Novinky a názory / architektonické soutěže

Nejlepší stavbou Krkonoš je horská chatu Bučina

Hlavní cena Krkonošské ceny za architekturu 2024 byla udělena horské chatě Bučina v Malé Úpě, za jejímž návrhem stojí Pavel Čermák ze studia ADR. Foto: BoysPlayNice

V Krkonoších vyhlásili výsledky 3. ročníku regionální soutěže Krkonošská cena za architekturu. Z devíti finalistů zvítězila chata Bučina v Malé Úpě, získala i cenu veřejnosti.

Krkonošská cena za architekturu , 6. 10. 2024

Do finále třetího ročníku Krkonošské ceny za architekturu postoupilo devět přihlášených prací. Po osobní prohlídce finalistů se porota rozhodla udělit hlavní cenu, dále pak speciální ceny za přístup ke krajině, za práci s veřejným prostorem a dlouhodobý koncepční rozvoj města.

Ocenění za speciální počin získaly mokřady Krkonošského národního parku a revitalizace městského parku ve Špindlerově Mlýně. Cenu veřejnosti z online hlasování si odnesl multifunkční objekt Papírna v Černém Dole, veřejnost v místě ocenila jako nejlepší stavbu horskou chatu Bučina. Za koncepční rozvoj města byla oceněna starostka města Hostinné. Slavnostnímu vyhlášení předcházela veřejná debata o architektuře a rozvoji území MAS Krkonoše. Generálním partnerem Krkonošské ceny za architekturu byl i letos Nadační fond Škoda Auto.

Foto: Ocenění za speciální počin získaly mokřady Krkonošského národního parku a revitalizace městského parku ve Špindlerově Mlýně.

„Spolu s porotci jsme se snažili plynule navázat na předchozí ročníky soutěže, jejímž cílem je ocenit kvalitní architektonické počiny v rámci regionu MAS Krkonoše a přinést do tohoto prostředí fenomén sousedského přístupu běžný zejména v zemích západní Evropy. Naším cílem je propojit zástupce zdejších samospráv s odborníky a ukázat jim cestu, jak rozvíjet obce a města s perspektivou, že na dnes učiněné kroky půjde v budoucnu smysluplně navázat,“ uvedl Ing. arch. Josef Smutný, organizátor a otec myšlenky Krkonošské ceny za architekturu po vyhlášení v pivovaru Kluge v Trutnově.

Třetí ročník Krkonošské ceny za architekturu se uskutečnil i díky hlavnímu partnerovi Nadačnímu fondu Škoda Auto, který ocenění podpořil v grantové výzvě Nové vize pro kulturu. Cena „pomáhá kultivovat dialog o veřejném prostoru, architektuře, umění a různých formách participace,“ jak řekl Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu Škoda Auto.

Dalšími partnery 3. ročníku Krkonošské ceny za architekturu byli Královéhradecký kraj, Havel & Partners, Veronika Karásková a Kámen Pečky. Akce se konala pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje, Mgr. Martina Červíčka a pod záštitou ředitele KRNAPu, PhDr. Robina Böhnische.

Foto: Cenu veřejnosti z online hlasování si odnesl multifunkční objekt Papírna v Černém Dole.

MAS Krkonoše z.s. jako klíčový partner Krkonošské ceny za architekturu

MAS Krkonoše z.s. hraje v Krkonošské ceně za architekturu zásadní roli. Působí jako mediátor mezi odbornou porotou, municipalitami a širokou veřejností. Díky aktivitě spolku se podařilo vytvořit efektivní komunikační platformu, která podporuje dialog mezi všemi klíčovými aktéry, a tím napomáhá rozvoji kvalitní architektury v regionu. MAS Krkonoše z.s. poskytla ceně i svou územní dimenzi, což umožnilo propojení soutěže s místními komunitami a jejich specifickými potřebami.

Ocenění 3. ročníku Krkonošské ceny za architekturu

Hlavní cena Krkonošské ceny za architekturu 2024 byla udělena horské chatě Bučina v Malé Úpě, za jejímž návrhem stojí Ing. arch. Pavel Čermák z ADR. Porota ocenila právě tuto stavbu, která dle odborníků pasuje do Krkonoš, neruší, dům je drzý ale zároveň skvě sedí v prostoru. Experti pozitivně hodnotili zejména komprimovanost stavby, ochotu uskrovnit se a neuzurpovat nic, co domu nepatří.

Jako speciální počin za péči o vodu v krajině byly oceněny mokřady Správy KRNAP. „Už v minulých letech jsme vyzývali, aby byly kromě staveb a revitalizací veřejných prostor nominovány také krajinné zásahy, což se letos, při 3. ročníku Krkonošské ceny za architekturu podařilo a my jsme za to moc rádi,“ popsal za pořadatele ceny Josef Smutný.

Cenu za práci s veřejným prostorem si převzalo město Špindlerův Mlýn za revitalizaci městského parku v centru města, kterému dominuje pódium pro kulturní a společenské akce, sekundují pak netradiční sedací prvky připomínající balvany, lavičky, odpadkové koše, fotopoint i nový výchozí bod připravované vyhlídkové stezky kolem města. Pod návrhem je podepsáno architektonické studio Archibase, autorkou balvanů z vysokohodnotného pohledového betonu je designérka Júlia Fruzsina Fülöp.

Třetí cenu za speciální počin se porota rozhodla udělit poprvé nikoli stavbě, ale osobnosti, a to starostce města Hostinné Ing. Dagmar Sahánkové, za péči o veřejný prostor.

Putovní výstava

Všechny finálové soutěžní počiny budou k vidění v rámci putovní výstavy zahájené v rámci slavnostního večera. První destinací je samotný Pivovar Kluge v Rudníku, kde jsou fota a vizualizace finalistů vystaveny do konce října, další destinace výstavy budou k dispozici na webu soutěže www.kcza.cz.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři