Mrakodrap pro Zlín a jiné novinky. Foto: Adéla Rašková
Novinky a názory / názory a komentáře

EARCH TÝDENÍK: Kdo se zalíbí porotcům České ceny za architekturu? Právě brázdí Česko. A ve Zlíně zatím plánují třistametrový mrakodrap

Přinášíme výběr novinek z architektury, stavění, bydlení, zahrad, památkové péče a krajiny. Týden na architektonické scéně shrnuje redaktorka Adéla Vaculíková.

Adéla Vaculíková , 9. 9. 2024

Ve Zlíně by chtěli nejvyšší mrakodrapy v Česku – mohly by mít až tři sta metrů. Baťova jednadvacítka jim už asi nestačí a vypadá to, že náměstek primátora pro rozvoj města nemá nic moc proti. Architekti ze zlínské architektonické kanceláře Semela Ateliers přiznávají, že si pro ještě fantastičtější prezentaci nechali pomoct umělou inteligencí. Jejich vizualizace jsou na první pohled efektní a zábavné, jelikož víte, že jsou naprosto nereálné. Pobavení ovšem odejde v momentě, kdy zjistíte, že to není nápad pro nějaký nezastavěný okraj Zlína, ale přímo přestavbu areálu původně baťovských továren. Uvažovat o jeho rozvoji je potřeba, začít ale hned vizualizací, která bude od začátku lidi jasně polarizovat, je podle mého názoru minutí cíle, kterým je koncepční rozvoj lokality.

V momentě, kdy se přijde s podobnými přestřelenými úvahami, je dobré mít pochopení pro dějiny architektury. A my máme tip na to, kde se o nich dozvědět něco nového! Zúčastněte se procházek Modernist Prague s naším bývalým kolegou Janem Burešem a zážitkovým historikem architektury Adamem Štěchem. Spustili je právě teď s koncem léta a v měsíci září se chystají za nejkrásnějšími činžáky Holešovic a Letné s jejich výstavními mramorovými chodbami.

Foto: Eugen Rosenberg – Nájemní dům s malými byty, 1937, Holešovice

Dál taky zveme na přednášku do karlínské galerie VIPER, kam letos už poněkolikáté přijedou inspirativní architekti z Milána. Sledovat dění v zahraničí je ostatně taktéž poučné. Teď 10. září dorazí ateliér Ganko, který představí některé své realizace, ale bude se mluvit i o tom, jaké mají architekti v asi nejvíc byznysově orientovaném městě Itálie podmínky. Prý často hodně složité, můžete to porovnat s těmi v Česku.

Uvědomujeme si, že nejvíce informujeme o podobných akcích v Praze. Víte o nějakých regionálních? Budeme rádi, když nás na ně upozorníte!

Foto: Lávka přes Vltavu, Petr Tej, Marek Blank, Jan Mourek, Aleš Hvízdal, Jan Hendrych, 2022 - jedna z nominací na ČCA 2024

Porota letošní České ceny za architekturu začala jezdit za nominovanými realizacemi. Co si o nich myslí, je zatím tajné, debaty probíhají neveřejně v autobuse, který je po nejlepších nových stavbách v republice vozí. Výsledky jejich úvah a kdo vyhraje, se všichni dozvíme na začátku listopadu.

Šéfredaktorka EARCH.cz Karolína Vránková už v minulém týdeníku informovala o otevírače parku U Vody v pražských Holešovicích. V tom dnešním můžeme potvrdit, že je opravdu krásný, byla jsme se do něj totiž podívat. Je v něm spoustu příležitostí pro relaxaci i sport a příjemně ho stíní stromy. V kombinaci s těsnou blízkostí Vltavy je to ideální místo pro aspoň částečný útěk z ještě stále rozpálených betonů a asfaltů města.

Za redakci Adéla Vaculíková, zástupkyně šéfredaktorky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři