Novinky a názory / zprávy

Program už je připravený. Od neděle si můžete rezerovovat místo na Den architektury a na festival Film a architektura

Blíží se podzim a s ním i tradiční festivaly spolku Kruh - Den architektury a Film a architektura. Foto: Olda Podracký

Festivaly Den architektury a Film a architektura jsou tu za méně než měsíc a my představujeme letošní program. Oba festivaly nabídnou komentované prohlídky a projekce i speciální doprovodné akce a konání na specifických místech.

KRUH , 13. 9. 2024

Festival Den architektury

KDY: pá 27/9 – čt 3/10 2024

KDE: po celé České republice a na Slovensku

PROGRAM

Objevte skrytá a zapomenutá místa, městskou divočinu, bizarnosti ve veřejném prostoru, ukryté architektonické skvosty i známé stavby z nových úhlů pohledu. Letos jsme pro vás společně s našimi partnery připravili přes 400 akcí ve více než 120 městech po České republice a na Slovensku. Letošní 14. ročník festivalu je ve znamení současné architektury, i Franze Kafky, Karla Hubáčka a Františka Maxmiliána Kaňky, jejichž výročí si letos připomínáme. 

Foto: Festival Den architektury proběhne ve více než 120 městech po České republice a na Slovensku.

V nabitém programu najdete exkurze do běžně nepřístupných budov – Hurá dovnitř!, komentovky a procházky za architekturou s výkladem odborníků na dané téma, přednášky, cyklovyjížďky, divadelní představení, koncerty, výstavy, ale i třeba performativní instalaci s prvky světelného designu v momentálně nepřístupné Staroměstské tržnici v Praze, která čeká na svoji proměnu. Dále architektonický pub kvíz, gamingovou performance ve Strakonicích, nebo akce a workshopy pro děti.

Na některé akce je potřeba předchozí rezervace. Vybrané akce v regionech je možné rezervovat již nyní, u ostatních rezervace spustíme 15. září v 18.00.

Foto: V rámci festivalu bude možné navštívit i Automatické mlýny v Pardubicích.

Festival Film a architektura

KDY: čt 26/9 – út 1/10 2024

KDE: po celé České republice a na Slovensku

PROGRAM

Mezinárodní festival Film a architektura proběhne v Praze, Brně a v dalších 26 městech po celé České republice i na Slovensku. 13. ročník představí téměř čtyřicítku dokumentárních i hraných snímků s tématem architektury, tvorby měst, designu a výtvarného umění. Festival s podtitulem “Divnosti a jinakosti” se zaměří jak na atypické stavby a neobvyklá zákoutí, tak i netradiční filmová zpracování nebo i absurdní spojení.

V programu festival neopomene ani významné osobnosti architektury, jako jsou Mies van der Rohe, Balkrishna Doshi, Rem Koolhaas, Sigurd Lewerentz či Álvaro Siza Vieira nebo designerka a architektka Eileen Gray. Doposud nejbohatší program zavítá kromě zavedených kin i do architektonicky významných lokací.

Na letošních projekcích se můžete setkat s těmito hosty a hostkami: Kristoffer Hegnsvad, Sabine Gisiger, Sonia Herman Dolz, Philippe U. del Drago, Kateryna Yarova Paul Thomas a mnohé další osoby.

  • autor: KRUH *
  • publikováno: * 13. 9. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři