Novinky a názory / zprávy

Obnova a revitalizace na základě historických map

Obnova potůčků uprostřed lesa. Obnovují se mokřady na Šumavě. Foto: Adobe Firefly

Na mnoha místech po celé zemi probíhá každý rok revitalizace některých oblastí, místům je navrácena jejich dřívější podoba. Někdy jde ale o obnovu do stavu před několika desítkami let, nebo dokonce několika staletími. Co se v takových případech využívá?

eVisions , 25. 6. 2024 / Advertorial

Nejčastěji se obnovuje krajina

Za desítky a stovky let činnosti člověk pozměnil v některých oblastech krajinu k nepoznání. Motivace byly různé. V některých případech se krajina měnila kvůli zlepšení přístupnosti – vykácely se lesy, vysušily mokřady – jindy se bojovalo s povodněmi. Ohromné změny má na svědomí také zemědělství. Členitá krajina byla nejen v Česku upravena tak, aby mohla vzniknout rozsáhlá snadno obdělávatelná pole.

Samostatnou kapitolou je pak zkrocení řek. Typické meandry se nahradily novým rovně vedoucím korytem, které usnadňuje lodní dopravu. S tím, jak nám dává příroda najevo, že změn je už příliš, si lidé uvědomili, že by bylo žádoucí krajině postupně vracet původní ráz. Jenže pamětníků ubývá, a tak jsou hlavním zdrojem informací historické mapy, fotografie, malby či kroniky.

Nejprve je nutné získat zdroj informací

Aby bylo možné o navrácení krajiny nebo například památky do původního stavu reálně uvažovat, je nutné začít shánět zdroje informací. K tomu mohou posloužit již zmíněné historické mapy, fotografie, malby nebo zápisky. V mnoha případech se samozřejmě využívá i služeb pamětníků či znalců oblasti či oboru.

Zpravidla přitom nestačí pouze jeden zdroj informací. Je vhodné mít alespoň dva či ideálně více zdrojů, které se na určitém tvrzení shodují. Teprve poté lze informaci pokládat za věrohodnou a lze na ní stavět další plány.

Sestavení plánu obnovy

Když máte svou představu o cílovém stavu, můžete začít plánovat obnovu. Je důležité důkladně zmapovat současný stav místa, a to nejen pohledem, ale i do hloubky. Překážkou můžou být vlastnické vztahy, věcná břemena, stavby, elektrické vedení, podzemní potrubí a kabely a podobně. Vidle do celého projektu mohou hodit i vodohospodáři, názor veřejnosti nebo, trochu paradoxně, památkáři.

Musíte proto důkladně popsat, co je na současném stavu špatně a proč je správné provést požadované změny. Přesvědčit pak budete muset veřejnost i soukromé subjekty. U větších projektů se pravděpodobně neobejdete bez finanční pomoci, u menších projektů mohou pomoci dobrovolníci.

Pusťte se do realizace

Pozor na to, že do realizace byste se nikdy neměli pouštět bez povolení, a to ani v případě, že by šlo o obnovu malého mokřadu uprostřed lesa. I kdyby povolování mělo trvat dlouhé roky, budete díky němu mít jistotu, že vaše práce na místě zůstane a bude mít dlouhodobý účinek. Předejdete i riziku soudů a dalším nepříjemnostem.

Přispějte do archivů

Stejně tak jako kroniky a další archivní záznamy pomohly vám, je dobré zanechat dokumentaci po sobě. A tak dalším generacím předejte své znalosti a informace tak, aby v případě, že se krajina za desítky let z nějakého důvodu znovu změní špatným směrem, mohla přijít další revitalizace čerpající z vaší práce.

  • autor: eVisions *
  • publikováno: * 25. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři