Novinky a názory / zprávy

Čím se hnojí pole? V Bílovicích inspirací

V Bílovicích u Uherského Hradiště vyrostl edukačně-výrobní areál společnosti Egoé. Foto: Egoé

Výstavy v zákoutích, kde byste je nečekali. Kemp za továrnou, přitom uprostřed sadu a s výhledem na Buchlov. Výtvarná polepšovna, kde můžete zažít euforii i zmar tvůrce. Školicí centrum, kde nevíte, zda poslouchat nebo se dívat kolem sebe. To vše v kulisách někdejšího zemědělského družstva, kde z trosek brownfieldu vyrostl edukačně-výrobní areál společnosti Egoé. Místo, kde klíčí nápady a rodí se produkty. Jednoduše Pole designu. Najdete ho v Bílovicích u Uherského Hradiště.

EGOÉ , 19. 8. 2024 / Advertorial

Proč mluvíme o poli?

Nejúrodnější pole v okolí, k tomu louky, kde kvetl šafrán. To je místo na kopci za Bílovicemi. V 50. letech lokalitu výrazně znehodnotil „velkolepý“ areál jednotného zemědělského družstva. Během čtyřiceti let se ale z nepřehlédnutelného pomníku kolektivizace stal zchátralý brownfield.

Na konci 90. let dostal druhou šanci. Místo zemědělců přišli designéři, konstruktéři nebo dělníci, z vepřínů jsou kanceláře a výstavní prostory. Vyrostlo zde také několik nových výrobních hal. Spousta kontrastů, zajímavých zákoutí a detailů. Ve své podstatě je to ale pořád pole – prostor, kde klíčí nápady a rodí se produkty.  

Jak do toho zapadá design?

Design není o tvaru. Jde o proces, na jehož konci je stoprocentně funkční produkt. Snadno vyrobitelný, s odpovídající estetickou hodnotou. Nejde o luxus, ale o hledání řešení. Na tomto principu Egoé už bezmála třicet let navrhuje a vyrábí zastřešení nádraží, zastávkové přístřešky, městský mobiliář, domky Ulita, outdoorový nábytek, kempingové vestavby do aut nebo lyže.

Foto: HUB umožňuje konání workshopů, přednášek či konferencí.

Pole designu jako zdroj inspirace

Jaká inspirace je nejlepší? Ta oboustranná. Když zpětnou vazbu získáváte i poskytujete. V případě průmyslového designu, jehož výsledkem jsou předměty každodenní potřeby, to patří k základním pilířům navrhování. Proto se tým Egoé ohlíží zpět, k tvorbě minulých generací designérů, zároveň se rozhlíží kolem sebe, co a jak vzniká jinde. A o tom, co vidí, mluví – výstavami, přednáškami, instalacemi. Prostřednictvím akcí pak zve do svého areálu, na Pole designu, odbornou i laickou veřejnost.

Co všechno projekt zahrnuje?

Pole designu je tvořeno několika dílčími projekty, které fungují i samostatně. Vzájemně se doplňují a tvoří kompletní zázemí i náplň pro edukační platformu s ambicí zesílit debatu o veřejném prostoru a roli průmyslového designu v něm. Dalším cílem je pak představit tvůrčí proces. A to napříč generacemi.  

Laboratoř

Co obnáší tvůrčí proces? Proč hledat inspiraci ve vlastních potřebách? Co je potřeba pro to, aby z nápadu vznikl komerčně úspěšný produkt? Odpovědi najdete v laboratoři Myšlenková dílna.

Foto: Zažít pocity tvůrce mohou děti i dospělí ve výtvarné polepšovně.

Expo Bílovice

Na Poli designu je vždy zpřístupněno několik výstav. A to jak ve vnitřních prostorách, tak v exteriérech. Stále i příležitostné.

Výtvarná polepšovna

Poznat materiály, techniky. Vnímat souvislosti, narazit na mantinely. Zažít pocity tvůrce. To je princip Výtvarné polepšovny.

Vzdělávání

Proč je nutné vnímat veřejný prostor jako sdílený. V jakém vztahu k němu je architektura. Jak vypadá tvůrčí proces. Na Poli designu je v nabídce přednášková a konzultační činnost.

Kempus na poli

Je jedno jak, s čím a na jak dlouho přijedete. Mezi trnkami, meruňkami, třešněmi a jabloněmi se ztratíte. A najdete klid. Kus přírody za továrním areálem. Divočina se vším komfortem.

Eventy

Konají se celoročně, nejvýznamnější z nich je venkovní setkání WiFič VEN! Jde o každoroční akci spojenou s areálem Bílovice 519 a naplněná zábavou, setkáváním se a inspirací.

Více o projektu najdete na www.poledesignu.cz.

SPONZOR

  • autor: EGOÉ *
  • publikováno: * 19. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři