design / Interiérový design

Nesmrtelný design z ručně foukaného skla v podání italské značky Lodes

Model Nostalgia navrhl pro Lodes designér Dima Loginoff. Jednotlivé tvary lze libovolně kombinovat. Foto: Lodes

Rodinná italská značka Lodes s více než sedmdesátiletou historií, dříve známá jako Studio Italia Design, vytváří designová světla, která dnes zdobí interiéry i exteriéry po celém světě. Její ikonická práce se sklem v sobě nese mnohaletou tradici a řemeslnou dokonalost.

EARCH.CZ , 12. 9. 2024 / Advertorial

Vášeň pro sklářské řemeslo, které je v italském regionu Benátek hluboce zakořeněné, přinesl do firmy už v roce 1950 při jejím vzniku zakladatel společnosti Angelo Tosetto. Od té doby rodinná značka prošla třígeneračním vývojem a stala se jednou z předních evropských firem.

Foto: Svítidla z ručně foukaného skla společnosti Lodes v sobě nesou mnohaletou tradici a řemeslnou dokonalost. (Model Sky-Fall)

Prvotřídní materiály, jako je proslulé muránské sklo, spojila s nadčasovým italským designem a moderními technologiemi. Její energeticky úsporné LED moduly s vysokým indexem podání barev (CRI) zaručují, že barvy v interiéru působí přirozeně a věrně. Díky tomuto propojení si svítidla Lodes oblíbili nejen architekti a designéři, ale i milovníci interiérového designu.

Foto: Model Jefferson navrhl designér Luca Nichetto.

Ikonická designová svítidla Lodes

Mezi ikonickými modely Lodes najdeme několik kolekcí, které představují různé tváře moderního designu.

Svítidlo Random od tchajwanské návrhářky Chia-Ying Lee je jedním z nejznámějších kousků značky. Lehká závěsná lampa z foukaného skla se skládá ze tří různě velkých skleněných koulí – difuzorů o průměru 18, 14 a 12 cm, které tvoří jeden poutavý celek. Každý difuzor má LED zdroj světla vyzařující měkké bílé světlo. Ve spojení působí tato svítidla jako mýdlové bubliny ve větru.

Foto: Ve spojení více svítidel Random dohromady působí jako mýdlové bubliny tančící ve větru.

Random Solo je samostatná verze Randomu, která umožňuje jednotlivé koule rozmístit podle potřeb interiéru, zároveň však ve spojení s dalšími může tvořit originální a zajímavé kompozice. Tato variabilita dává návrhářům prostor pro kreativitu a přizpůsobení světelných řešení konkrétním požadavkům. Pět velikostí v šesti různých provedení nabízí prostor pro kreativitu.

Design Sky-Fall vznikl z týmové práce Studia Italia Design (Lodes). Je inspirovaný tradičními sklářskými technikami, avšak v moderním pojetí. Jeho tvar zachycuje podobu starověké karafy z muránského foukaného skla, které svítidlu dodává nadčasový elegantní vzhled. Působivý je i když zrovna nesvítí. Když svítí, rozptyluje dvojitý LED zdroj přímé i nepřímé světlo.

Foto: Sky-Fall vzniklo z kreativní dílny Studia Italia Design, dnes společnost Lodes.

K dispozici je ve dvou velikostech a čtyřech povrchových úpravách a ve verzích s teplotou barvy světla 2700 nebo 3000 K. Nyní přibyl do rodiny nový Sky-Fall Round - varianta s kulovitě tvarovaným difuzorem dostupným ve dvou velikostech a čtyřech povrchových úpravách, včetně nové, vzácné zlaté šalvěje. Sky-Fall vynikne především jako dominantní osvětlení jídelny nad jídelním stolem, v obývacím pokoji, ale pozornost upoutá také v restauraci, bistru nebo na recepci.

Tidal je stropní svítidlo ve tvaru prstence od Needs Studia. Jeho oválný design, kdy jedna strana je širší než druhá a divákovi se jeví rozdílně, napodobuje vlny při přílivu a odlivu, po kterých nese své jméno Tidal (italsky přílivový).

Foto: Svítidlo Tidal champagne. Pro Lodes jej navrhlo Studio Needs.

Svítidlo vyrobené z tlakově litého hliníku šíří světlo oběma směry – nahoru i dolů. Prstenec, který tvoří tělo svítidla, ukrývá všechny technické komponenty, což přispívá k čistotě a eleganci celkového vzhledu. Má průměr 60 cm a lze jej získat ve čtyřech matných provedeních: bílá a černá (nová varianta pro rok 2024), které dokonale ladí s minimalistickými interiéry přináší do této kolekce výrazný kontrast a jemnou eleganci, a také terra a champagne, které svými teplými a sofistikovanými odstíny dodávají prostoru dekorativnější charakter.

Nostalgia je závěsné svítidlo v retro stylu od návrháře Dima Loginoffa. Odkazuje na tradiční sklářskou práci foukaného skla, ale s moderními LED technologiemi. K dispozici je v pěti elegantních povrchových úpravách v kombinaci s černým rámem a kabelem nebo chromovaným a průhledným kabelem pro všechny povrchové úpravy. Je vhodné pro osvětlení stolu nebo jako svítidlo do ložnice. Působivé bude také v prostoru nad schodištěm, nebo v různých seskupeních pro zdůraznění větších prostor – například na recepci hotelu či firmy, nebo k dekorativnímu osvětlení restaurace, či baru.

Foto: Model Nostalgia navrhl pro Lodes designér Dima Loginoff.

Když v roce 2020 změnila firma u příležitosti svého 70. výročí svůj název, slibovala nový začátek, avšak s důrazem na zachování bohatého dědictví. Dnes nabízí krásná svítidla s funkčním řešením na 90 trzích po celém světě.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 12. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři