Novinky a názory / názory a komentáře

„Největší výzvou je čas,“ říká odborník na monolitické konstrukce. Ptali jsme se, jak se realizují

Pohled na staveniště bytového domu Happi Milánská v Horních Měcholupech z jeřábu Foto: Archiv HINTON

V tomto roce přinášíme v pořadí druhý rozhovor zaměřený na proces realizování staveb. Nyní jsme se soustředili na monolitické konstrukce, které v procesu stavby navazují na zakládání, kterému jsme se věnovali minule. Jaké materiály se nejčastěji používají a jak se postupuje krok za krokem? Na to jsme se ptali technického ředitele Divize 13 stavební firmy HINTON Romana Polze.

EARCH.CZ , 28. 8. 2024 / Advertorial

Čemu se Divize 13 HINTON věnuje? V čem spočívá její práce?

Divize 13 je slovně Divize monolity. Jak už název napovídá, věnuje se kompletní realizaci monolitických konstrukcí. Aktuálně pracujeme hlavně na bytových domech pro naše kolegy z divizí generálních dodávek staveb, jako jsou bytové domy Nad Krocínkou, rodinné domy Nová Květnice nebo rodinné domy Natanaelka. Také se podílíme na stavbě řadových domů pro soukromého investora v projektu SKY City Villas Záběhlice. V rámci firmy se věnujeme i menším zakázkám, například hlavicím a patkám na piloty, které realizují kolegové z divize zakládání staveb.

Foto: Roman Polz - technický ředitel Divize 13 stavební firmy HINTON

Jaké technologie a materiály pro takovou práci nejčastěji využíváte?

Jelikož se specializujeme na železobetonové konstrukce, používáme tři základní suroviny: beton, výztuž (železo) a bednění. Tyto materiály jsou nezbytné pro to, aby naše stavby stály pevně a bezpečně – žádné tajemství, ale ani žádný důvod to měnit!

Foto: Betonování stropu

Jak u vás vypadá proces plánování a realizace monolitických konstrukcí od začátku až do konce?

Plánování v naší profesi je o něco jednodušší, než by se mohlo zdát. Naše postupy se s menšími úpravami opakují na každém projektu. Po získání zakázky začínáme stavbou jeřábu, plánováním a optimalizací nasazení bednění a přípravou armovacích výkresů. Následuje samotná stavba, od základové desky přes suterénní konstrukce, kde často používáme tzv. bílou vanu – speciální vodotěsný beton, až po nadzemní podlaží a atiky. Nakonec přichází na řadu „glajcha“ – slavnostní dokončení hrubé stavby. Bohužel tím naše práce nekončí, následuje ještě odstraňování drobných vad, demontáž jeřábu, úklid a likvidace zařízení staveniště.

Co bývá během tohoto procesu obvykle největší výzvou?

Největší výzvou je zvládnutí projektu v požadované kvalitě a včas. Naším cílem je, aby zákazník byl spokojený a chtěl s námi spolupracovat i na dalších projektech. To je naše nejlepší vizitka.

Foto: Bytový soubor Vesi Hostivař, kde byl HINTON generálním dodavatelem stavby.

Výzvám v současnosti čelí taky stavební průmysl jako takový. Jak se vyrovnáváte v budoucnosti s možným nedostatkem materiálů či pracovní síly?

V této oblasti nám hodně pomáhá, že jsme součástí větší firmy. Máme širší okruh dodavatelů a větší stabilitu, což je velká výhoda, když trh čelí právě takovým výzvám.

Přizpůsobujete dle nich taky plány Divize 13? Co je vaším aktuálním cílem?

Naším plánem je rozšířit divizi a zvýšit obrat. Momentálně nás brzdí nedostatek kvalitních techniků. Mladí stavaři se do výroby příliš nehrnou a často volí generální dodavatelství. Naším cílem je mít spokojené zákazníky, kteří se k nám budou rádi vracet. A na osobní úrovni bych se rád, než půjdu do důchodu, podílel na nějaké jedinečné a konstrukčně složité stavbě. Velikost není podstatná, hlavní je, aby byla nezapomenutelná.

A co se týče projektů, které jste zatím realizovali, jaký vám nejvíce utkvěl v paměti?

To bude projekt bytových domů VESI Hostivař, protože to byl náš první větší projekt. Stavěli jsme v příjemném prostředí blízko Hostivařské přehrady, což z něj udělalo zvláštní zážitek. A navíc se nám opravdu povedl!

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 28. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři