Novinky na architektonické scéně: palác justice v Ústí, přerovský architektonický manuál a grafický design ve filmu Identita Foto: koláž EARCH.cz
Novinky a názory / názory a komentáře

EARCH TÝDENÍK: Palác justice v Ústí, na který ministerstvo nevypsalo architektonickou soutěž. Přerovsko má architektonický manuál a grafický design hraje ve filmu

Přinášíme výběr novinek z architektury, stavění, bydlení, zahrad, památkové péče a krajiny. Týden na architektonické scéně shrnuje redaktorka Adéla Vaculíková.

Adéla Vaculíková , 14. 10. 2024

V Ústí nad Labem už dvacet let začínají stavět

V Ústí nad Labem se dvacet dva let chystají postavit novou soudní budovu – a zdá, že práce už skutečně začaly a na pozemku je těžká technika. Tzv. justiční areál, který je v plánu už od roku 2002, bude prý největším objektem svého druhu v republice – přezdívá se mu „nový ústecký mrakodrap“ a se svou nárožní věží bude mít 58 metrů. Stavebníkem je Ministerstvo spravedlnosti ČR, které zde proinvestuje odhadem asi dvě a čtvrt miliardy korun.

Za celou dobu příprav ale asi nikoho nenapadlo, že na tak významnou státní budovu by podle české politiky architektury měla proběhnout architektonická soutěž. Že by to bylo nedostatkem času na výběr kvalitního návrhu? Současný projekt provedla brněnská architektonicko-projektantská firma ARCH.DESIGN.

Bratislava vítězí

Na Slovensku se předaly hlavní architektonické ceny. V soutěži CEZAAR, která je obdobou naší České ceny za architekturu, bylo rozdáno celkem pět ocenění. Vyznamenány byly hlavně realizace z Bratislavy, pouze jedno putovalo do jiného regionu. To bychom s tuzemskou cenou srovnat nemohli, hlavní město u nás nikdy tak výrazně neboduje. Přehledně jsme ceny CEZAAR zpracovali v našem fotočlánku.

Foto: ZŠ v Devínské Nové Vsi, Martin Hudec, Katarína Bergerová - vítěz kategorie občanské stavby

Architektonický manuál Přerovska

Rodina architektonických manuálů má nový přírůstek. Vznikl AMOP, nový manuál architektury umění na Přerovsku. Zabývá se tím, co hodnotného v regionu vzniklo mezi lety 1914 až 1948. Objekty si můžete zobrazit na webové stránce, jsou ale taky prakticky zaznačené do mapy. Podobné architektonické manuály má už řada dalších měst a regionů v Česku. Třeba BAM mapuje Brno, PAM Plzeň, LAM Litotmyšl, ZAM Zlín, JAM Jihlavu.

Foto: AMOP - funguje jako webová stránka, můžete na ní listovat objekty a architekty

Film o českém grafickém designu v kinech

Do kin vstoupila Identita, první film o českém grafickém designu. Má čtyřicet jedna minut a provádí ním americký sběratel grafiky s českými kořeny Nicho Lowry. Navazuje na seriál, který odvysílala ČT art. Podle tvůrců je však film více cestovatelský – podíváte se v něm do Zlína, Brna nebo Litomyšle. Televizní formát je vedle toho o specifických tématech – třeba veřejném prostoru nebo vizuálním smogu.

Foto: Filmem Identita provádí americký sběratel grafiky s českými kořeny Nicho Lowry.

Nový design ve sterém muzeu

Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze probíhá výstava Art House, spuštěna byla už s Designblokem, navštívit se ale dá až do 20. října. Sběratelské designové předměty od současných tvůrců jsou zapojeny do stálých expozic UPM – je to tedy jedinečná příležitost je vidět jinak, s troškou montážní pěny, pomocí níž jsou nové předměty nainstalovány.

Foto: Výstava Art House v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze

Architekti zkoumají válečné zločiny

Nová výstava odstartovala v Galerii Jaroslava Fragnera, jmenuje se Svědectví prostoru a zaměřuje se na roli architektury v ochraně lidských a environmentálních práv. V rámci doprovodného programu do Prahy zavítala architektka Agata Nguyen Chuong ze známého výzkumného týmu Forensic architecture, který skrze rekonstrukce a analýzy prostorů vyšetřuje případy zločinů, násilí či válek – například genocidy, kterou v roce 1893 spáchaly německé kolonizační jednotky v Namibii. Jako další vystoupí 17. října v 19 hodin architekt Jasper Humpert z organizace Forensic.

Vltava a Berounka bodovaly v Birminghamu

Ocenění dostal projekt příměstského parku Soutok, ve který se promění území říční nivy na soutoku Berounky a Vltavy o rozloze 1300 hektarů. V Birminghamu zvítězil v soutěži WMNP Awards, která vyznamenává nejlepší krajinářské projekty z celého světa. Podobu parku, který má zabránit nekoordinovaným zásahům do zdejší krajiny, navrhl tým složený z architektonických studií EMF (ES–CT), NORMA (CZ) a PARETO (FR).

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři