Novinky a názory / zprávy

Studenti UMPRUM hledají cesty pro znovuvyužití evropského ovčího rouna

UMPRUM představuje na Dutch Design Week v Nizozemsku cestu, jak dostat evropskou vlnu opět na výsluní. (na obrázku projekt VLNA, Kotrbova&Komarku - Fashion and Fetish) Foto: Tomáš Zumr

Jak vrátit na výsluní tradiční evropskou vlnu, která je nahrazena jemnějším merinem? Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM) představuje na Dutch Design Week v Nizozemsku svůj nejnovější projekt, který otvírá otázky, jak dostat tyto přírodní zdroje opět do centra zájmu a pomoci tak k oživení opomíjeného materiálu.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (UMPRUM) , 15. 10. 2024

Vlna českých ovcí se nevyužívá - spíš je problém ji zlikvidovat a zničit. Ateliér textilu a Ateliér K.O.V. (Koncept-Objekt-Význam) se ve společném interdisciplinárním výzkumu zaměřily na místní ovčí rouno, jeho vlastnosti, společenský kontext i možnosti jeho využívání. 

„Šlo nám o zachycení tématu, které rezonuje v textilním „světě“ už nějakou dobu. Netýká se to jen České republiky, víme že odklon od lokální vlny trápí dlouhou dobu více evropských zemí. Téma nás zaujalo natolik, že jsme se rozhodli jej sami prozkoumat na akademické půdě Pro další pokračování projektu jsme se spojili s dalšími zapálenými partnery – nizozemskou Design Academy Eindhoven a švédskou vysokou školou Konstfack“, seznamují s projektem a jeho budoucností Linda Kaplanová vedoucí Ateliéru textilu s vedoucím Ateliéru K.O.V. Tadeášem Podrackým.

Foto: Na výzkumu ovčího rouna se podílely ateliéry textilu a K.O.V. pražské UMRPUM. (na obrázku projekt VLNA, Buchtova&Rychla - Tools and History)


Průzkum vlny, jejích kvalit a možností se propisuje do četných oblastí – od zdraví, vzdělání, po schopnosti vyprávět příběhy či akumulovat vodu a zavlažovat rostliny. Některé z prezentovaných prací ilustrují problematické momenty světového trhu s vlnou, jiné otevírají nové pohledy na problematiku formou spekulativních projektů a další hledají i nové způsoby využití vlny v produktovém designu.

Foto: Do programu výstavy jsou zahrnuty i kreativní workshopy. (na obrázku projekt VLNA, Helia&Hlavinkova - Tools and History)


Výstava VLNA na Dutch Design Week představí celkem 9 projektů, které jsou na první pohled velmi různorodé, ale pojí je jedno společné téma, a to šetrný přístup a zájem o znovuvyužití evropské vlny v lidských životech. 

Do programu výstavy jsou zahrnuty i kreativní workshopy. První vychází z vystaveného projektu „Může mít krtek postel z vlny?“, který pracuje s dětmi prvního stupně základní školy. Hravou formou je seznamuje s problematikou vlny, jejími vlastnostmi a využitím. Kromě teoretické části ji využívá v různých kreativních úkolech. Druhý wokshop nabídne návštěvníkům možnost vyrobit si metodou plstění malou schránku na pěstování rostlin.  
 

Podrobné informace o projektu najdete zde.

Vystavující

Ateliér textilu: Kristýna Hnídková, Daniela Rychlá, Zuzana Kotrbová, Eliška Gogolová,  Jan Petrů, Denisa Salontayova, Kristina Anežka Hlavinková, Sara Szyndler, Laura Sofía Diaz Torres

Ateliér K.O.V.: Irena Krištofová, Maximilian Felice Helia, Dorian Komárků, Barbora Tetaurová, Šimon Nemec, Jana Novotná, Dita Koubek, Simona Svitková, Sofia Artemeva

Pedagogické vedení: Linda Kaplanová, Tadeáš Podracký, Martin Pondělíček, Romana Drdová
Grafické zpracování: Sara Szyndler, Terezie Puršlová
Koncept instalace: Sofia Artemeva a Miloslav Chytil
Kurátorský text: Tereza Vernerová Volná
Fotografie: Tomáš Zumr, Eda Babák

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři