Novinky na architetkonické scéně: kontroly mostů a nový kostel Foto: koláž EARCH.cz
Novinky a názory / názory a komentáře

EARCH TÝDENÍK: Problém mosty. Některé se musí po povodních zbourat. A v Praze se zase vyšetřuje, jak se zadávaly jejich rekonstrukce

Přinášíme výběr novinek z architektury, stavění, bydlení, zahrad, památkové péče a krajiny. Týden na architektonické scéně shrnuje redaktorka Adéla Vaculíková.

Adéla Vaculíková , 23. 9. 2024

Města po povodních kontrolují mosty. Silně zasažená Opava už nahlásila, že důležitý most v Ratibořské ulici, který je součástí trasy na Ostravu, totiž popraskal a velká voda ho posunula. Teď přes zimu ho nahradí most provizorní a pak se postaví nový. Najde se v něm příležitost pro kvalitní architekturu? Hotový má být už do jara.

Foto: Most v Ratibořské ulici v Opavě při povodních 2024.

Jiné problémy s mosty se teď asi budou řešit v Praze, týká se to utrácení veřejných peněz. V úterý 17. září se ve zpravodajských médiích objevily zprávy o tom, že se na magistrátu pohybují detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle Seznam Zpráv se vyšetřování týká právě zakázek na opravy pražských mostů.

Staly se ale i veselejší věci. 18. září došlo k požehnání zahájení stavby nového kostela v Neratovicích. Je to dobrá zpráva jak pro tamní věřící, obec totiž dosud žádný kostel nemá, tak pro všechny ostatní, součástí stavby totiž budou i prostory pro všeobecné setkávání a události. Za architektonickým návrhem kostela stojí ateliér Zděňka Fránka.

Foto: Vizualizace kostela pro Neratovice od Fránek Architects

Dále vyšla nová kniha Identita – příběh českého grafického designu. Svůj název sdílí s dokumentárním seriálem, který u nás začátkem roku odvysílala ČT art. Kniha je to rozsáhlá, má přibližně 500 stran a podle její editorky Lindy Kudrnovské, která je teoretičkou designu, je prvním komplexním vhledem do světa českého grafického designu a typografie. V EARCH.cz jsme ji ještě nečetli, ale těšíme se na ni.

Foto: Kniha Identita – příběh českého grafického designu kolektivu kolem Lindy Kudrnovské

A teď k tomu, co teprve nastane. 23. září se koná tisková konference k Vltavské filharmonii, dozvíme se na ní, jak projekt pokračuje. Město ukáže detailnější řešení okolí a interiérů. Brzy vás o tom budeme informovat.

Současně se už všichni těšíme na festivaly Den architektury a Film a architektura. Druhý zmíněný startuje už tento týden 26. září. Výhodou obou festivalů je, že se konají po celé České republice. Mrkněte na jejich stánky a dozvíte se, co se chystá ve vašem okolí.

V Laichterově domě od Jana Kotěry na pražských Vinohradech se otevře zrekonstruovaný apartmán od designérek Johany Němečkové a Barbory Kolerusové z Other projects studio. Bude se v něm nabízet zážitkové přespání.

Foto: Zážitkové přespání u Laichterů

30. září v rámci už zmiňovaného festivalu Film a architektura proběhne neformální přednáška Půllitru architektury. Bývalý šéfredaktor EARCH.cz Matěj Beránek ji s (také naším bývalým kolegou) Janem Burešem a Adamem Štěchem tradičně pořádá v hospodě u piva. Tentokrát proběhne v Dejvické nádražce v 19 hodin a pozvaní hosté budou povídat o svých oblíbených filmech. Zavítejte a načerpáte inspiraci, co shlédnout. Večery se totiž už prodlužují.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři