Zdeňka Marie Nováková získala za celoživotní dílo cenu Pocta Česká komora architektů Foto: Ester Havlová
Novinky a názory / historie a teorie

PODCAST: Když jí bylo čtyřiadvacet, navrhla palác Chemapol. Teď dostala Zdeňka Nováková cenu za celoživotní dílo

Architektka Zdeňka Nováková dostala cenu Pocta České komory architektů za celoživotní dílo. Jeho nejvýznamnější položka je budova Chemapol v pražských Vršovicích, která se však pravděpodobně bude bourat. Přinášíme rozhovor, který vznikl v roce 2021 pro podcast Bourání na radiu Wave. Zdeňka Nováková vzpomíná na navrhování Chemapolu, studijní cestu do Itálie i emigraci své spoluautorky Dagmar Šestákové. I na své další stavby.

Karolína Vránková , 28. 6. 2024 / Advertorial

|  Bourání

 

Zdeňka Nováková (nar. 1939) začala svou kariéru hned po škole vítězstvím v soutěži na soubor budov Chemapol – Investa (spolu s Dagmar Šestákovou). Dokončený byl v roce 1968. Mezi její práce patří také nový interiér přesunutého kostela v Mostě. Je autorkou úprav uvnitř rotundy sv. Jiří na Řípu, spolupracovala na interiérech pro hotel Intercontinental.

Je osudem autorů její generace, že řada z jejich děl padlo za oběť špatné péči a necitlivému zacházení. To se týká i Chemapolu. Nejdřív byl zbaven původních interiérů, posléze přetřen duhovým nátěrem. Když byl pak navržený na památkovou ochranu, památkové instituce řízení ani nezahájily - z původních hodnot zbylo příliš málo.  Nyní už je schválená jeho demolice.

Zdeňka Nováková se od roku 1966 se věnovala také vyučování a pedagogické činnosti, nejprve na Fakultě architektury ČVUT, později na Akademii výtvarných umění. V roce 1980 se stala vůbec první docentkou v dějinách AVU.

Během své kariéry byla často jednou z mála žen ve výrazně mužském oboru. „Pocta ČKA ocenila význam tvůrkyně v kontextu v minulosti často genderově vyhraněné profese a vzor, který doc. Nováková pro mnoho studentek oboru dodnes představuje,“ píše se v odůvodnění poroty, která jí udělila cenu Pocta České komory architektů.

Zdeňka Marie Nováková žije v Praze a v současnosti se věnuje především malbě.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři