Novinky a názory / zprávy

Jak bude vypadat Praha. Nová aplikace představuje stovky projektů, které promění hlavní město

Mapový portál Praha zítra?, nabízí základní přehled aktuálních stavebních záměrů, jež budou formovat budoucí tvář Prahy. (na obrázku Vltavská filharmonie) Foto: archiv IPR Praha

Jak bude vypadat Vltavská filharmonie, Nový Hlavák, Rohanský a Libeňský ostrov nebo dopravní terminál Smíchov? Které nové mosty propojí břehy Vltavy a jak se promění pražské brownfieldy? Mapový portál Praha zítra?, nabízí základní přehled aktuálních stavebních záměrů, jež budou formovat budoucí tvář Prahy – od malých i zásadních veřejných investic až po projekty soukromých investorů.

Centrum architektury a městského plánování (CAMP)

Aplikace Praha zítra?, provozovaná Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), představuje záměry od prvních nápadů, přes projekty v procesu přípravy, ty, které se již dokončují na staveništích, ale i projekty zcela dokončené.

Stavební záměry lze vyhledávat buď přímo na mapě, podle místa, nebo podle názvu a filtrovat je podle fáze realizace či jednotlivých městských částí. Každý projekt má svou vlastní kartu, která obsahuje základní informace, podrobný zákres umístění, obrazovou dokumentaci a stručnou textovou anotaci. Údaje obsažené v databázi pocházejí od investorů či projektantů, případně z volně dostupných zdrojů.

Foto: Čtvrtý kvadrant vítězného náměstí dostaví české studio OVA spolu s nizozemskými Benthem Crouwel Architects.

Cílem mapového portálu Praha zítra? je přinášet a systematizovat základní informace o územním rozvoji hlavního města, nikoliv však hodnotit a posuzovat zobrazené projekty.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo zprovoznit tuto aplikaci, na které jsme poslední roky na IPR pracovali. Slibujeme si od ní, že usnadní všem Pražanům orientaci v tom, co se děje či může dít v okolí jejich bydliště, ve čtvrti, kam se třeba stěhují nebo ve které se často pohybují,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč a doplňuje: „O velkých projektech se lidé často dozví z médií, ale důležité jsou i ty zdánlivě malé zásahy, které mohou mít na kvalitu života Pražanů velký dopad. Mluvím teď třeba o prodloužení tramvajové trati, nové pěší lávce nebo průchodu.“

Foto: Mezi stěžejní projekty aplikace patří územní studie Nové Dvory.

Mezi stěžejní projekty, které aplikace představuje patří například Vltavská filharmonie, Městský okruh, 4. Kvadrant, Florenc 21, Nový Hlavák, Vlaková trať Bubny – Výstaviště, Hradební korzo, Rohanský a Libeňský ostrov, Dopravní terminál Smíchov a územní studie Nové Dvory.

„Tým CAMPu se nyní stará o to, aby v aplikaci byly všechny projekty aktuální a je tedy garantem veškerého obsahu. Ve druhé fázi chceme vyzvat všechny občany a investory, aby nám pomohli aplikaci spoluvytvářet a skrze připravovaný nástroj doplňovali, co se v jejich okolí plánuje. Už teď lze ale pomocí formuláře umístěného v aplikaci upozornit na neaktuální či chybějící informace,“ shrnuje Štěpán Bärtl, vedoucí CAMPu.

Více informací naleznete zde.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři