design / Interiérový design

Ručně vyráběná designová svítidla z prvotřídních materiálů s déle jak čtyřicetiletou tradicí

Fior di Pizzo Foto: Il Fanale

Italská značka Il Fanale je renomovanou rodinnou firmou, která se díky vysoké kvalitě i tradičnímu řemeslnému zpracování prosadila i v zahraničí. Jejich svítidla kombinují surové materiály s elegantním designem. Své místo si nachází v moderních i historických interiérech po celém světě.

EARCH.CZ , 30. 7. 2024 / Advertorial

Nedaleko italského města Trevisa, v San Biagio di Callalta, se nachází dílny firmy Il Fanale. Zde vznikají ručním zpracováním veškerá svítidla, která italská značka nabízí. Od rustikálních světel, po designové kousky, až po svítidla v industriálním stylu. Všechna jsou tvořena prvotřídními materiály, jako jsou mosaz, měď, ručně zpracované sklo či italská keramika Bossano, která je známá svou kvalitou a odolností.

Foto: Ruční výroba se čtyřicetiletou tradicí.

Neodmyslitelnou součástí celého procesu jsou návrháři. Il Fanale si zakládá na tom, že spolupracuje s takovými, kteří se do celého procesu výroby zapojují a kteří si zároveň se světlem rádi hrají. Správný návrh by měl hodnotu ručního výrobku zvyšovat. Díky této spolupráci vznikají svítidla, za kterými je vidět pečlivé řemeslné zpracování, kreativní přístup, i vášeň pro detail. Díky ruční výrobě mohou být navíc svítidla upravena na míru podle specifických požadavků zákazníků.

Foto: Stínítka svítidel Anita jsou ručně vyráběná z tradiční italské keramiky Bossano.

Ideální stylová svítidla do horských hotelů, srubů i dřevostaveb

Rustikální řada Il Fanale představuje různé typy svítidel, které se svou estetikou hodí převážně do tradičních interiérů, kam přináší teplo a dotváří útulnou atmosféru. Každý kus je vytvořen tak, aby ladil s přírodními materiály a rustikálním stylem. Svítidla Anita pochází od návrhářů ze Studia DT. Jejich stínítka jsou tvořená z glazované keramiky Bossano a dotvářená antickou mosazí. V Česku jsou velmi oblíbená hlavně díky designu, který se výborně začlení do chalupy, horské chaty, srubu i roubenky. Zazáří také v pivnicích či cukrárnách, kam přinesou svým detailně zpracovaných stínidlem trochu romantiky. Svítidla této kolekce zahrnují závěsná svítidla, stojací lampy, nástěnná svítidla a stropní svítidla. Jejich kombinace může přispět k celkovému sladění interiéru.

Foto: Fior di Pizzo díky vyšívanému stínidlo vytváří v noci krásné světelné efekty.

„Vyšívaná keramika“ série Fior di Pizzo dává tradičnímu designu starých venkovských svítidel moderní nádech. Promyšlené zpracování stínidla vytváří na stěnách hravé světelné efekty v podobě kvítků. Design pochází opět od Studia DT a celá kolekce je k dispozici v mnoha různých modelech, včetně mosazných závěsných svítidel, nastavitelných, ​​nástěnných svítidel a svítidel stropních.

Industriální styl pro milovníky moderního designu

Surové materiály ve spojení s minimalistickým designem vytvářejí industriální svítidla Il Fanale. Prezentuje je série Officina, která kombinuje drsnou strukturu železa s rafinovanými základními liniemi. Závěsná svítidla i vnitřní nástěnná svítidla vytváří tu správnou atmosféru, ať jsou umístěna v domácím prostředí nebo v velkém prostoru.

Foto: Officina se hodí převážně do prostor, kde se pracujes kreativitou.

Využijí se pro osvětlení konferenčního stolku, menšího jídelního stolu, baru, vstupního prostoru nebo kuchyně. Díky použití v kombinaci s více různými typy svítidel ze série vznikne stylové osvětlení například většího jídelního stolu či pracovního stolu pro kreativce. Jejich charakter je činí ideální pro loftové byty ve městě, roubenky nebo sruby na venkově. Skvěle se hodí také do restaurací, horských hotelů, penzionů, pivnic, pivovarů a kaváren. Ladí s prostory, kde dominují prvotřídní přírodní materiály, ruční výroba a nadčasový design.

Design s ženskou rafinovaností

Série Bon Ton je ikonická kolekce lamp od italské designérky Cristiny Celestino, inspirovaná světem šperků a elegantní ženskosti. Ikonickým prvkem produktu je mašličkové mosazné zapínání, připomínající náušnici. To navíc podtrhuje hravá kombinace barev, dubového dřeva a mosazi. Série se skládá ze stojacích lamp, závěsných lamp i stolních lamp v mnoha variantách. Stínítka jsou vyrobená z kovu s povrchovou barevnou úpravou, tudíž světlo se přes stínítko nepropouští, ale funguje jako lokální osvětlení. Svoje uplatnění najde v moderně zařízeném interiéru.

Foto: Bon Ton je typické svou ženskou něžností a detailem v podobě zapínání inspirované náušnicemi.

Pro letní posezení venku

Venkovní svítidla v moderním i tradičním stylu jsou neocenitelným prvkem při večerním posezení na zahradě či terase. Kromě potřebného osvětlení dodávají také při správném rozmístění tu správnou atmosféru, která podtrhuje příjemný pocit z venkovního prostoru. Například ve společnosti přátel či rodiny.

Foto: Série Drop inspirovaná italskými slavnostmi a festivaly se hodí jak do interiéru, tak také do exteriéru.

Série Drop z mosazi a mědi od Studia DT je inspirovaná světly tradičních italských venkovních slavností. Krásná ve své jednoduchosti. Díky své vysoké odolnosti vůči povětrnostním vlivům se hodí do každého exteriéru. Jednotlivá svítidla najdou využití například v hotelích a restauracích, ale vhodné jsou i pro menší dvorky a terasy. Stejně dobře se dají použít i jako vnitřní výzdoba, a to i v menších prostorách, díky novému Drop Mini. Umožňují vytvořit atmosféru letních oslav v jakémkoli prostoru, jako samostatná svítidla, tak na lanku nebo pospojované.

Historie a vývoj

Il Fanale byla založena v roce 1979 ve Vicenze. Zakladatelé, Fausto Dalla Torre a jeho manželka Luisa, začínali s cílem obnovit tradiční techniky výroby svítidel, přičemž kladli důraz na kvalitu a estetiku. Postupem času se firma rozrostla a své produkty začala nabízet i na mezinárodních trzích. Il Fanale se zaměřuje na kombinaci tradičního řemeslného zpracování s moderními designovými prvky, což se ukázalo jako klíčový faktor jejího úspěchu.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 30. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři