Foto: koláž EARCH.cz (fotografie knihovny Yumeng Zhu, portrét Marie Topolčanské Honza Zima)
Novinky a názory / zprávy

EARCH TÝDENÍK: Nová Spirála na Výstavišti a zemětřesení na AVU. Odešel architekt John Eisler

Přinášíme výběr novinek z architektury, stavění, bydlení, zahrad, památkové péče a krajiny. Týden na architektonické scéně shrnuje šéfredaktorka Karolína Vránková.

Karolína Vránková , 21. 10. 2024

Zemřel John Eisler

Ve věku 77 let zemřel architekt John Eisler. V Česku je jeho nejznámnější stavbou obchodní dům Máj, dokončený v roce 1977 - navrhoval ho spolu s Miroslavem Masákem a Martinem Rajnišem. Podílel se také na rekonstrukci Veletržního paláce. Od 80. let žil v New Yorku, dvacet let pracoval jako partner v kanceláři architekta Richarda Meiera. V roce 2006 se vrátil do Česka, kde se dál věnoval navrhování, hlavně staveb pro bydlení.

Foto:"Geniální John Eisler," píše ve svých vzpomínkách jeho kolega Martin Rajniš. Fotografie je právě z doby projektování obchodního domu Máj.

Grand Prix ve Spirále

Kriste Ježíši, divadlo Spirála je zpět. Muzikál Jesus Christ Superstar tu na konci 90. let shlédlo 850 000 lidí. Nyní je otevřeno a znovu slouží pro muzikály. A bude se tu konat také galavečer Grand Prix Architektů v pondělí 21. října 2024.

Spirála získala tuto cenu jako vůbec první stavba v roce 1994. Zaslouženě – šlo o pozoruhodnou transformaci bývalého kina na divadlo a neobyčejné řešení se dvěma spirálami, které obíhají válcový prostor. Spirálu zničily povodně, teď je znovu otevřená a budeme zvědaví na výsledky – její rekonstrukce i Grand Prix.

Foto: Nová Spirála. Proběhne tu vyhlášení ceny Grand Prix.

V pondělí dopoledne probíhá ve Veletržním paláci festival, kde budou architekti prezentovat finální stavby. Vstup je pro každého a zdarma.

Vyšehradský most: železnice hlásí prasklinu

V hlavní konstrukci železničního mostu na pražské Výtoni objevila měření první trhliny. Zjistila to Rada monitoringu mostu, která jej průběžně sleduje: „Kontinuální měření ukázalo, že stav mostní konstrukce se nadále zhoršuje. Úplně poprvé se objevila trhlina v hlavní mostní konstrukci,“ řekl mluvčí SŽ David Gavenda. Bezpečnost prý ohrožená není, ale argument pro SŽ to je – jejich cíl je nahradit most novým. Naopak zastánci starého mostu, Nadační fond vyšehradský most, seznámí veřejnost 31. října s výsledky studie, podle níž je starý most možné opravit a dál využívat.

Foto: Most na Smíchově má trhlinu

Nájemné stouplo

Podle serveru Ulovdomov.cz nájemné zase stouplo. V Praze o 9 procent oproti druhému čtvrtletí.  Za 1+1 v Praze je teď průměrný nájem 16 110 Kč za měsíc, v Brně 12 880 Kč. Třetí v pořadí je Olomouc s 10 913 Kč… další města ve šplhání cen vzhůru následují.

Knihovnu roku mají v Pekingu

„Obnovit relevanci knihoven ve 21. století“ a nabídnout „novou vizi“ pro tuto typologii chce knihovna v Pekingu, kterou Mezinárodní federace knihovnických asociací a institucí IFLA vyhlásila knihovnou roku. Navrhl ji norský ateliér Snøhetta ve spolupráci s čínským studiem ECADI.

Celá knihovna je inspirovaná přírodou: sloupy připomínají stromy, uprostřed je atrium jako údolí a čtenářská místa kolem jako hory. Tato knihovna má čtenáře přimět „zvednout pohled a vidět věci v širší perspektivě,“ jak řekl Robert Greenwood ze Snøhetty magazínu Dezeen.

Foto: Knihovna roku je v Pekingu

Prahu zítra najdete na webu

IPR Praha spustil nový mapový portál Praha zítra. Lidé tu uvidí všechny stavební záměry od těch velkých po nejmenší.  Třeba i „novou tramvajovou trať, lávku nebo průchod,“ slibuje ředitel IPR Ondřej Boháč. Podle něj i tyhle malé projekty mají vliv na kvalitu života ve městě – a každý teď uvidí, co se v jeho okolí chystá.

Foto: Pražské investiční záměry jsou nově na webu na mapě Praha zítra. Nová stanice metra Nové Dvory (na vizualizaci) i drobnosti.

Složitá AVU

Po dvou letech skončila na postu rektorky AVU architektka, teoretička a první žena ve funkci Maria Topolčanská. Nejdřív senát Akademie výtvarných umění navrhl její odvolání. Zároveň odstoupili také čtyři prorektorky a prorektoři, a to „kvůli odlišnému přístupu ke komunikaci a řízení.“ Ve středu 16. října pak rektorka sama rezignovala.

Placemaking Brno

24. – 25. října 2024 se v brněnském KUMSTu uskuteční mezinárodní konference Placemaking Brno, která se zaměří na tvorbu veřejných prostorů a jejich transformaci v živá místa pro lidi. Vystoupí mluvčí z Česka i ciziny.

Foto: Konference o placemakingu proběhne v Brně

Písek a jiná světová města

22. října 2024 v Písku proběhne beseda Regenerace sídlišť v Písku a dalších světových městech. O sídlištích a jejich budoucnosti bude přednášet Hana Řepková z Národního památkového ústavu, a to v tamním Divadle Pod čarou. 

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři