Benidormská pláž a mrakodrapy. Foto: Viktorie Majoberová
Novinky a názory / názory a komentáře

Benidorm je španělské letovisko a město architektonických plagiátů. Pět set studentů architektury ho přijelo prozkoumat

Co se stane, když se potká důchodce, prostitutka, taxikář a s nimi architekti a architektky? Vznikne neopakovatelná atmosféra, v níž proběhlo letní studentské setkání organizace EASA. Byla tam i redaktorka Viktorie Majoberová.

Viktorie Majoberová , 27. 9. 2024

Španělský Benidorm je prototyp letoviska s několikakilometrovou pláží, kde je hlava na hlavě. Turismus tu smazal cokoliv, co bylo lokální. Přes den je to lunapark plný předražených zmrzlin a kýčovitých suvenýrů. Na hlavní promenádě potkáte stovky turistů, pochybné prodejce padělaných slunečních brýlí a důchodce na elektrických vozíčcích. Večer se tvář města promění na „peklo na zemi“ plné prostitutek, opilých a jinými látkami posilněných lidí.

A na pozadí takových kulis se čtrnáct dní pohybovala skupina architektů a architektek, kteří se společně zabývali fenomény jako je turismus, či generická a okopírovaná architektura. Přijeli sem na setkání EASA, tedy European Architecture Student Assembly čili v překladu Evropské architektonické studentské organizace.

Foto: Benidrom, něco jako španělské Las Vegas.

EASA v průběhu let

Setkání organizace EASA se konají každé prázdniny. Okolo pěti set studentů, studentek a mladých lidí z oboru architektury, urbanismu a designu se každý rok sjede do jedné vybrané země. Shromáždění probíhá vždy v určitém kontextu, je ovlivněno místem, kde se odehrává, a také tématem, které bylo pro daný ročník zvoleno. Minulý rok to byl Sheffield v Anglii, tentokrát jsme se sešli ve Španělském Benidormu.

To, že se každý rok organizuje na jiném místě je velmi důležité. Celá komunita je tak přivedena na konkrétní místo, kde čtrnáct dní společně žije, tvoří a přemýšlí. Účastníci jsou konfrontováni s místní kulturou. Začnou číst tamní fenomény, problémy a sociální témata. Letos to bylo rozhodně téma masového turismu, který ničí toto španělské město. Minulý rok to byly otázky vlastnictví v rozparcelované Anglii, kde jsme úzce spolupracovali s malými komunitami ve městě Sheffield a snažili se vytvořit místa pro veřejnost. Pár let předtím EASA dorazila do „schizofrenního“ města Valga, jehož polovina rozlohy se nachází v Estonsku, a druhá v Lotyšsku. A tak podobně.

Foto: Poslední večer usedlo přes 500 lidí ke třem stolům a společně jsme večeřeli. 

Benidorm, Las Vegas Španělska

Dalším podstatným tématem 44. ročníku setkání EASA bylo „Shanzhai“. Tento pojem vykládá jihokorejský filozof Byung-Chul Han jako objekt nebo motiv, který si přivlastnil již existující myšlenku nebo formu. Jednoduše by se to dalo vysvětlit tak, že jsme se čtrnáct dní zabývali tématem kopírování v architektuře. Vizí letošních organizátorů bylo přenést metodologii pojmu Shanzhai na EASU. Chtěli tím otevřít debatu o sociální a kulturní spolupráci, ale především zpochybnit představy o autenticitě a autorství v architektuře a umění. Na toto téma probíhaly workshopy a studenti se k němu vyjadřovali různými prostředky.

Kopírování se propsalo i do struktury organizace. Španělský tým „recykloval“ nápady a program z předešlých ročníků Easy. Také několik tutorů workshopů se rozhodlo okopírovat workshop, který již v rámci Easy proběhnul během let.

Foto: Jeden z workshopů se rozhodl pracovat s nejvíce navštěvovaným bodem Benidormu, což je vyhlídka na moře.

Není divu, že organizátoři vybrali jako místo setkání právě Benidorm. Je to trochu parafráze na knihu Learning from Las Vegas - Learning from Benidorm. Toto město je totiž známé pro nespočet okopírovaných staveb. Najdeme tu například kopii hotelu Gran Bali Hotel z Dubaje. Nachází se zde kopie slavné budovy Torres Blancas z Madridu z 60. let navržené architektem Francisem Javierem Sáenzem de Oízou. A další… Je to zkrátka místo plagiátů.

Když se dav roztančí

Je srpnové odpoledne, teploměr ukazuje téměř čtyřicet stupňů Celsia a na pět set mladých tváří z celé Evropy se shromáždilo před radnicí města Benidorm. Potíme se, ale usmíváme. Dnes je poslední den po čtrnáctidenním pobytu na EASE. Zrovna skončilo promítání filmu, který natočili dva účastníci. Byl to dokumentární snímek o tom, jak jsme se tu měli, a co všechno se za čtrnáct dní stihlo odehrát. Přišli se podívat místní, turisté, i vedení města.

Před radnici nás shromáždila skupina holek, prý mají překvapení. Reproduktory začínají hrát skladbu od Paola Conte a celý dav se začíná pomalu pohybovat. Opakujeme taneční pohyby jedné z žen, která roztančí celý dav. A najednou celý dav tančí synchronně bez toho, abychom cokoliv nacvičili. Tančíme skoro deset minut.

Foto: Před začátkem letní akce postavil organizační tým ocelovou konstrukci - dávala stín.

Reproduktory utichly. Všichni se usmívají, protože přesně takovéhle momenty se nám v životě doposud staly jen na EASE. Celý dav se ale pomalu začne trousit. Pospícháme totiž zpět do naší základny, kterou máme v místní základní škole. Čeká nás poslední společná večeře. Organizátoři pro nás připravili tři padesát metrů dlouhé stoly, kolem kterých všichni usedneme, budeme pít víno a naposledy si vychutnáme jídlo z ešusů – průměrné, ale s láskou uvařené.

Co je to EASA?

Když se zeptáte někoho kdo jezdí na EASU co to je, pravděpodobně vám začne vyprávět spoustu příběhů, kterými se bude snažit vystihnout atmosféru celé této akce. Nejčastěji své vyprávění účastníci uzavřou popisem „takový architektonický tábor“ nebo „architektonický festival“.

Evropská architektonická studentská organizace propojuje studenty a studentky a mladé profesionály a profesionálky v oblasti architektury napříč celou Evropou. Není ničím oficiálně řízená. Lidé odcházejí, přicházejí a postupně si předávají funkce. Díky tomu EASA stále funguje. Je to živý organismus aktivních lidí, kteří mají energii a chuť experimentovat a navzájem se vzdělávat. Všichni se angažují dobrovolně a zadarmo, motivací je chuť navázat mezinárodní přátelství, pracovní i osobní. Kulturně i odborně se navzájem obohatit.

Foto: Co se týká jídla, EASA nabízí trochu "spartánské" podmínky.

Každoročně se na EASA potká okolo pěti set mezinárodních účastníků. Každý ale v trochu jiné roli. Nejpočetnější skupinu tvoří tzv. „participanti“. To jsou lidé, kteří jezdí jako účastníci a pro které je celá akce především organizovaná. Participanti si na začátku dvoutýdenní akce zapíšou do jednoho z workshopů, který si vyberou. Většinou je na výběr z přibližně třiceti workshopů, které jsou taktéž organizovány dobrovolníky, tzv. „tutory“. Všechny workshopy vybrali organizátoři EASA na základě opencallu, který vždy probíhá s předstihem před letní událostí. Poslední skupinu z pěti set lidí tvoří tzv. „helpeři“. Tuto funkci zastávají většinou NC čili „národní kontakty“ – i já jsem jedním z nich. Staráme se o průběh akce, pomáháme organizátorům, vaříme a uklízíme.

EASA v průběhu let

Lidé do komunity přicházejí a odcházejí už více než 40 let. EASA oficiálně existuje již od roku 1981. První ročník proběhl v Liverpoolu a od té doby se studenti a studentky potkali již skoro ve všech evropských zemích. Setkání měla různé podoby. Organizovala se ve městech malých, velkých, v přírodě, nebo např. za polárním kruhem v Laponsku. V roce 1997 zorganizovala Dánská EASA ročník, který se celý odehrál ve vlaku. Stovky studentů obydlelo celý vlak, kterým projížděli Skandinávií. Můžete si o tom pustit krátké reportážní video.

Foto: Tým organizátorů - pracují dobrovolně ve svém volném čase.

Existuje hlavní oficiální stránka celé komunity EASA, kde najdete všechny informace o aktuálních i proběhlých akcích. Doporučuji také instagramový profil EASA archive, kam dobrovolníci a nadšenci komunity shromažďují a archivují materiál z proběhlých ročníků.

EASA je platforma, odkud si odvážíte hlavu plnou otázek a nakousnutých témat, o kterých jste možná neměli ponětí, že s architekturou souvisí. Je to místo, kde získáte zážitky a mezinárodní kamarádství na celý život. Příští rok se vyráží do Finska na hranici s Ruskem. Přihlášky bude možné podat opět na jaře. Přesný termín najdete na instagramu easa.czech.

  • Země: Španělsko
  • Město: Benidorm
  • Rok: 2024

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři