Novinky a názory / zprávy

Rekonstrukce pomocí přírodních materiálů představí zářijový festival Zachraňte stodoly

14. září proběhne v Hrubé Vrbce na jihu Moravy festival ‍zaCHRAŇTE stodoly. Foto: HLINAŘI

‍ZaCHRAŇTE stodoly je již tradiční srdcová akce babího léta pro zájemce o citlivé rekonstrukce za pomoci přírodních materiálů. Rodinný festival plný dobré nálady, příjemné práce, zábavy, řemesel a přírodních materiálů. Ve spolupráci mezi obcí Hrubá Vrbka, Národním památkovým ústavem a Hlinaři se pořádá každý rok v září právě v Hrubé Vrbce na jihu Moravy, letos to bude v sobotu 14. září.

HLINAŘI , 22. 8. 2024 / Advertorial

O co jde?

ZaCHRAŇTE stodoly je festival pro celou rodinu, v malé obci na Moravě, v okrese Hodonín. “Cesta do Vrbky je doslova malebná a stojí za to. Program jsme přichystali odborný i zábavný pro děti i dospělé. Každoročně jsou obsahem přednášky, tvořivé dílničky, osahání řemesel vlastní rukou – například nanášení hrubé omítky, příprava omítky, finální omítky, hliněné podlahy, jízda kočárem, turnaj v kuličkách, úžasná detektivní hra pro celou rodinu, divadelní a hudební vystoupení. I když jsem spolupořadatel, beru s sebou celou rodinu,” říká Ondra Adamský, zakladatel pořádajících Hlinařů.

Spojili jsme příjemné s užitečným a vy za námi můžete přijet s celou rodinou a zároveň se přiučit o řemeslech, přírodních materiálech a tradičních stavbách. 

Každý rok volíme téma trošku jiné, pořád se ale točíme kolem řemesla. V minulých letech jsme ve stodolách opravovali hliněné podlahy, vnitřní hliněné omítky, vnější vápenné fasády a došlo i na tesání trámů. 

Letos se můžete těšit například na workshop míchání finální hliněné omítky, památkovou obnovu dveří nebo přednášku o tom, jak zachovat tradiční ráz obcí moravského Slovácka.

Foto: Nanášení hrubé omítky na stodolu v Hrubé Vrbce v rámci festivalu ZaCHRAŇTE stodoly.

Proč Hrubá Vrbka?

“Myšlenka uspořádat workshop, v počátku zaměřený výhradně na tradiční hliněné technologie, se zrodila z potřeby oživit tradiční řemeslo při záchraně výjimečného souboru podélně průjezdných stodol v Hrubé Vrbce,” říká Alena Dunajová z Národního památkového ústavu v Brně, která se na chodu festivalu podílí.

Podél zahrad Hrubé Vrbky se doslova line památkově chráněná zóna - malebné stodoly, jedna vedle druhé, kam jen oko dohlédne. Nejstarší z nich byly postaveny v 18. století a my se těšíme, že budou další století dělat krásu. A tak se věnujeme jejich obnově s důrazem na původní řemesla a materiály.

Foto: V rámci festivalu je možné se zúčastnit workshopu tesání trámů s odborným výkladem.

Kdo se s námi zabaví

Celý den je naplněný zábavou pro děti i dospělé. Snažíme se myslet na všechny věkové kategorie a chystat pestrý program - ten aktuální najdete přímo u nás na webu.

Můžete se těšit na:

  • vystoupení místních tanečních souborů,

  • tvořivé dílny pro děti, ale i dospělé,

  • divadla loutková či hraná,

  • turnaj v kuličkách (také pro děti i dospělé),

  • detektivní hru, která vás hravě provede obcí a jejími zajímavostmi,

  • přednášky o řemesle, přírodních materiálech a podobných krásných tématech,

  • jízdu kočárem taženým koňmi,

  • odborné přednášky.

 

Jak jdou léta, měníme průběžně odborný program. Doposud si návštěvníci mohli osahat příkladem tato řemesla:

  • přípravu hliněných omítek,

  • nanášení hliněných omítek,

  • nanášení olejových nátěrů,

  • nanášení vápenných nátěrů,

  • výroba nepálených cihel,

  • dusání hliněné podlahy, 

  • tesařské práce,

  • renovace starých dveří.

Foto: Tvořivá dílna na festivalu

Velmi doporučujeme udělat si za námi na Stodoly výlet a prožít den v duchu přírodního stavitelství a materiálů (hliněné omítky, vápenné fasády, vápenné nátěry, hliněné podlahy a další). Můžete si osahat finální povrchy, ale i práci, která jejich vytvoření předchází, poradit se s lidmi z oboru a nasbírat cenné kontakty.

Akce se koná i za nepředvídatelných deštíků babího léta. Na nepřízeň počasí jsme vybaveni v podobě velkých stanů. Občerstvení zajišťujeme taktéž.

ZaCHRAŇTE stodoly se koná už v pátek, nenechte se ale zmást a přijeďte za námi až v sobotu. Pátky je zde společnost uzavřená - jezdí za námi děti z okolních základních a mateřských škol a my se věnujeme jen a jen jim.

Jak se to stalo

Už v roce 2013 se sešla touha oživit tradiční řemeslo s nápadem pomoci zachránit stodoly v Hrubé Vrbce. Národní památkový ústav, ÚOP v Brně spojil síly s obcí Hrubá Vrbka a založili dnes již tradiční festival ZaCHRAŇTE stodoly. Hlinaři se přidali kolem roku 2020. Hned od prvního ročníku je výsledkem minimálně jedna obnovená stavba - stodola, při jejichž opravách si mohli účastníci vyzkoušet šlapání, míchání, nahazování hliněné omítkové směsi na zdivo, přípravu povrchů pro omítání, výrobu hliněných nepálených cihel a hliněných válků, zdění i dusání hliněné podlahy.

V průběhu deseti let byl festival obohacen o doprovodný program a rozšířila se také nabídka řemesel.

“Sedm ročníků proběhlo dosud v Hrubé Vrbce. Tři jednodenní akce pod názvem Oslava hlíny, oslava života se uskutečnily v jiných lokalitách,” upřesňuje Alena Dunajová. U Trech kameňů nad Kuželovem v roce 2016 vzniklo hliněné topeniště. V roce 2018 se omítala hliněná stěna v muzeu v Žarošicích. A v roce 2019 proběhla oprava zdiva z nepálených cihel, restaurování a oprava malovaných stěn trámového stropu světnice v kulturní památce venkovské usedlosti č. p. 74 v Lysovicích. 

Každý ročník workshopu posunul o krok proces záchrany historických staveb, spojených zejména s lidmi, kteří v nich bydlí a využívají je. Jedním z hlavních přínosů je uvědomění si hodnot, které tradiční stavby přinášejí, a potřeba je zachránit ve věrohodné podobě pro další generace.

Za pořadatele vás zvou Hlinaři.

Aktuální informace a celý program najdete na webu.

Na webu se můžete přihlásit k odběru novinek. Pošleme vám e-mail s termíny a dalšími informacemi.

  • autor: HLINAŘI *
  • publikováno: * 22. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři