Novinky a názory / zprávy

Národní cena za studentský design 2012 má vítěze

Jan Čtvrtník, Ondřej Václavík, Viktor Chalepa, Roman Vrtiška, Jan Kloss, Jakub Korouš, Jindřich Vodička, Anna Marešová… Říkají vám tato jména něco? Jistě jste se s nimi na poli domácího i zahraničního designu setkali, neboť jsou všichni mladí a patří do úspěšné generace designu třetího tisíciletí. Jsou to vítězové Národní ceny za studentský design v několika posledních letech.

EARCH.CZ , 26. 11. 2012

Účastníci soutěže 2012

Soutěž se stala letos mezinárodní – zúčastnili se jí studenti 4 zahraničních škol (dvě ze Slovenska, po jedné z Německa a Kanady). Celkem se do soutěže o Národní cenu za studentský design 2012 přihlásilo 187 autorů se 176 pracemi z 18 univerzit a 13 vyšších odborných škol a středních odborných škol.

Poroty

Studenti předkládali k hodnocení prototypy, modely, doprovodné plakáty a portfolia. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty: středoškolská porota složená z pedagogů středních a vyšších odborných škol, vysokoškolská porota byla složena z pedagogů vysokých škol a univerzit, národní porota byla složena z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a nejlepších profesionálních designérů ČR. Celkem hodnotilo studentské práce 56 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, designérů, architektů a kurátorů designu. Poroty nominovaly v několikakolovém hodnocení k ocenění 93 prací. Jedna získala Národní cenu za studentský design 2012, 3 ocenění Excelentní studentský design 2012 a 20 cenu Dobrý studentský design 2012.

Vítězka Národní ceny za studentský design

Vítězka národní ceny Eliška Kuchtová (VŠUP) získává za kolekci obuvi Simple to simple finanční hodnotu 20 000 Kč od nadačního fondu JUDr. Martina Růžičky, cenu generální ředitelky Českých center (pobyt v některém z Českých center v zahraničí).

Excelentní studentský design získali

Nositelé ocenění Excelentní studentský design 2012 Jiří Krejčí (FUD UJEP) za kamna E-M-A, Jindra Jansová (VŠUP) za oděvní kolekci Základní a Tomáš Procházka (VŠUP) za knihu Relace.

(Jejich projekty přineseme během týdne.)

Dobrý studentský design

Nositelé ocenění Dobrý studentský design 2012 Martin Foret (FaVU VUT Brno) za traktor budoucnosti, Eliška Motlová (VOŠ a SŠS Nový Bor) za sklenice a karafu Straight, Hana Dovinová (FU OU Ostrava) za knihu o ruské azbuce, Martin Pecina (FMK UTB Zlín) za knihu Knihy o typografii, Pavla Podsedníková (VŠUP) za kolekci Instantní bota, Nikola Klamtová (VOŠ a SŠS Nový Bor) za dózu Cheeseburger, Wanda Valihrachová (VŠVU Bratislava) za hudební nástroj Passbass, Martin Opl (SUPŠS Kamenický Šenov) za stojanovou lampu Etee., Štěpán Jirka (ÚUD ZČU Plzeň) za koupelnový set Ribbon, Marcela Steffanová (ÚUD ZČU Plzeň) za šperk pro někoho, Jakub Kabát (VŠUP) za grafitový servis, Perla Kratochvílová (FUD UJEP) za nábytek pro děti U-Cave for kids, Jan Běhounek (SUPŠ HNN Hradec Králové) za akustickou kytaru, David Pacák(SUPŠ HNN Hradec Králové) za křeslo Dondolo, Lucia Fabiánová (FUD UJEP) za nábytek Natura, Zuzana Ragánová (FUA TUL Liberec) za koncept Hranice, Ondřej Jiráska (FUD UJEP) za knihu Svítící pohádky, Anna Štěpánková (FMK UTB Zlín) za židli Tamashii, studentský kolektiv grafických designérek z FUD UJEP Aneta Bendáková, Martina Calajová a Lucie Zelená za koncept TOP-týden grafického designu a Markéta Veselá (VOŠ a SPŠG Praha) za grafický design fiktivní výstavy.

Historie

Národní cena za studentský design slaví již dvaadvacáté výročí! Poprvé byla vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008. Navazuje však na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

Design Cabinet CZ je nadační program Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, v němž působí především dobrovolníci z řad studentů designu. 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři