Foto: koláž EARCH.cz
Novinky a názory / zprávy

EARCH TÝDENÍK: Byli jsme v Intercontinentalu. Jak dopadl brutalistní beton? A architekt Kengo Kuma na Národní

Přinášíme výběr novinek z architektury, stavění, bydlení, zahrad, památkové péče a krajiny. Týden na architektonické scéně shrnuje šéfredaktorka Karolína Vránková.

Karolína Vránková , 30. 9. 2024

Byli jsme v Intercontinentalu.

Rekonstrukce hotelu Intercontinental v centru Prahy pokračuje a všichni očekávají, jaký bude výsledek – mohl by to být první opravdu citlivý návrat brutalistické budovy do života.

Velmi se čeká, jak dopadne zejména obnova betonů. Budou dostatečně hrubé, drsné, brut? Zdá se, že ano – aspoň podle toho, co jsme viděli v kongresové hale Intercontinentalu. Na stropech jsou betonové odlitky se stopami dřevěné formy, právě tak, jako vypadají na kresbách architekta Jana Šrámka, který tenhle interiér navrhoval. Syrovou krásu završí lustry od Reného Roubíčka, které se ještě restaurují. S Intercontinentalem to vypadá slibně.

Foto: Kongresový sál hotelu Intercontinental

Premiéra filmu Architektura ČSSR 1958–89

V hotelu se konala premiéra filmu Architektura ČSSR 58–89. Režisér Jan Zajíček s týmem dokázal dát dohromady film, který nemá děj, trvá přes dvě hodiny, a přesto diváka vtáhne a nepustí. Přitažlivé jsou velkolepé obrazy poválečné architektury – dobové i nové snímané kamerou Jana Málka. A také vzpomínky architektů a architektek, kteří jejímu budování zasvětili život. Dnes jsou už většinou v pokročilém věku a ohlížejí se za svými stavbami – mnohé z nich jsou však zchátralé nebo zbořené. To dělá z filmu o architektuře film skoro až o lidské existenci.

Foto: Plakát filmu Architektura ČSSR 58 - 89

A jeden citát: „Jediná skutečně brutalistická stavba u nás je hotel Intercontinental,“ zazní ve filmu z úst profesora Rostislava Šváchy – a tato slova se zůstala vznášet pod betonovým stropem.

Foto:  Kresba Kongresového sálu Intercontintentalu od architekta Jana Šrámka

 

Architekti obětem povodní

Na webu České komory architektů najdete iniciativu Architekti pro bono. Architekti nabízejí pomoc lidem z oblastí postižených povodněmi zadarmo nebo za zvýhodněných podmínek.

Zlatý architekt 2024

V pondělí bude udělen titul Architekt roku. Je to cena za „mimořádný přínos architektuře“, což může znamenat leccos. Ale existuje-li sportovec roku, Zlatý slavík čili zpěvák roku a Zlatý kanár neboli tenista roku, proč ne zlatý architekt? V posledních letech vítězili ověření a zkušení autoři starší generace (Fránek, Stolín, Kroupa, Kuba&Pilař, Fiala), kteří teď jako porotci vybírají laureáta. V nominacích jsou i tvůrci o něco mladší. Nominováni jsou: Ehl&Koumar, bod Architekti, Tomáš Hradečný, studio Ellement a Roman Koucký. Koho si k sobě přizvou architekti minulých let?

Festival a konference

2. října začíná festival designu Designblok. Bude příležitost se podívat po rekonstrukci do Muzea hl.m. Prahy a do zcela nové budovy Bastion Florenc, tam všude se bude vystavovat design. 2. a 3. října proběhne v nové budově UMPRUM konference PULSE, kam přijede mnoho osobností z oboru designu a architektury. Takže kdybyste náhodou potkali na Národní třídě povědomého Japonce, nedivte se. Opravdu to může být Kengo Kuma.

Foto: Muzeum hl.m. Prahy po rekonstrukci

Moravská galerie vs. památkáři

A ještě jedna rekonstrukce, tentokrát v Brně. Podle projektu studia Chybík+Kristof prošla rekonstrukcí budova Moravské galerie. Na stránkách Národního památkového ústavu byl však zveřejněn dokument, podle nějž došlo k „několika zásadním pochybením.“ Kritizuje podobu topných těles, osvětlení a mobiliáře, ale zejména nový otvor ve fasádě – dveře vedoucí do ulice Běhounské. 

Foto: Nový otvor v barokní fasádě. Je to správné?

Je to komplikovaný problém. Udělat místo okna dveře je dost troufalý zásah do barokní fasády. Z pohledu uživatelů to ale dává smysl. Co je podstatnější? To je otázka, ale lepší by bylo vyřešit jí dřív, než se začne bourat. Takto je výsledkem jen senzační kauza. Památkáři v Brně „zuří“ a galerie „poničila barokní fasádu“, jak o tom referují Novinky.cz.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři