Novinky a názory / zprávy

Jak rychlý máte internet? Poradíme, jak ho zrychlit

Nízká rychlost připojení k internetu může být způsobena řadou problémů. Vodafone radí, jak jim předejít. Foto: Freepik.com

Pomalé načítání webových stránek, pomalé stahování, a ještě pomalejší přehrávání videí, u kterých se zdá, že se snad ani nenačtou – to vše znamená, že je vaše internetové připojení zabrzděné. Jak lze zrychlit internet a přestat se kvůli němu rozčilovat?

eVisions , 30. 8. 2024 / Advertorial

Existuje mnoho důvodů, proč je vaše připojení k internetu pomalé. Naštěstí ale také existuje spousta způsobů, jak jeho rychlost opět optimalizovat, aniž byste museli shánět technika. Než začnete, udělejte si rychlostní Wi-Fi test. V případě, že je rychlost menší než 30 Mb/s, rozhodně vyzkoušejte naše tipy.

1. Zkraťte vzdálenost mezi routerem a počítačem

Čím vzdálenější je router od přijímače, tím je rychlost internetu pomalejší. Počítač nemusí být hned vedle routeru, ale je dobré ho mít někde poblíž. Ujistěte se, že mezi vaším zařízením a routerem nejsou žádné silné zdi, zejména betonové.

2. Při stahování či streamování zavřete všechny nepotřebné programy

Někdy je připojení pomalé jen na počítači a na telefonu či tabletu funguje normálně. Proto si zkontrolujte, zda na pozadí neběží nepotřebné programy a aplikace, které zahlcují šířku pásma a zpomalují internetové připojení.

3. Vymažte mezipaměť a historii prohlížeče

Příliš mnoho dat ve vyrovnávací paměti může mít přímý vliv nejen na rychlost připojení, ale i na chod počítače. To znamená, že se webové stránky velmi pomalu načítají nebo se nenačtou vůbec. Vymažte mezipaměť prohlížeče a historii a vše poběží rychleji.

4. Restartujte router nebo modem

Restartování routeru nebo modemu může pomalé připojení rychle pomoct vyřešit. Zkuste to provádět pravidelně, například každé dva, tři měsíce. Někdy se totiž může stát, že se internet zpomalí bez nějakých konkrétních důvodů a restart s tím pomůže.

5. Aktualizujte počítač, síťové ovladače a firmware routeru

Ovladače zařízení a firmware napájejí vaše zařízení a zajišťují, aby vše fungovalo, jak má. Bohužel standardní firmwarové programy pro routery jsou jen zřídkakdy optimalizované a bezchybné. Zkontrolujte, zda nemáte k dispozici aktualizace softwaru nebo ovladačů, které řeší chyby a zlepšují výkon.

Nízká rychlost připojení k internetu může být způsobena řadou problémů, například příliš velkým počtem spuštěných aplikací, příliš velkou vzdáleností mezi zařízením a směrovačem, zaneseným pevným diskem, příliš mnoha zařízeními na stejném připojení nebo dokonce malwarem. Internetové připojení často zpomaluje kombinace těchto problémů.

Dalším důvodem, proč může být vaše internetové připojení poškozeno, je infekce malwarem. Vždy používejte antivirový software, abyste udrželi systém čistý a funkční.

  • autor: eVisions *
  • publikováno: * 30. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

technologie IT software

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři