Novinky a názory / zprávy

K čemu je dobrý městský architekt? Přijďte diskutovat

V úterý 30. července proběhne na Vyšehradě moderovaná debata zabývající se úlohou městského architekta. Foto: Wikipedia

Městský architekt, architekt města, hlavní architekt, obecní architekt – označení není důležité (a není ani závazně právně ukotveno). Podstatná je jeho úloha při rozvoji města či obce. O ní se bude debatovat v úterý 30.7. na Vyšehradě.

Česká komora architektů / EARCH.CZ , 29. 7. 2024

Hlavním cílem činnosti městského architekta je péče o urbanistické, architektonické a estetické hodnoty města či obce s maximální snahou o využití jejich potenciálu. Městský architekt by měl dbát na ochranu a posilování „genia loci“ daného místa, měl by také iniciovat přestavbu zanedbaných území, cíleně zlepšovat obytnou kvalitu prostředí sídel, zajišťovat smysluplnou komunikaci mezi občany, státní či veřejnou správou a soukromým sektorem týkající se udržitelného rozvoje území a mnohé další.

Foto: Diskusi povede David Mateásko, člen představenstva ČKA a architekt města Kolín.

Prosazování a podpora funkce městských architektů je jedním z dlouhodobých cílů České komory architektů, která v souvislosti s tím připravila moderovanou debatu, na níž se bude diskutovat o roli a přínosu městských architektů, současné situaci napříč ČR, aktivním výkonu městského architekta z různých pohledů a příkladech dobré praxe. Diskusi povede David Mateásko, člen představenstva ČKA, předseda pracovní skupiny pro urbanismus a architekt města Kolín.

Akce je určena pro městské architekty, obecní zastupitele, architekty a občany, kterým není lhostejné prostředí, v němž žijí. Jistě to bude i dobrá příležitost pro sdílení zkušeností a navázání nových profesních vztahů.

Následuje vernisáž výstavy staveb nominovaných na Českou cenu za architekturu a komentovaná prohlídka Vyšehradu.

Kdy: úterý 30. července od 16.00 h
Kde: komorní sál Starého purkrabství, Vyšehrad

Více informací a e-mail pro potvrzení účasti naleznete na webu ČKA.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři