Novinky a názory / zprávy

Návrat divočiny: jak v Česku a Irsku vrací přírodu do původního stavu. Spolek Kruh přináší přednášku o nových trendech v péči o krajinu

Ve čtvrtek 7. listopadu proběhne přednáška spolku Kruh s názvem Návrat divočiny do krajiny. Foto: archiv Randal Plunkett

Ve čtvrtek 7. listopadu od 19:30 proběhne dvojpřednáška o krajině. Představí lorda Randala Plunketta, majitele největší přírodní rezervace v Irsku. Tuzemský pohled doplní Dalibor Dostál, který stojí za návratem divokých kopytníků do české přírody.

KRUH , 24. 10. 2024

Randal Plunkett je známý svým ojedinělým příběhem přeměny pěstitelského centra původního hrabství na rezervaci bez lidských zásahů. V roce 2011 zdědil panství o rozloze téměř 650 hektarů půdy nacházející se severozápadně od Dublinu. Rozsáhlé pozemky byly v minulosti využívány pro cílené pěstování plodin a chov zvěře. Po převzetí majetku do své správy se rozhodl přeměnit vytěženou zemědělskou oblast na divokou krajinu bez zásahů motorizace s cílem sem navrátit původní floru a faunu.

Na obnově pracuje od roku 2014, a to u více než třetiny rozsáhlých pozemků, které jeho rodině historicky patřily a nově se staly přírodní rezervací. Jeho unikátní přístup kombinuje ekologické principy s veganskou filozofií. Jedná se o model udržitelné obnovy přírodních stanovišť bez zásahu chemických látek (hnojiv) či mechanické činnosti (odlesňování) a jakýchkoliv zásahu do hnízdění a chovu zvířat.

Randal Plunkett je mj. oceňovaný irský režisér, producent a zastánce ekologie a veganství. Již deset let patří mezi průkopníky tzv. hnutí za obnovu divočiny, nové a zábavné formy ekologické obnovy divoké krajiny.

Foto: Randel Plunkett je majitelem hrabství Dunsany, největší přírodní rezervace v Irsku.

“Chtěl jsem točit filmy, ne spravovat farmu a pečovat o zámek náročný na údržbu. Nikdy jsem nebyl venkovský typ, bral jsem rodinný odkaz jako břemeno. Když mě začala znepokojovat klimatická krize, pokusil jsem se přeměnit panství na ekologické zemědělství. Jak se mé obavy o planetu prohlubovaly, rozhodl jsem se část panství ponechat přírodě.” vzpomíná Randal Plunkett.

V rámci přednášky The Magic of V-Wilding Randal Plunkett promluví o schopnosti přírody přizpůsobit se ztrátě druhů i měnícím se podmínkám. Vysvětlí, proč je konceptuální veganská obnova divočiny mnohem důležitější, než si lidé myslí, a přednese svou kritiku populárního termínu „regenerativní pastva”.

Foto: Český pohled doplní Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Tuzemský pohled doplní Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, kterou v roce 2015 založil ve spolupráci s dalšími českými vědci s cílem vytvořit v bývalém vojenském prostoru Milovice ve Středočeském kraji rozlehlou rezervaci pro velké kopytníky.

Od jejího vzniku čelí soustavným likvidačním tlakům kvůli své poloze blízko měst a dálnice, která je lukrativní pro developerské a komerční projekty. Cílem vzniku rezervace je inspirovat naši společnost ke změně přístupu k životnímu prostředí a podnítit aktivní podílení se na budoucnosti.

Rezervace velkých kopytníků patří k nejsledovanějším českým projektům posledních let. V současné době rezervace chová tři desítky zubrů, dvě stáda divokých koní a dvě stáda zpětně šlechtěných praturů. Je prvním místem na světě, které chová tyto tři klíčové druhy velkých kopytníků v rámci jedné rezervace. Projekt získal řadu prestižních ocenění, jako je Cena Josefa Vavrouška, Cena udržitelnosti SDGs a Cena prezidenta festivalu Ekofilm. Od vzniku první rezervace v Milovicích v roce 2015 se projekt rozšířil na 15 lokalit po celé České republice, kde tato zvířata přispívají k zachování ekosystémů. Přednáška nabídne pohled na úspěchy tohoto přístupu a jeho budoucí potenciál.

Dvojpřednáška s názvem The Magic of V-Wilding s irským baronem a zastáncem ekologie Randalem Plunkettem a Daliborem Dostálem, ředitelem ochranářské společnosti Česká krajina se uskuteční ve čtvrtek 7. listopadu 2024 od 19h30m v CAMP Praha, Vyšehradská 2075, Praha 2. Přednáška zahraničního hosta bude probíhat v angličtině a bude tlumočena do českého jazyka. Základní vstupné na akci je 170 Kč a za zvýhodněnou cenu pro studenty nebo seniory za 150 Kč. Vstupenky lze zakoupit v síti GoOut.

  • autor: KRUH *
  • publikováno: * 24. 10. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři