Novinky a názory / zprávy

EARCH TÝDENÍK: Na začátku školního roku hlásíme školy barevné až moc, i bílé. A nový park pro Prahu

Týden podle EARCH.CZ. Přinášíme výběr novinek Foto: koláž EARCH.CZ

Prinášíme výběr novinek z architektury, stavění, bydlení, zahrad, památkové péče a krajiny. Týden na architektonické scéně shrnuje šéfredaktorka Karolína Vránková.

Karolína Vránková , 2. 9. 2024

Prázdniny skončily, svět se točí rychleji a k nám do redakce začaly chodit zprávy o tom, co se na architektonické scéně děje. Myslíme si, že by se našim čtenářům mohl hodit přehled toho nejdůležitějšího. Proto vám jednou týdně připravíme krátký výběr od našich redaktorek a redaktorů (i když od těch spíš ne, ty momentálně nemáme).

Bude stručný, rychlý, relevantní, a zveřejňovat ho budeme každé pondělí – nejspíš, zatím to zkoušíme. A hned začínáme.

Ve čtvrtek 5. září proběhne slavnostní odpoledne v novém parku U vody v pražských Holešovicích. Už více než měsíc je otevřený v předběžném režimu, tohle bude něco jako ostrý start, včetně zábavného programu a prohlídky s architektkou Terezou Rapsovou z krajinářského studia YYYY. Park U vody je u vody, přímo v záplavové oblasti, a to ho do velké míry definuje. Musí odolat a zregenerovat se i po zatopení. Teď je vody spíš málo než moc, ale i tak nás bude zajímat, jak je to vymyšleno – a přineseme o tom článek.

Foto: V pražských Holešovicích vznikl nový park podle návrhu architektů z krajinářského studia YYYY.

Na začátku školního roku se pochopitelně nejvíc řeší školy a školky. Nejvíc v Praze a blízkém okolí, kde strmě přibývá obyvatel - v Praze se údajně plánuje a staví 140 škol různých stupňů. Někde se hledání optimálního návrhu věnuje velká pozornost. V Praza 7, 8 a ve středočeských Louňovicích proběhla mezinárodní architektonická soutěž, v Chýni užší soutěž se slibným výsledkem. Jinde však pořád ještě vítězí polystyren s hravou tyrkysovo - růžovou barevností (rekonstrukce fasády ZŠ Nad vodovodem, Praha 10, MŠ Pohádka, Praha 12) anebo návrh malinko připomíná kravín (ZŠ Dolní Počernice).

Foto: Návrh školy v Dolních Počerniccích, místní mají výhrady.

Různě po republice je to podobně a mnoho nových nebo rekonstruovaných mateřských a základních škol vypadá jako rozšlapané pastelky. Ale našly jsme také dvě bílé školky, o nichž přinášíme článek. Víte ještě o nějaké kultivované školní stavbě? Rádi zveřejníme.

Foto: Ahoj, výduchu. Na Náměstí Jiřího z Poděbrad už je prázdno.

Prázdniny skončily také v CAMPU, kde proběhne 3. a 4. září „zvuková a světelná performance“ Koncert pro les. Nevíme přesně, co to může být, ale jsme napjatí.

A ještě jedno rozloučení. Bagry se zakously do výduchu na Náměstí Jiřího z Poděbrad, kolem nějž chodím do redakce. A znovu jsem si kladla otázku: má nám ho být líto? Na to téma jsme už zveřejnili polemiku a argumenty pro bourání mi přišly přesvědčivé, jedná se přece jen o technickou stavbu, která dožila. Ale stejně, trochu líto mi ho je. Takže ahoj, výduchu.

Za redakci Karolína Vránková, šéfredaktorka

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři