Novinky a názory / zprávy

Orchestr hraje na potrubí i cihly. Dostal se s tím mezi rekordmany

Keramorchestr v plné sestavě Foto: Wieneberger s.r.o.

Keramorchestr hraje na střešní tašky, cihly nebo překlady, za což bylo toto bizarní hudební těleso zapsáno do České knihy rekordů. Nyní spojili keramiku s plastem. Na bubny z plastového potrubí zabubnují Metallicu i lidovku.

EARCH.CZ , 1. 8. 2024 / Advertorial

Výrobní program Pipelife - Wieneberger se zaměřuje dominantně na plastové trubky různých průměrů, odolnosti a také využití. Jeden způsob použití je ovšem hodně nečekaný – udělat z nich bubny.

Foto: Bubny z trubek - zvuk je prý neočekávaně dobrý

Pro vytvoření soupravy bubnů, jaké známe z hudebních sestav současných kapel, použili v Keramorchestru trubky na šachty odpadní a dešťové vody.

Tyto stavební prvky, jsou ve stavbách skryty pod vrstvou betonu a zeminy, jejich vlastnosti jsou ale po pevnostní stránce na nejvyšší úrovni, což je výborný základ i pro hudební nástroj. V rozmanité nabídce průměrů nebylo problém najít vhodné varianty, které lze „napasovat“ na bubenické blány standardních rozměrů. Výsledek je až nečekaně dobrý a vedle profesionální bicí soupravy se zcela jistě neztratí.

 

Stormbox – jste připraveni na pořádný déšť?

Ekologie a s ní spojené zadržování vody v krajině je často diskutovaným tématem dnešní doby. V hustě zastavěných plochách, kde je přirozené vsakování vody velmi omezeno, je to ale nesnadné. S řešením přichází Pipelife a jeho stavebnicový systém Stormbox. Jednotlivé prvky jsou seskládány ve stylu cihlové vazby a zaklesnuty do sebe pomocí integrovaných zámků. Výsledná galerie je extrémně pevná a stabilní. Celek je výsledně skryt pod zemí, nenarušuje tedy běžnou městskou architekturu.

A zdá se, že Strombox má taky značné hudební možnosti! Zkrácením jednotlivých plastových výlisků lze vyladit několik desítek tónů a celý nástroj ovládat údery vzdáleně připomínajícími ovládání xylofonu.

Foto: Taky na produkty z řady Strombox se dá hrát

Deklcaster – pořádná kytara je základ

Ladné tvary moderních staveb pod svým pláštěm skrývají spletitou síť nejrůznějších pokročilých technologií. Podobně je tomu i o elektrofonických kytar, jejichž zvuk je přenášen prostřednictvím snímačů ukrytých v leskle lakovaném korpusu. Vznikla z něj netradiční kytara ve stylu „cigar box guitar“.  

Plastová variantu víka vyhovovala velikostí i vhodným spodním žebrováním. Pevnost je totiž důležitou vlastností jak u těla kytary, tak u zmíněného víka. Ač se to možná nezdá, napnuté struny kytary vytváří značný tah (zhruba 70 kg), nežádoucí odklon strun od hmatníku v rozmezí milimetrů by zcela znemožnil hru.

Plast je materiál, který lze obrábět frézováním, proto jsem všechny otvory naprogramoval pro CNC frézku, což značně usnadnilo montáž. Zbývající prvky jsem použil z běžných kytar. Že to vše hraje, jak má, se můžete přesvědčit z ukázek na stránkách Keramorchestru.

Pipelifon – pořádný „cimbál“ na závěr

HT trubky v sobě skrývá snad každá stavba vybavena systémem odpadních trubek. Je klasikou výrobního programu Pipelife. Varianta HT trubek o průměru 30 mm je také základem pipelifonu – netradičního „cimbálu“. Na rozdíl od klasického vzoru je zde tón vytvářen rezonancí vzduchových sloupců v různě dlouhých trubkách, rozložení jednotlivých tónů je ale stejné jako u běžného cimbálu. Zní to stejně dobře jako originál.

Keramorchestr

Keramorchestr je tvořen nástroji vytvořenými z cihel, překladů, střešních tašek a dalších keramických stavebních prvků. V této podobě byl také v březnu 2018 zapsán do České knihy rekordů. Doplněním orchestru o nástroje z plastových trubek došlo k rozšíření hudebních možností tělesa. Pokud vás zajímají zvuky a možnosti jednotlivých nástrojů, navštivte web nebo YouTube kanál Keramorchestru.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 1. 8. 2024
  • zdroj: * Komerční sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři