Novinky a názory / názory a komentáře

„Obkládačky se vzorem bývaly drahá záležitost,“ říká designér Marek Vráblík. Díky digitálnímu tisku je teď může mít každý

Marek Vráblík, šéfdesignér značky RAKO, se sérií Compila, novinkou 2024 Foto: RAKO

Obkládačky a dlaždice české značky RAKO mají více jak stočtyřicetiletou tradici. Její produkty jsou k vidění jak na historických budovách, tak i ve zcela současných interiérech. Šéfdesignér RAKO Marek Vráblík říká, že ročně vznikne okolo sedmi nových sérií. Jednou z těch letošních je Compila, která v sobě kombinuje keramickou tradici a nový pohled na obklady.

EARCH.CZ , 28. 6. 2024 / Advertorial

Šéfdesignérem RAKO jste již přes dvacet let. Jak jste se k designu dostal a proč keramika?

Dá se říci, že se designu věnuji v podstatě od mládí. Prošel jsem školami zaměřenými na design (Střední uměleckoprůmyslová škola Uherské Hradiště, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, pozn. red.). Následně jsem se věnoval interiérovému designu i tomu produktovému. Pracoval jsem jako freelancer, ale i pro velké korporace. Všechno to bylo zajímavé, ale dostat se do firmy, která sama skutečně něco vyrábí, to je úplně něco jiného. Role dvorního designéra je o neustálém balancování mezi pokornou otevřeností a uměním si stát za svým.

V čem je to jiné?

Rád používám metaforu, že značka RAKO je zahrada a my, kteří pro ni pracujeme, jsme takoví její zahradníci. Zdědili jsme zahradu, která má dlouhou historii a teď se o ni musíme starat, doplňovat ji a ozdravovat ji. Stejně jako skutečné rostliny, tak i produkty v našich sériích mají určitou životnost - „plodí“ třeba osm nebo deset let. Zároveň to funguje tak, že pokud chceme navrhnout nový produkt, nesmíme zapomenout na zbytek zahrady, návaznosti a kontinuita jsou důležité. RAKO není založené na jednom produktu nebo sérii. Nových sérií vyvíjíme ročně přibližně sedm a je potřeba, aby navázaly na to, co už v produkci máme.

Foto: Marek Vráblík při rozhovoru pro EARCH.cz

Letos přišla na trh jako novinka série Compila. V čem je výjimečná?

Compila se od sérií naplánovaných pro tento rok významně liší. Je pro nás nová v tom, že je navržená tak, aby umožňovala kombinování. Je nastavená podobně jako náš čtyřiadvacetihodinový systém barev, se kterým jsme přišli v roce 2012. Tehdy jsme barvy uspořádali pomocí dvou terčů, na jednom je dvanáct denních barev, na druhém dvanáct nočních. Mluvím o tom proto, že Compila nyní přichází s dvanácti dalšími, novými barvami, které jsou vlastně kombinacemi těch denních a nočních, jejich spojením vznikly tlumenější odstíny.

V sérii je ale vedle nových barev taky řada poměrně výrazně dekorovaných obkladů a dlaždic.

Dekorování totiž má v keramice tradici, na tu jsme se v Compile snažili navázat. Dříve bylo vzorování omezené na tzv. ozdobné listely - dekorační lišty. Bylo tomu tak hlavně z ekonomického a výrobního hlediska, protože dříve byla výroba dekorované keramiky mnohem technologicky náročnější, a produkty tím pádem dražší. Díky technologii digitálního tisku se prodejní ceny mezi základními obklady a těmi se vzorem moc neliší. A co se konkrétních dekorů v Compile týče, tak třeba květiny neoddělitelně patří k porcelánu. Nic keramičtějšího než květiny si ani nedokážu představit. Náš motiv Herbs může připomínat třeba herbáře, do kterých se květiny vkládaly a sušily. Dalším dekorem v sérii je mozaika, v katalogu nazvaná Game, jelikož je poskládaná z různých sklíček. Jsou to samozřejmě sklíčka iluzorní, natištěná. Efektu, který by skutečně připomínal naskládaná sklíčka v cementových stěrkách, jsme se snažili docílit tím, že za pomoci stínů a odlesků glazury simulujeme různé nerovnosti. Některá sklíčka jsou více vepředu a jiná zase více zatlačená. Zdálky dekor opravdu působí, jako by šlo o skutečnou mozaiku.

Foto: Dekorování keramických obkladů dlaždic má dlouhou tradici. Na tu se v RAKO snažili navázat. (na obrázku dekor Game)

A co dekor Onsen?

Onsen vychází z japonského lázeňství, respektive z inspirace japonskými rituály, mezi které lázeňství a veřejné koupele patří. Dekor může připomínat třeba kreslení hráběmi v písku suché zahrady, naši obchodníci zase rádi říkají, že připomíná otisky lidských prstů. Každý si v tom najde něco svého. Posledním dekorem série je Ornamento, které vychází z různých historických motivů. Dekory-motivy jako by se naskládaly přes sebe a pak se obroušením či prochozením takto propsaly. Tento dekor je na dlaždicích, ostatní, o kterých jsem mluvil, jsou na obkladech.

Součástí série jsou i keramické pásky, tam je taky možné vidět nějakou tradici?

Keramické pásky, respektive obklady formátu 10 x 30 centimetrů, můžeme znát třeba z metra, hodně se s nimi pracuje například v newyorském. Každopádně pásky jsou evergreen. Lze s nimi obložit celé stěny. K tomu se hodí ostatně i Compila, dekory jsou navržené tak, aby se daly použit na velkých plochách. To je taky současná záležitost, dříve se pracovalo hlavně s akcenty - třeba tak, že se do plochy vložila jinak barevná nebo dekorovaná obkládačka, listely tvořily dekorativní lišty, dnes se spíš zvýrazňují a vizuálně oddělují celé plochy.

Foto: Tlumené barvy jsou kombinací čtyřiadvacetihodinového systému barev, který RAKO používá již déle.

Ke Compile vznikly také speciální katalog, ve kterém jsou naznačené vhodné kombinace barev a vzorů ze série. Je to něco, co RAKO dělá standardně, anebo je to taky novinka?

Je to novinka. Říkáme tomu systém moodboardů. V katalogu jsou seskládány z různých výrobků, těles. Přistoupili jsme na to kolekci prezentovat prostorově, koresponduje to se současnou úrovní vizualizací. Třeba odlišení dlaždice od obkládačky má v katalozích své standardní grafické značení – dlaždice u sebe mají vodorovnou linku s piktogramem otisku chodila, obkládačky pak vertikální s dlaní. V mood boardech Compily je suplují vodorovně a vertikálně postavené kvádry. Jednotlivé barvy a vzory keramiky s jejich povrchovými úpravami pak prezentujeme na koulích. Na těch se totiž dá nejlépe znázornit, jestli je keramika lesklá, matná, strukturovaná atd. My samozřejmě žádné koule nevyrábíme, každopádně povrchovou úpravu zkrátka z plochy nikdy nepoznáte.

Jsou rady a tipy na to, jak kombinovat současný trend?

Záleží na zákazníkovi. Ale nemáme pro zákazníky žádný konfigurátorový systém, jak si mezi sebou obkládačky a dlaždice nakombinovat, protože tím bychom práci designérů a architektů tak trochu popřeli. Myslím si, že Compila jim stále dává dostatek prostoru. V katalogu je ostatně vidět, že možných kombinací je mnoho, Compila se navíc dá kombinovat i s dalšími sériemi. Samozřejmě se ale dá vybrat i to, co je sestaveno přímo v katalogu. Myslím si, že Compila uspokojí jak ty, kteří chtějí přijít s vlastním řešením, tak ty, kteří chtějí už něco hotového.

Jak se taková nová série navrhuje? Jak velký je tým, se kterým pracujete?

Můj tým kreativního oddělení se skládá ze tří lidí a mě. Každopádně ale máme i úzké vazby na jiná oddělení, třeba na marketingové, obchodní, vývojové i samotnou výrobu. Vytvoření nové série je výsledkem spolupráce mnoha lidí z několika různých oddělení. Má pozice se sice jmenuje šéfdesignér, ve skutečnosti to ale není tak, že bych tady o tom, jak naše produkty budou vypadat, rozhodoval pouze já. Je vždy důležité, aby s výsledkem byli spokojení všichni, respektive, aby novou sérii přijali za svou. Takže v průběhu navrhování je časté přijmout kompromisy – týká se to podoby produktu, ale třeba i názvů. V Compile jsme jich vymýšleli spoustu. Například dekor Game měl pracovní název „halabala“. Toto ryze české slovo mi přišlo trefné, a zároveň fungovalo i jako vzdání holdu slavnému českému designérovi Jindřichu Halabalovi. Ale byl jsem přehlasován. Pokud by značka byla pod pevnou rukou jednoho člověka, časem by se stalo, že by v jejích produktech byl rozpoznatelný určitý rukopis. O to ale v RAKO neusilujeme, tady je důležitá rozmanitost.

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 28. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři