Novinky a názory / zprávy

EARCH TÝDENÍK: Prahu osvítí Signal. Nejlepší stavba Krkonoš je červená a na Václavském náměstí zase jede tramvaj

Přinášíme výběr novinek z architektury, stavění, bydlení, zahrad, památkové péče a krajiny. Týden na architektonické scéně shrnuje redaktorka Viktorie Majoberová.

Viktorie Majoberová , 7. 10. 2024

4+4 dny v pohybu, aneb Praha ožila divadlem

Od čtvrtka 4. října až do neděle 13. října probíhá festival 4+4 dny v pohybu - tentokrát má svou hlavní lokaci v Hybernské 2. Sídlil tu Sbor národní bezpečnosti, dům je ale mnoho let prázdný a teď tam probíhá výstavy současného umění vNITRO a v_nitro.

A výstava to je určitě nestandardní - festival více než dvacet let přináší jedinečný program zaměřený na současné umění, divadlo a performativní tvorbu, vždy ve zvláštních místech a se zvláštními výsledky.

Foto: Kulturní festival 4+4 dny v pohybu více než dvacet let přináší jedinečný program zaměřený na současné umění, divadlo a performativní tvorbu.

Krkonošská cena za architekturu 2024

Vítězem 3. ročníku regionální soutěže Krkonošská cena za architekturu se stala horská chata Bučina v Malé Úpě, za jejímž návrhem stojí Ing. arch. Pavel Čermák z ADR. Porota ocenila právě tuto stavbu, která podle ní pasuje do Krkonoš, neruší, je drzý, a zároveň skvěle sedí v prostoru.

Foto: Hlavní cena Krkonošské ceny za architekturu 2024 byla udělena horské chatě Bučina v Malé Úpě, zajejímž návrhem stojí Ing. arch. Pavel Čermák z ADR

Na Václaváku tramvaje? Kdy a pro koho?

Přes Václavské náměstí už zase jezdí tramvaje. Zatím jen po někdejší trase z Jindřišské do Vodičkovy ulice. Nicméně další koleje se začaly pokládat v horní části, a povedou až nahoru "ke koni." Tramvajový provoz se má na Václavském náměstí obnovit v roce 2027 po více než pětačtyřiceti letech. Debatám a prezentacím na toto téma bude věnované diskusní fórum Jaký bude nový Václavák, které bude probíhat celé čtvrteční odpoledne na Václavském náměstí - na už dokončeném spodním konci.

Ceny Designbloku 2024: Mezinárodní porota ocenila nejlepší počiny 26. ročníku.

Známe vítěze letošního Designbloku. Porota v čele se spoluředitelem platformy Dezeen Benedictem Hobsonem vybrala a ocenila porota výherce v sedmi kategoriích. Překvapením byla designérská dvojice Monika Kozderková a Adam Štok, kteří pod značkou two hundred tons navrhli a prodávají elegantní židle a stoly.

Foto: V Cenách Designbloku bodovalo nové designérské studio two hundred tons.

Jednu z cen dostala také sklárna Květná 1794, které ještě na počátku letošního roku hrozil krach - koupila ji však podnikatelská rodina Anovčínových a sklárna pokračuje a boduje. Grand Prix (Cenu za mimořádný počin) si odnesla sklářská firma Moser v čele s uměleckým ředitelem Janem Plecháčem. Poprvé byla udělena Cena za impakt, kterou získalo studio LLEV manželů Mochalových. Porota vyzdvihla jejich designérskou práci pro dva tradiční české výrobce – sklárny Harrachov a producenta perličkových ozdob Rautis.

Signal Festival: noční Praha se rozsvítí

10. - 13. října proběhne Signal Festival tentokrát s tématem Ekosystémy II: Cesta / Výprava. Návštěvníky čeká tentokrát 14 instalací a videomapping a projekce v celém širším centru Prahy.

Foto: Příští týden začíná světelný festival Signal. Letošním téma má titul Ekosystémy II: Cesta / Výprava.

Festival představí například londýnské studio United Visual Artists s projektem Strange Attractions, zvukovou instalaci Billa Fontany nebo španělské studio SpY. Na festivalových trasách čeká návštěvníky 14 programových instalací, doplněných videomappingem a projekcemi. Součástí doprovodného programu je výstava The Red Pill v Trafo Gallery, kde se představí umělci a umělkyně, jejichž médiem je světlo.

ANTONY GORMLEY / PAVLA MELKOVÁ v Galerii Rudolfinum

Už jste navštívili Galerii Rudolfinum? Galerie Rudolfinum představuje výstavu britského umělce Antonyho Gormleyho a české architektky Pavly Melkové, která propojuje jejich tvorbu zaměřenou na vnímání a interakci s prostorem. Gormleyho sochy a prostorové instalace zkoumají fyzickou přítomnost člověka v prostoru, zatímco Melková doplňuje tato díla poetickými texty reflektujícími vnímání prostředí. Společně jejich díla vytvářejí dialog o tom, jak prostor vyplňujeme a reagujeme na něj, a otevírají nové možnosti pro jeho smyslové zkoumání. Výstava probíhá od září až do 5. ledna 2025 a vstup je zdarma. Vyražte se podívat!

Foto: Galerie Rudolfinum představuje výstavu britského umělce Antonyho Gormleyho a české architektky Pavly Melkové, která propojuje jejich tvorbu zaměřenou na vnímání a interakci s prostorem.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři