Roman Koucký, Krkonošské muzeum Správy KRNAP Vrchlabí Foto: archiv Romana Kouckého
Novinky a názory / zprávy

Město má růst, nebraňte stavění. Roman Koucký je Architektem roku

Architekt skály v centru Vrchlabí, vizionář budoucnosti Prahy a autor mnoha silných výroků o stavění i památkářích získal cenu Architekt roku.

EARCH.CZ , 30. 9. 2024

Stav Prahy nazývá: „Památkáři památkářům.“ Kritizuje rozrůstání měst, které „je neekonomické, neekologické a nesmyslné“ a jeho odpovědí je zahušťování a růst budov do výšky. Prostředí české architektury považuje za „nepřátelské pro tvůrčí činy“. Roman Koucký je známý jako nositel ostrých názorů na prostředí české architektury a stavebnictví. Architektuře a urbanismu se ovšem také aktivně věnuje formou konkrétních projektů, kterých navrhl už kolem dvou stovek. I ty jsou nesmlouvavé a originální.

Cena Architekt roku se uděluje těm, kteří se "významně zasloužili o architekturu v České republice", a to zejména v posledních pěti letech. V té době Roman Koucký především dokončil práci na Metropolitním plánu Prahy. Od roku 2012 do roku 2021 byl vedoucím týmu Metropolitního plánu na Institutu plánování a rozvoje.

Foto: Roman Koucký

Dokument nebyl rozhodně přijat jednoznačně. Odráží ale Kouckého inovativní myšlení – má jinou filosofii než technokratické plány předchozích etap, které dělí město na jednotlivé funkční zóny. V jeho pojetí jde mnohem víc než o funkce o to, jak „působí na jeho obyvatele a návštěvníky“ a „jak je komponované,“ jak řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Proto například rozdělil Prahu na oblasti podle charakteru zástavby a poprvé také určuje výškové regulace pro jednotlivé části města.

Foto: Roman Koucký, Krkonošské muzeum Správy KRNAP Vrchlabí

Co se týče staveb, veřejnost si v poslední době asi nejvíc všímala objektu, který vznikl ve Vrchlabí. Pro Muzeum Krkonoš navrhoval novou interaktivní expozici, do níž vede vchod přes jakousi betonovou skálu. Patnáct let trvalo, než se mohl návrh uskutečnit, kvůli složitému povolování i realizaci. Ale povedlo se, v roce 2023 byl objekt dokončen. Mnoho lidí ho obdivuje, mnoho lidí provokuje. Právě tak působí Roman Koucký a jeho práce už od jeho začátků.

Mosty a Velké ceny

Roman Koucký se v 70. letech v Plzni vyučil truhlářem a vystudoval střední průmyslovou školu stavební, v roce 1985 absolvoval Fakultu architektury ČVUT. První Grand Prix architektů získal spolu s kolegyní Šárkou Malou v roce 1994 za Sběrnu surovin a čistírnu odpadních vod v Horním Maršově. V roce 2000 pak druhou (rovněž se Šárkou Malou) - za nekonvenční rekonstrukci renesančního domu ve Slavonicích pro historičku umění Annu Fárovou.

Foto: Roman Koucký, Trojský most v Praze

Oboje jsou originální, ale drobné stavby. K velkým realizacím patří mosty, které vypracoval s Šárkou Malou a dalšími spolupracovníky: Mariánský most v Ústí nad Labem, který se stal symbolem města (1998), Dlouhý most v Českých Budějovicích (1998) a Trojský most v Praze, o kterém natočil Earch s Kouckým krátký dokument. Navrhl také soutěžní návrh na železniční mosty pod Výtoní (2019, 2. místo v soutěži) a nový most pro Ostravu.

Kromě toho se vždy věnoval urbanistickým plánům. Kromě toho pražského pracoval například na územním plánu Pece pod Sněžkou. Zavedl zde inovativní princip „regbublin“. Každý dům má kolem sebe definovanou „bublinu“, v níž nesmí vzniknout další stavba a chrání se tak řídké zastavění horských luk. Tento nástroj však neschválil Krajský úřad Královehradeckého kraje a následovala série soudních pří o to, jestli je možné ho používat – nakonec Pec pod Sněžkou svůj územní plán obhajovala až před Ústavním soudem. Úspěšně, je to ale příznačné. Roman Koucký je architekt, který má originální vize. A při jejich realizaci neustupuje.

Architektem obcí David Mateásko

Cenu Architekt roku pořádá už po 16. nadace ABF. Uděluje ji komise složená z posledních laureátů – letos v ní byl Stanislav Fiala, Zdeněk Fránek, dvojice Ladislav Kuba-Tomáš Pilař, Petr Stolín a loňský laureát Ivan Kroupa. Je to skupina architektů, kteří budovali své praxe a sbírali zkušenosti v 90. letech – a možná i proto dali cenu architektovi uvažováním i generačně blízkému, a dali mu přednost před dalším nominovaným: jimi byli ateliér bod, Ellement architects, EHL&KOUMAR ARCHITEKTI a Tomáš Hradečný.

Foto: David Mateásko

Během večera se udělovala také cena Architekt obcí, kterou získává městský architekt spolu se zástupci sídla, kde působí. Je udělována za to, že se společně „po několik let soustavně a s respektem věnoval koncepci vystavěného prostředí obce a svým přístupem se významně zasloužil o kvalitní výstavbu“.

Letos ji získal architekt David Mateásko, který už osm let přispívá k koncepčnímu rozvoji města Kolína. Za dobu jeho působení zde vznikla například sportovní hala Borky, autobusový terminál, úpravy Bartolomějského návrší a řada dalších projektů, které zlepšují kvalitu života obyvatel Kolína.

Tuto cenu uděluje Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR, Česká komora architektů, Asociace pro urbanismus a územní plánování ČR a časopis Moderní obec.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři