Novinky a názory / zprávy

Místo tří věží jedna. Eva Jiřičná představila svou vizi Nového Žižkova − podruhé

Eva Jiřičná představila aktualizovaný návrh Centra Nového Žižkova. Foto: Central Group

Ústřední telekomunikační budova na Žižkově je už téměř zbouraná, demolice začala na začátku letošního roku. Na jejím místě plánuje investor Central Group vybudovat novou rezidenční čtvrť Nový Žižkov. Projektovat ji má ateliér AI DESIGN Evy Jiřičné, který se svým návrhem vyhrál architektonickou soutěž už v roce 2019. Součástí byly tři věžové domy, které však vzbudily kritiku.Teď ateliér představil druhou variantu.

EARCH.CZ / Central Group , 21. 5. 2024

V Praze má Eva Jiřičná zatím hlavně realizace menší a střední. Od devadesátých let pro ni navrhla nejvíce interierů, ze staveb pak oranžerii na Pražském Hradě nebo hotel Josef. Pokud by se nakonec Nový Žižkov stavět začal, byl by to její vůbec největší projekt v České republice.

Jeho první možná podoba se třemi vysokými věžemi s rozvlněnými balkóny byla zveřejněna před pěti lety. Protestovaly proti ní tehdy památkové instituce, UNESCO a odmítl ji i Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Kritizovaly přílišnou výšku věžových budov (80, 90 a 100 metrů) i urbanistickou koncepci lokality. Investor proto nechal návrh přepracovat, nyní představil jeho druhou variantu.

Co je jinak

Nejvýraznější změnou v novém návrhu je to, že má jen jednu centrálně umístěnou věž vysokou 80 metrů. Původní návrh měl oproti tomu věže tři, sahající do výšky až 100 metrů. Lokalita je taky jinak urbanisticky uspořádaná.

Aktuální upravený návrh studia AI DESIGN se skládá z pěti staveb. Ty obsahují více než tisícovku bytů různých velikostí, budou určeny jak na prodej, tak k dlouhodobému pronájmu. Stavby doplní 15 tisíc m² ploch veřejné zeleně – velký park s hřišti, zeleň uvnitř projektu, zelený veřejný prostor kolem centrální věže a nové náměstí s vodním prvkem. Investor udává, že se bude široce pracovat s modrozelenou infrastrukturou. Stavby budou mít zelené střechy, retenční nádrže na zalévání, fotovoltaiku, tepelná čerpadla nebo rekuperaci.

Foto: Aktuální upravený návrh Evy Jiřičné má jen jednu rozvlněnou věž místo původních tří věží.

V přízemí objektů v hlavních komunikačních zónách vzniknou komerční prostory pro drobné obchody, služby, restaurace a kavárny. Bude realizována také mateřská škola o pěti třídách, tu na své náklady postaví investor Central Group.

„Často dostávám otázku, zda za lepší považuji původní nebo nový návrh. Těžko říci, každý má své přednosti. Je naprosto normální, že soutěžní návrhy mají svůj vývoj na základě projednávání. Urbanismus a výšky staveb jsou v novém návrhu řešeny jinak, ale architektura a kapacity podlažních ploch zůstávají velmi podobné,“ říká architektka Eva Jiřičná, která na návrhu pracovala společně se svým kolegou Petrem Vágnerem z AI DESIGN.

Foto: V rozvlněných balkonech věže bude integrována zeleň s automatickým zavlažováním, která bude vytvářet "vertikální zahradu".

„Projekt je nyní už v pokročilém stádiu projednávání a finalizuje se změna územního plánu ze speciální technologické funkce na funkci smíšenou. Dokončuje se demolice dřívějšího telekomunikačního komplexu a intenzivně už probíhají projekční práce na novém návrhu. Zahájení výstavby předpokládáme po získání stavebního povolení zhruba za tři roky,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

AI DESIGN nyní čeká dispozičně optimalizovat vnitřní řešení staveb a dořešit detaily. Zpracovat se musí i návrhy vodního prvku na náměstí, návrhy uměleckých děl v lokalitě a optimálně navrhnout kvalitní veřejný prostor se zelení.

Architektonická soutěž a původní vítězný návrh

Původní návrh AI DESIGN se skládal z nižšího bytového bloku a tří rezidenčních věží o výškách 80, 90 a 100 metrů. Mezinárodní architektonické soutěže se účastnilo 98 ateliérů, z velkých světových to byly vedle AI DESIGN třeba Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie) nebo Richard Meier (USA).

Architekti Eva Jiřičná a Petr Vágner (AI DESIGN) se při přípravě vítězného návrhu spojili s architektonicko‑inženýrským ateliérem ARUP z Londýna. Ten navrhoval a technicky řešil například Operu v Sydney nebo dostavbu chrámu Sagrada Família v Barceloně.

 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři