Novinky a názory / zprávy

Designblok 2024: Konsepti přiváží hvězdy z Milána

V rámci expozice Konsepti na festivalu Designbloku vystoupí světově uznávaný designér Ron Arad a kreativní ředitelka italské společnosti Moroso Patrizia Moroso. Foto: Alessandro Paderni

Mezinárodní festival designu Designblok se nezadržitelně blíží a společnost Konsepti u toho nesmí chybět. Letos si pro všechny fanoušky připravila nabitou expozici v jejich holešovickém showroomu, kterou budou doprovázet zvučná jména designové scény – světově uznávaný designér Ron Arad a Patrizia Moroso, kreativní ředitelka italské společnosti Moroso.

Konsepti , 2. 10. 2024

„Letošní Designblok je pro nás výjimečný. V úzké spolupráci se společností Moroso naše pozvání přijal Ron Arad, designér světového formátu, který více než 30 let aktivně navrhuje pro tuto značku ikonické solitéry a který bude také čestným hostem celého Designbloku. Spolu s Aradem do Prahy zavítá i Patrizia Moroso, kreativní ředitelka firmy,” vysvětluje David Řezníček, spolumajitel Konsepti. Firma Konsepti tak představí návštěvníkům ve svém showroomu v Holešovicích nejnovější produkty značek Moroso, Kartell a Nanimarquina. Tři separátní prezentace těchto stálic se ponesou v duchu milánských ozvěn. 

Moroso: To pravé „Made in Italy”

Italská společnost Moroso je světově uznávaným výrobcem designového nábytku s tradicí sahající až do roku 1952. Od svého založení se Moroso specializuje na vytváření inovativního nábytku, který spojuje špičkový design, řemeslnou dovednost a prvotřídní materiály. Každý kus je výsledkem úzké spolupráce s renomovanými designéry z celého světa.

Křeslo One Page od britského umělce a designéra Rona Arada je variací na klasický ušák. Metaforicky ovšem připomíná dynamický pohyb zrovna se ohýbajícího papíru. Svou formou tak oslavuje sochařskou poetiku tvůrce i precizní řemeslo. Plechový skelet je potažen exkluzivním čalouněním s nenuceným gradientem v mnoha provedeních. Má pětibodovou otočnou základnu z tlakově litého hliníku a je k dispozici s naklápěcím mechanismem nebo bez něj. Jak v rezidenčních, tak komerčních projektech zajišťuje nadstandardní estetický projev. Oku lahodící sedací solitér s neotřelým a inovativním

vzhledem kombinuje funkčnost s uměleckým pojetím, který je pro značku typický. „Jsme nadšeni, že právě křeslo Rona Arada One Page, které bylo poprvé představeno veřejnosti na letošním Salone del Mobile, bude součástí expozice v našem showroomu. O to víc, když s ním přijede i samotný autor a ředitelka firmy. Je to pro nás velká čest, radost a motivace,” uzavírá Řezníček.

Firma klade důraz nejen na estetiku, ale také na udržitelnost a ekologický přístup ve výrobě. Moroso se neustále snaží minimalizovat svůj dopad na životní prostředí, a to prostřednictvím inovací v materiálech a výrobních postupech. 

Foto: Křeslo One Page od italské společnosti Moroso

Kartell: Inspirováno minimalismem

Vedle novinek Morosa představí Konsepti také značku Kartell, druhého matadora svého portfolia. Ta se už více než 70 let specializuje na výrobu designového nábytku a doplňků, které se vyznačují kombinací inovativního designu, vysoké kvality a pokročilých technologických postupů. Je průkopníkem ve využití plastu jako hlavního materiálu, a proto klade velký důraz na ekologii a udržitelný rozvoj. 

Foto: Interiérovou koncepci Kartellu doplní křeslo A.I. LOUNGE.

V hlavní roli displeje značky se představí minimalistická sedací sestava ASIA od Piera Lissoniho. Mobiliář Kartellu v přední části showroomu bude zahrnovat dvě křesla a třímístnou pohovku s proporčně vyváženým designem. Objemné čalounění kolekce nasedá na elegantní kovovou podnož s čistými liniemi. Tento kontrastující prvek spolu s měkkými tvary polstrování tvoří harmonickou fúzi stylů vhodnou do jakéhokoli současného interiéru.

Celou interiérovou koncepci Kartellu doplní křeslo A.I. LOUNGE s elegantními moderními liniemi, stojací lampa Geen A a A Mini, konferenční stolky Thierry s kovovými nohami a skleněnými deskami v odstínech připomínajících drahokamy, kulatý jídelní stůl Multiplo na čtyřnohé podnoži a stolní lampa Teresa od Ferrucia Lavianiho, která vrhá příjemné teplé světlo graciézními oblouky, jenž napodobuje rozvíjející se okvětní lístky. 

Nanimarquina: Koberec jako umění

Umělecká tvorba Eduarda Chillidy, jednoho z největších představitelů výtvarného umění druhé poloviny 20. století, se vtiskla do podoby unikátní stejnojmenné kolekce Chillida. Velkoformátové koberce a gobelíny této španělské značky se představí ve třech unikátních transformacích Chillidiho děl – Preguntas 1994, Gravitasión Tinta 1996 a Figura Humana. 

Hra s řemeslnými technikami, vlákny a výškami umožnila novým designům zachytit pozastavení se nad světem, které Chillida hledal. Jeho působivá umělecká reflexe odráží v textilii sdílenou lidskou zkušenost, věčnou a neomezenou ve svém vyjádření. Koberce byly vyrobeny ručně, s maximální precizností, za použití různých technik a materiálů jako je vlna či hedvábí. 

  • autor: Konsepti *
  • publikováno: * 2. 10. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři