Novinky a názory / zprávy

Designblok pozve na Pražský hrad, do Muzea Prahy, Bastionu Florenc a Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Tématem festivalu designu je letos "mládí"

Vázy Františka Jungwirta Foto: archiv Designbloku

I letos zavede festival Designblok na mimořádná místa po Praze. A představí práce od 230 vystavujících designérů, řemeslníků i firem. Program pro veřejnost začíná 2. října.

Designblok , 24. 9. 2024

Poprvé po rozsáhlé rekonstrukci se otevřou dveře hlavní historické budovy Muzea Prahy na Florenci. Její novorenesanční výstavní sály doplní několik pater přilehlé moderní stavby Bastion Florenc.Dále se Festival se vrací na Pražský hrad a již tradičně nabídne výstavní prostory také Uměleckoprůmyslové museum v Praze.

Foto:  Stolky Candy Tables od studia Mikolášková&Drobná

Tématem největší přehlídky designu a módy ve střední Evropě je pro letošní rok MLÁDÍ. A právě k oslavě svěžích myšlenek, nekonečné inspirace, revolučních přístupů k materiálům a podnikání, i nadějných talentů a hvězd současného evropského designu zvou organizátoři širokou i odbornou veřejnost. Celkem svou tvorbu představí více než 230 autorů, studií a značek, a chybět nebudou ani experimentální a udržitelné projekty, zahraniční hosté, tematické výstavy, módní přehlídky, přednášky a diskuze, oborová setkání nebo program pro děti.

Šestadvacátý Designblok odstartuje 1. října 2024 Dnem profesionálů, který každoročně navštíví na pět tisíc architektů, interiérových designérů, developerů, novinářů a dalších odborníků, a pro veřejnost se festival otevře od 2. do 6. října 2024. Vstupenky jsou v prodeji na designblok.cz.

Foto: Z kolekce módní návrhářky Martiny Špetlové

 

Co kde na Designbloku

S Designblokem se po celkové rekonstrukci poprvé otevře hlavní budova Muzea Prahy na pražské Florenci. „Půjde o unikátní příležitost podívat se do nově zrekonstruovaných prostor ještě před oficiálním otevřením, které proběhne na počátku příštího roku,“ říká ředitel Muzea Prahy Ivo Macek.

Foto: Muzeum Prahy po rekonstrukci

Výstavní sály zaujme Superstudio plné novinek českých a světových producentů, které vzešly ze spolupráce s předními designéry. K vidění zde budou všechny oblasti designu, především však nábytek, svítidla a bytové doplňky. V druhém patře vznikne Designblok Respekt Stage, kde budou denně probíhat přednášky, debaty a další edukační program s celospolečenským přesahem.

Do Prahy se vrátí také Designblok Cosmos, putovní výstava toho nejlepšího ze současného českého skla. Metalická kapsle obsahující deset originálních skleněných děl zaparkuje před Muzeem Prahy na Florenci a bude otevřena veřejnosti po dobu celého festivalu zdarma. Vznik výstavy iniciovala a podpořila Nadace PPF.

Moderní developerský projekt Bastion Florenc, nacházející se přímo za Muzeem Prahy, zaplní expozice designérů, studií a středoevropských univerzit. Na pozadí současné architektury vznikne Openstudio – laboratoř současného designu, v níž se mísí produktoví designéři, módní návrháři, šperkaři, ilustrátoři i grafici. Jedná se převážně o výstavy prototypů a malosériové výroby bez účasti komerčního výrobce. Pod názvem School Today se zde představí také přední středoevropské školy a univerzity zaměřující se na obor designu.

Foto: Bastion Florenc

Na Pražském hradě  se setká přes třicet úspěšných českých designérů a značek, které kombinují tradiční řemesla a inovativní, environmentálně přívětivé výrobní postupy.  Program se přesouvá z Míčovny do rozlehlejší Jízdárny Pražského hradu.

V Uměleckoprůmyslovém museu v Praze budou další designérské prezentacea retrospektivní výstava u příležitosti 70. narozenin spoluzakladatele legendárního uskupení Atika a legendy české postmoderny Bohuslava Horáka. Poprvé tu budou pohromadě zásadní díla Horákovy celoživotní tvorby, jedinečné sběratelské kusy i zcela nové objekty. Výstava Bóda Horák: Biosféra bude otevřena se zahájením Designbloku a potrvá až do 28. října 2024.

Mládí, očekávání, inovace

„Mládí. Období spojené s novými začátky, láskou, velkými plány i očekáváním. Čas běží pomaleji a nic není nemožné. I design je v dějinném a celospolečenském kontextu relativně novou disciplínou, ne náhodou však patří mezi významné hybatele 21. století. Přináší inovace, funkční i estetický vývoj, dokáže zlepšit kvalitu života i prodloužit jeho trvání. Přinejmenším u kvalitních produktů tomu tak bezpochyby je – přijďte se přesvědčit na letošní Designblok!“ zve ředitelka festivalu Jana Zielinski.

Foto: Součástí Designbloku bude více než 230 autorů, studií a značek.

 Návštěvníkům festivalu se za zvýhodněné vstupné otevře již probíhající výstava Kniha je Art v Královském letohrádku Pražského hradu pořádaná Správou Pražského hradu ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví a s projektem projektem Identita – příběh českého grafického designu.

26. Designblok proběhne od 2. do 6. října 2024 na Pražském hradě, v Muzeu Prahy, Bastionu Florenc, Uměleckoprůmyslovém museu a na dalších více než třiceti lokacích po Praze. Výstava Bóda Horák: Biosféra bude přístupná do 28. října 2024. Kompletní program a vstupenky za zvýhodněnou cenu je možné najít na stránkách Designbloku.

  • autor: Designblok *
  • publikováno: * 24. 9. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři