Novinky a názory / zprávy

Proč si pořizovat platební terminál v roce 2024?

Průzkumy ukazují, že trend placení kartou neustále roste. Foto: Freepik.com

„Platba pouze hotově.“ Oznámení, které nejednomu milovníkovi bezkontaktního placení může pokazit den. Češi si oblíbili platby elektronickými peněženkami a k placení čím dál více používají své mobilní telefony a nositelnou elektroniku. Ovšem u některých obchodníků si stále, třeba na své oblíbené latté zaplacené kartou, musejí nechat zajít chuť.

eVisions , 31. 7. 2024 / Advertorial

Obchodníci, zejména tedy drobní živnostníci, se často ohrazují, že s platebními terminály se pojí poplatky, které je ve své podstatě obírají o část tržeb. Když zvýší cenu za své zboží a služby, aby tyto poplatky pokryli, mohou zase přijít o část zákazníků. Průzkumy zabývající se nákupním apetitem Čechů však hovoří jasně: platby kartou milujeme a preferujeme.

Data nelžou, trend placení kartou neustále roste

Podle průzkumu společnosti Mastercard (iResearch, 2023) se ukázalo, že:

  • až 93 % zákazníků používá k hrazení svých nákupů platební kartu,
  • více než polovinu zákazníků, celkem 64 %, odradí od nákupu fakt, že nemohou zaplatit bezhotovostně,
  • až 21 % zákazníků utratí méně peněz, když nemohou platit kartou.

Kromě toho téměř 40 % bezhotovostních plateb probíhá skrze chytrý telefon nebo hodinky. Nositelná elektronika je na vzestupu a ochota zákazníků u sebe nosit hotovost, potažmo celou peněženku, klesá.

Kartou utrácíme více

Z dat také vyplývá, že v provozovnách, které umožňují bezhotovostní platby, nakoupí více zákazníků. Tam, kde karty neakceptují, přijdou o část útraty kupujících, kteří u sebe nenosí dostatek hotovosti a nechtějí hledat nejbližší bankomat. Maximální obnos, který u sebe Češi nosí, se totiž pohybuje pouze mezi 300 a 800 Kč. Zákazníci platící kartou mají sklony nakupovat impulzivněji a utrácet více.

Platební terminál usnadňuje administrativu

Platební terminály obchodníkům snižují administrativní zátěž i nároky na personál. Bezhotovostní platby omezují chybovost lidského faktoru. Při platbě hotovostí musí personál zkontrolovat pravost bankovek a vydat správnou částku z pokladny nazpět. Navíc je potřeba tržbu zabezpečit, ukládat do trezoru a odnášet do banky.

Při bezhotovostních transakcích taková administrativa odpadá. Díky terminálu máte na svém bankovním účtu tržbu obvykle následující pracovní den. Vyhnete se skladování hotovosti i její ruční evidenci. Systém všechno dělá sám. Případné omyly snadno odhalíte.

Zvolte platební terminál na míru svému podnikání

Trh vychází vstříc i drobným živnostníkům, kteří svůj byznys stavějí na sezónnosti, typicky jde o stánkový prodej, který není omezován zdmi provozovny. Hitem posledních let jsou terminály v mobilu, které přemění váš chytrý telefon v terminál pouze díky mobilní aplikaci.

K nastavení přijímání plateb kartou nemusíte být žádný IT guru. Pokud se rozhodnete pro platební terminály od Global Payments, pracovníci vám poradí s výběrem dle typu vašeho podnikání, provedou vás celým procesem nastavení a poskytnou náležitou podporu.

  • autor: eVisions *
  • publikováno: * 31. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

finance administrativa bezepečnost

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři