Novinky a názory / historie a teorie

Prohlídněte si vilu Engelsmann v Brně. Obvykle není přistupná, v létě se konají komentované prohlídky

Vila Engelsmann v Brně Foto: Michal Juříček, Muzeum města Brna

Zvenku nenápadný dům První brněnské strojírny, uvnitř velkolepé reprezentativní prostory s nádhernými detaily protkané historií. V červenci a srpnu je možné je navštívit.

Muzeum města Brna , 16. 7. 2024

Muzeum města Brna připravilo v rámci projektu Toulky Brnem s Muzeem na červenec a srpen komentované prohlídky vily Engelsmann, které nabízí jedinečný pohled do historie této významné brněnské památky.

Vila Engelsmann, postavená v roce 1932 na ulici Hlinky, představuje konzervativní architektonický styl, který kontrastuje s moderním výstavním areálem naproti, vybudovaného o čtyři roky dříve. Původním majitelem vily byl brněnský průmyslník židovského původu Felix Engelsmann, který zde žil se svou ženou Olgou až do března 1939, kdy museli uprchnout z Československa před nacistickým nebezpečím. Vila byla následně zabavena gestapem a využívána nacistickými důstojníky. Po skončení války byl objekt znárodněn a stal se majetkem První brněnské strojírny, která jej vlastnila až do roku 2000.

Foto: Komentované prohlídky se současnou majitelkou Petrou Dovala

Současná majitelka vily Engelsmann, Petra Dovala, během komentovaných prohlídek představí návštěvníkům příběh původního majitele a další osudy této stavby.

Termíny prohlídek s možností nákupu vstupenek najdete zde.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři