / zprávy

Svědectví prostoru. Jak architekti chrání lidská práva

V úterý 8.10 začíná vernisáží v Galerii Jaroslava Fragnera výstava Svědectví prostoru. Foto: GJF

V galerii Jaroslava Fragnera začíná výstava o forensní architektuře. Do Česka přijede několik představitelů tohoto směru.

Galerie Jaroslava Fragnera , 6. 10. 2024

V úterý 8.10 začíná vernisáží v 18 hodin výstava Svědectví prostoru. Role architektury v ochraně lidských a environmentálních práv, který představí projekty využívající architektonické a prostorové analytické nástroje k vyšetřování a dokumentaci násilí, porušování lidských práv či zločinů páchaných na životním prostředí.

Foto: Architektonická designérka a výzkumnice Agata Nguyen Chuong

Zahájení doplní přednáška o projektu kolektivů Forensic Architecture (GB) a Forensis (DE) mapující masakr, který v roce 1893 spáchaly německé koloniální jednotky v Namibii. Prostřednictvím prostorových rekonstrukcí, zkoumání orální historie a studií přírodního prostředí zdůrazňují tuto událost jako první akt genocidy proti lidu Nama. Doprovodný program je důležitou komponentou celého půlročního cyklu.
 
,,Dovednosti architekta*ky jako je navrhování, trojrozměrné myšlení, technické kreslení a 3D modelování, vizuální zobrazení či mapování propojují v rámci multidisciplinárního výzkumu s antropologickými a uměleckými postupy. Výstupy přispívají k podpoře novinářské, humanitární či právní praxe – k vyšetřování a vyprávění příběhů, které jsou ve veřejném zájmu.‘‘ 

Projekt představí architektonická designérka a výzkumnice Agata Nguyen Chuong. Její práce se zabývá tématy environmentálního násilí, migrace a těžební krajiny a vyvrcholila diplomovou prací, kterou vypracovala ve spolupráci s ADS7 na téma měnících se území Evenků (původních obyvatel) ovlivněných těžbou diamantů na Sibiři.

Agata Nguyen Chuong vystoupí v galerii Jaroslava Fragnera v úterý 8.10 v 19 hodin.

Do Česka přicestují také další hosté:

  • Jasper Humpert ze studia Forensis 17.10 v 19 hodin
  • architektka a investigativní novinářka Alison Killing 31. 10. 2024 v 19 hodin
  • studio Beirut Urban Lab 27. 11. 2024 v 19 hodin

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři