Novinky a názory / zprávy

Listopadové Wienerberger fórum představí první český soběstačný dům a řešení soklů jednovrstvého zdiva

14. listopadu 2024 proběhne druhé letošní Wienerberger fórum. Odborníci v rámci něj představí první český soběstačný dům a řešení soklů jednovrstvého zdiva. Foto: Wienerberger s.r.o.

Druhé Wienerberger fórum roku 2024 proběhne už 14. listopadu od 9 do 12 hodin ve virtuálním prostoru World of Wienerberger, kde se během osmi přednáškových bloků představí experti z oblasti stavebnictví a architektury.

Wienerberger s.r.o. , 22. 10. 2024 / Advertorial

Chybět nebude téma legislativní změny v oboru, detaily stavby a fungování prvního českého soběstačného domu a také kontrola hrubé stavby v terénu. Zájemci se mohou registrovat ve WIP zóně a poté se na stream přihlásit.

„Nadcházející Wienerberger fórum už tradičně uvede trendy a novinky z našeho odvětví. V prvním přednáškovém bloku přijde řada na legislativní změny, týkající se nové vyhlášky o energetické náročnosti budov, která ovlivní obor stavebnictví. Neopomeneme ani současnou situaci s digitalizací stavebního řízení. Poté si diváci vyslechnou sedm dalších zajímavých bloků, které budou moderované experty z praxe,” přibližuje program Jiří Dobiáš, ředitel produktového managementu a business developmentu společnosti Wienerberger, který druhé Wienerberger fórum zahájí spolu s ESG manažerkou Kristýnou Vobeckou a poté povede první přednášku.

Foto: Nadcházející fórum přiblíží legislativní změny v oboru, detaily stavby a fungování prvního českého soběstačného domu.

Hrubá stavba a stavební konstrukce

Druhý přednáškový blok pod vedením Josefa Beneše, Key Account Managera projektantů Wienerbergeru, diváky přenese do terénu, konkrétně na hrubou stavbu rodinného domu z jednovrstvého zdiva. Cílem této přednášky bude posoudit provedení dílčích konstrukčních detailů na stavbě.

Na to naváže přednáška zabývající se tématem stavebních konstrukcí v souvislostech. Odborníci Milan Rotek, vedoucí produktových specialistů Wienerbergeru, a Jan Huber, manažer produktového školení Wienerbergeru, ukáží divákům řešení soklů bez užší uskočené soklové cihly nebo s více řadami užších uskočených soklových cihel pro stavby, kde je například terén blízký výšce čisté podlahy.

Později přijde řada také na přednášku, která ukazuje, jak lze vhodnou záměnou zdiva i u vícepodlažního bytového domu dosáhnout dostatečné únosnosti i tepelného odporu bez dodatečného zateplení pomocí jednovrstvého keramického zdiva. Povede ji Ivo Petrášek, statik společnosti Wienerberger, a Martin Fiury, technik pro vložkové stropní konstrukce Miako.

Foto: Během tří hodin vystoupí experti z oblasti stavebnictví a architektury.

Český soběstačný dům

Čtvrtý blok přinese detaily stavby a provozu prvního českého soběstačného domu, který není napojen na inženýrské sítě a potřebnou elektrickou energii si vyrábí celoročně sám díky solárním panelům. Kromě toho hospodaří s dešťovou vodou, kterou využívá například pro splachování. Více prozradí zakladatel projektu Pavel Podruh s architektem Vojtěchem Lichým.

Katalog tepelných vazeb a BIM doplněk v praxi

Na konferenci přijde řada i na rozhovor na téma energetické náročnosti, který povede Michal Čejka, specialista na energetickou náročnost budov Centra pasivního domu, a Martin Termer, Produktový specialista CAD. Společně představí také nový katalog tepelných vazeb společnosti Wienerberger.

Na to naváže 3D projektant Petr Karásek, který představí, jak je možné využít BIM doplněk Wienerberger v praxi a jak může zjednodušit práci v projekčním software ArchiCAD.

Provedení šikmé střechy
Co vše se může stát při nedodržení norem, pravidel a technických podmínek výrobce společně proberou Rudolf Prus, technický poradce, a David Štangl, majitel firmy Střechy DD.

Registrace na online konferenci, která poradí a inspiruje, je spuštěna ve WIP zóně. Poté se jen stačí přihlásit k účasti na streamu, který můžete sledovat z pohodlí domova. Více informací naleznete na webu Wienerbergeru.

Harmonogram přednášek

1. Vyhláška o energetické náročnosti a digitalizace stavebního řízení

Ing. Jiří Dobiáš, Ph.D., Ředitel produktového managementu a business developmentu společnosti Wienerberger

2. Kontrola hrubé stavby v jednovrstvém zdivu Porotherm

Ing. Josef Beneš, Key Account Manager projektanti ve společnosti Wienerberger

3. Stavební konstrukce v souvislostech – další řešení soklů jednovrstvého zdiva

Ing. Milan Rotek, Vedoucí produktových specialistů ve společnosti Wienerberger

Dis Jan Huber, Manažer produktového školení ve společnosti Wienerberger

4. Český soběstačný dům, od návrhu po realizaci a provoz

Pavel Podruh, zakladatel projektu Český soběstačný dům

Ing. arch. Vojtěch Lichý, studio Lichý-Mizera Architekti

5. Úspory se skrývají v detailech, stačí je jen nalézt – Katalog tepelných vazeb

Ing. Michal Čejka, Specialista na energetickou náročnost budov Centra pasivního domu

Ing. Martin Termer, Produktový specialista CAD

6. Představení BIM doplňku v praxi

Ing. Petr Karásek, 3D projektant

7. Důsledky nevhodného návrhu a provedení šikmé střechy v praxi

Rudolf Prus, Technický poradce

David Štangl, vyučený pokrývač a majitel firmy Střechy DD

8. Varianty zdiva vícepodlažních budov z hlediska statiky

Ing. Ivo Petrášek, Statik společnosti Wienerberger

Ing. Martin Fiury, Technik pro vložkové stropní konstrukce miako

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři