Novinky a názory / zprávy

PULSE 2024: Praha hostí světové špičky v architektuře a designu. Diskuze se zaměří na udržitelnost

Hostem konference PULSE bude jeden z nejvlivnějších architektů současnosti Kengo Kuma. Foto: Frederico Martins

Moderátor Daniel Stach přivítá na konferenci PULSE osobnosti středoevropského regionu i mezinárodní hvězdy, jako jsou italské interiérové designérky Studiopepe, teoretik Deyan Sudjic a japonský architekt Kengo Kuma. Konference proběhne 2. a 3. října v Praze.

PULSE , 26. 9. 2024

Dvoudenní konference PULSE Prague 2024 na téma "skutečná cena za udržitelnost" se uskuteční v Technologickém centru UMPRUM v Praze ve dnech 2. a 3. října. Propojí profesionály z oblasti architektury, urbanismu, interiérového i produktového designu z pěti středoevropských zemí – Česka, Maďarska, Polska, Rakouska a Slovenska.

„Od samého počátku jsme chtěli vytvořit dlouhodobé diskuzní fórum, kde si profesionálové mohou vyměňovat zkušenosti a navzájem se inspirovat, a to bez ohledu na zemi původu nebo místo, kde působí. PULSE odpovídá na potřebu kreativců nejen spolu mluvit, ale také společně hledat nové cesty a posouvat se dál,” říká zakladatel platformy Miloš Štěpař.

Foto: 2. a 3. října se uskuteční v pražském Technologickém centru UMPRUM konference PULSE Prague 2024.

Téma říjnové konference: Cena za udržitelnost

Hlavním tématem letošní konference PULSE Prague bude otázka skutečné ceny za udržitelnost. Jednotliví přednášející se podělí o své zkušenosti a přiblíží, jaké výzvy a příležitosti s sebou udržitelnost přináší v architektuře, produktovém i interiérovém designu. Na programu budou nejen úspěchy, ale také upřímné příběhy o chybách a jejich důsledcích. „Rádi bychom rozproudili debatu o tom, co opravdu funguje, a kde je třeba udělat změny, aby udržitelnost nebyla jen suchou teorií, ale stala se každodenní realitou,” vysvětluje Štěpař.

Foto: Italské interiérové designérky - Studiopepe

Výjimeční hosté a ocenění PULSE Awards

Pražská konference nabídne exkluzivní přednášku světově uznávaného japonského architekta Kengo Kumy, jehož stavby jako Japonský národní stadion či sídlo LVMH v Ósace se řadí mezi ikony současné architektury. Sedmdesátiletý Kuma usiluje ve svých projektech o harmonické propojení mezi přírodou, moderním designem a využitím tradičních materiálů.
Kuma, jenž mimo svou domovinu téměř nepřednáší, bude během navazujícího galavečera oceněn prestižní cenou za celoživotní dílo – Jan Kaplicky Lifetime Achievement PULSE Award. Tu podle původního návrhu nádoby na šampaňské od Jana Kaplického dotvořil Maxim Velčovský a vyrobila ji společnost Lasvit, jeden z hlavních partnerů platformy PULSE. Součástí galavečera bude také slavnostní vyhlášení vítězů PULSE Awards za účasti nejlepších architektů a designéru z regionu střední Evropy.

Na dvoudenní konferenci PULSE Prague vystoupí dále například:
 

  • Deyan Sudjic (UK),  britský spisovatel a teoretik, bývalý ředitel londýnského Design Museum, nabídne svůj pohled na středoevropskou identitu a zdejší historické politické využití designu a architektury.
  • CEO nábytkářské firmy Ligne Roset Antoine Roset (FR) promluví o implementaci udržitelných postupů při výrobě.
  • Arianna Lelli Mami ze studia Studiopepe (IT) z Milána nadchne svým odvážným přístupem k interiérům, který spojuje umění, design a architekturu.
  • Psycholog architektury Michal Matlon (SK) promluví o důležitosti emoční udržitelnosti budov.
  • Vlastní pohled a zkušenosti s problematikou budou sdílet mnozí architekti a urbanisté jako například bývalá hlavní architektka Varšavy Marlena Happach (PL), vedoucí oddělení městského plánování města Vídně Bernhard Steger (AT) Jan Vondrák (CZ) z libereckého studia Mjölk, současný hlavní architekt Budapešti Zoltán Erő (HU), Robert Konieczny (PL), autor rekonstrukce Galerie PLATO Ostrava, a mnoho dalších.
  • O problematice udržitelnosti z pohledu produktového designéra promluví Anna Marešová (CZ), Klemens Schillinger (AT), designové studio Crafting Plastics (SK), David Karásek (CZ) z mmcité nebo Christian Lodgaard (NO), hlavní designér společnosti Flokk.
  • Přednáška trendspotterky Pavlíny Louženské (CZ) se zaměří na to, jak algoritmy na sociálních sítí mění naše vnímání designu a přispívají k estetické uniformitě.
  • Své zkušenosti nabídnou i středoevropští interiéroví architekti a designéři jako avantgardní architekt Kacper Gronkiewicz (PL), ikona maďarského interiérového designu Estzer Radnóczy (HU), nebo produktový designér specializující se na exkluzivní zakázkovou výrobu Jakub Pollág (SK).

Více informací o konferenci, programu, ceně vstupenek a přednášejících naleznete zde.  

  • autor: PULSE *
  • publikováno: * 26. 9. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři