Novinky a názory / zprávy

Kultúra má být otevřená a žádná jiná! Moravská galerie v Brně pořádá událost na podporu slovenské kulturní obce

Událost na podporu slovenské kultury se uskuteční ve středu 28. srpna od 17 hodin v Místodržitelském paláci. Foto: archiv Moravské galerie v Brně

Moravské galerie v Brně pořádá událost na vyjádření solidarity a podpory slovenské kulturní obci. Uskuteční se ve spolupráci s platformou Otvorená kultúra! ve středu 28. srpna od 17 hodin v Místodržitelském paláci. Na programu bude prohlášení několika mluvčích, debata s odvolanou ředitelkou SNG Alexandrou Kusou, projekce dokumentu Pozor, padá SNG!, komorní koncert Katarzie, ale i prostor pro vytváření vzkazů na podporu slovenské kultuře.

Moravská galerie v Brně , 27. 8. 2024

Událost s názvem Kultúra má být otevřená a žádná jiná! se uskuteční ve středu 28. srpna od 17 hodin v Místodržitelském paláci Moravské galerie v Brně. Před Místodržitelským palácem budou v průběhu akce přítomny různé osobnosti, jež se vyjádří k současné kulturní situaci na Slovensku. Tento blok zahájí dokumentarista a pedagog Břetislav Rychlík a dále vystoupí zpěvačka Iva Bittová, umělecký šéf baletu Národního divadla Brno Mário Radačovský, spisovatel a bývalý ministr kultury Milan Uhde, herečka Alena Antalová, režisér Ivan Buraj a mnoho dalších. Od 17 hodin mohou také zájemci vytvářet vzkazy na podporu slovenské kultury. Následovat bude v 19.30 na nádvoří Místodržitelského paláce debata s odvolanou ředitelkou Slovenské národní galerie Alexandrou Kusou, kterou bude moderovat Ondřej Horák. „Veľmi rada otvorene odpoviem na všetky otázky, sme poučení a rada túto skúsenosť zazdieľam s kolegami z Čiech,“ dodává Alexandra Kusá. Ve 21 hodin započne projekce dokumentu Pozor, padá SNG! o tom, jak Kusá bojovala za rekonstrukci a moderní podobu Slovenské národní galerie. Událost zakončí komorní koncert slovenské zpěvačky Katarzie na nádvoří Místodržitelského paláce. Občerstvení zajistí kavárna Typika. Vstupné na událost je dobrovolné.

Foto: V Brně jsou přesvědčeni, že podpora slovenské kultury je naší povinností.

„S velkou hrdostí a se zatajeným dechem jsem několik let sledoval aktivity Slovenské národní galerie. Fascinovalo mě, jak se mění tato instituce a realizuje celá rekonstrukce, která neměla v České republice v galerijním prostředí srovnání. Otevření SNG s novými expozicemi měl být začátek tohoto díla,“ říká Jan Press, ředitel Moravské galerie v Brně. „Nepochybně se z vládních slovenských kruhů ozvou hlasy, že není třeba, aby se někdo z Brna vměšoval do záležitostí Bratislavy. Myslíme si pravý opak. Děje-li se něco nekalého u sousedů, o čemž jsme přesvědčeni, potom je aktivní angažmá a podpora povinností. Kultura nemá hranice! Solidarita se slovenskou kulturou by dnes měla být českou prioritou, nejde o gesta a proklamace, ale prokázání, že česko-slovenská vzájemnost není pouhým rétorickým klišé, ale nástrojem, kterým dnes my můžeme pomáhat na Slovensku, aby třeba zítra Slovensko pomáhalo v Česku,“ komentuje situaci Doc. Břetislav Rychlík, režisér a vysokoškolský učitel.

Program 28. 8. / Místodržitelský palác (Moravské nám. 1a)
Vstupné dobrovolné / kapacita nádvoří omezena

17.00 / před Místodržitelským palácem
happening: zahájení s řečníky (Břetislav Rychlík, Alena Antalová, Iva Bittová, Mário Radačovský, Milan Uhde, Ivan Buraj a další) & psaní vzkazů na podporu slovenské kultury

19.30 / nádvoří Místodržitelského paláce
debata s odvolanou ředitelkou SNG Alexandrou Kusou, moderuje Ondřej Horák

21.00 / nádvoří Místodržitelského paláce
projekce filmu Pozor, padá SNG!

22.30 / nádvoří Místodržitelského paláce
komorní koncert Katarzie

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři