Traktůrky od KOVAP a studia gentle & more, které jsou ke koupi už teď. Foto: Archiv KOVAP
design / Interiérový design

Designblok 2024. Co tu vidět a třeba i pořídit do bytu?

Někdy jsou to drobnosti, které interiér povýší na něco speciálního. I letos přinesli designéři a výrobci na festival Designblok spoustu takových předmětů. Přinášíme náš výběr - i s cenovkami.

Karolína Vránková / Adéla Vaculíková / Viktorie Majoberová , 3. 10. 2024

Stolky Candy Tables od studia Mikolášková & Drobná

Cena: 15 a 20 tisíc, dle velikosti

Začíná to trubkou z borosilikátového skla, která se obvykle používá v chemických továrnách. Z ní vzniká základ stolku. Pak dostane svrchní desku. A poté je ručně nabarven na jeden ze šesti lomených pastelových odstínů, typických pro tohle duo designérek, a to v gradientu od nejsvětlejší do nejtmavší. Na konci je stoleček Candy Table, vhodný ke gauči nebo posteli, bonbónek každého interiéru.

Foto: Candy Tables od studia Mikulášková&Drobná

Plechové hračky KOVAP

Cena: traktor 890 Kč, formule 590 Kč, fofr tabule 650 Kč

V mechanice sází firma KOVAP na tradici, co se designu týče, tam se snaží přicházet s novinkami. Už dávno to není jen o beruškách na klíček a věrných zmenšeninách Zetorů. Letos na Designbloku představuje nové plechové hračky hned tři a všechny jsou navržené designéry. Traktůrek a formule je od česko-belgického studia gentle & more a autíčko „fofr tabule“ od studia Qubus.

K dostání jsou v různých barevných provedeních, to je na nich ostatně půlka zábavy. Nám se nejvíce líbily ty duhové, nastříkané airbrushem podle návrhu studentů z UMPRUM Karolíny Vintrové a Jana Lechnera. Zatím jde pouze o prototypy, uvedení do prodeje prý bude záviset na poptávce. Kdo by ale nechtěl růžovo-žlutý traktůrek…

Foto: Traktůrek od KOVAP studia gentle & more v barevném provedení navrženém studenty UMPRUM, zatím se neprodávají, ale jednou třeba budou.

Vánoční ozdoby Random Collection od Rautis

Cena: 390-690 Kč, velká prostorová hvězda 3 990 Kč

Hvězdy, komety a další slovy nepostihnutelné tvary, pro které je společná nahodilost. Designéři ze studia LLEV o nich říkají, že je „tvoří náhodná seskupení čar, které se potkaly uprostřed vesmíru“. Takto navržené ozdoby nejsou jen vánoční, domov vám můžou krášlit každý den.

Vyrobené jsou ze skleněných perlí, tradičního produktu firmy Rautis, ze kterých se v Poniklé na Liberecku tvoří ozdoby už od konce 19. století. Vedle obvyklých vánočních hvězdiček, andělíčků a zvířátek firma pravidelně přichází s novými designérskými kolekcemi. Dělají to jemně, třpytivě a drží tak tradici v kroku se současností.

Foto: Vánoční ozdoby Random Collection od RAUTIS a studia LLEV

Modulární nábytek FOAMY

Cena: okolo 50 000 Kč

Barevnost ho dělá zábavným a myšlenka recyklace karimatek a pěn zase technologicky zajímavým. Modulární nábytek s názvem FOAMY je vedlejším produktem firmy YATE, která se standardně věnuje zpracovávání technických pěn a plastů. Z odřezků, které jim z výroby zůstanou, vyrábí tzv. polimix – tedy materiál ze směsi různých pěn. A právě z něj je taky nábytek FOAMY.

Na dlouhé sezení není, pěna, hlavně ta šedivá technická, je poměrně tvrdá. Hodit se tak bude třeba do loungí nebo dalších prostor, kde se má sedět krátce a nábytek v nich musí něco vydržet. Výhodou je taky jeho modulárnost – zatím se dá zakoupit křeslo, sedačka a konferenční stolek, jejich velikosti přitom mohou být různé, záleží na nakonfigurování. Kolekci FOAMY pro Yate navrhlo designérské studio Balance is Motion.

Foto: Modulární nábytek FOAMY od Yate a designérského studia Balance is Motion

Stůl z pískovce Cutting Edge od Hrdina & České pískovce

Cena: od 120 000 Kč

Tento stůl můžete mít ve venkovní kuchyni i uvnitř v jídelně. Je totiž z pískovce a vydrží déšť i rozlité víno. Kámen je povrchově napuštěný proti mastnotě a tekutinám, nic tedy nevsákne a skvrny na něm nevzniknou. Nečistoty stačí otřít hadříkem.

Podobu elegantního stolu s deskou z jednoho kusu pískovce navrhlo designérské studio Lexová & Smetana. O výrobu se pak postarala firma Hrdina & České pískovce, která má svůj lom nedaleko Kuksu. Standardně se věnuje zakázkové výrobě zahradních kuchyní, krbů a pecí, portfolio svých prací však postupně rozšiřuje. Stůl s názvem Cutting Edge je výsledkem jejich vůbec první spolupráce s designéry. Výsledek stojí za to. V množství dřevěných stolů, které jsou na Designbloku tradičně k vidění, a často jsou i řádově dražší, je to příjemné zpestření.

Foto: Pískovcový stůl Cutting Edge od Hrdina & České pískovce a studia Lexová & Smetana

Lampa Iconic od studia Playform

Cena: 2200-18500 Kč, dle velikosti svítidla

Designérské duo Hermann & Coufal se po deseti letech spolupráce rozhodlo rozdělit své profesní cesty. Matěj Coufal pokračuje pod vlastní značkou Playform a na letošním Designbloku představuje svoji vlastní kolekci s názvem Trash & Treasures, která  zahrnuje svítidla Iconic. Jsou z recyklovaného papíru a jsou pro každého – je možné si je objednat v různých barvách i velikostech.

Eduard Hermann také představuje novou značku. Jmenuje se Nami ñami a také přinesla svítidla z recyklovaného materiálu.

Foto: Svítidlo Iconic od studia Playform Matěje Coufala. K dostání v různých velikostech i barvách

Brokátový gymnastický míč

Cena: 4-8 tisíc, dle velikosti

Jednoduchost, beton, sklo a dřevo. To jsou jistoty většiny současných interiérů. A právě tenhle bezpečný svět designérka a scénografka Veronika Velčovská Jiroušková opustila a navrhla brokáty s bohatými ornamentálními vzory. V nich se potkávají rostliny z botanických atlasů s kostičkami lega. Brokáty vyrobili v české firmě Hedva z Rýmařova, designérka jimi potáhla gymnastický míč. Nad výsledkem žasnete a bavíte se.

Foto: Brokát Vesna od designérky Veroniky Velčovské Jirouškové

Stolek Dalmatian od Master&Master

Cena: 9600 Kč

Designérky ze studia Palma de Alma tvoří všechny svoje produkty pro fiktivní Palma Resort, místo plné fantazie a nadsázky. A tak je to také s tímhle stolečkem, který má na sobě skvrny jako dalmatin. Je z bílého a černého plastu, který zbývá v továrnách při výrobě obalů a jiných výrobků. Má průměr 400 mm, ale lze pořídit také ve větší velikosti o průměru 580 mm. Je omyvatelný, trvanlivý, nezničitelný.

Foto: Stolky Dalmatian vytvořily pro studio Master&Master designérky Palma de Alma.

Akustické komody Tectonia

Cena: okolo 120 000 Kč

Mnoho současných interiérů je z tvrdých materiálů, které odráží zvuk. Zlepšení akustiky slibuje nábytek Tectonia, který pro firmu Ekustik vyvinulo studio Balance in Motion. Je konstruovaný tak, aby zvuk pohlcoval – dřevěné lamely střídají vrstvy z materiálu připomínajícího plsť - je to však recyklát z PET láhví. Zájemce si může vybrat z více druhů dřeva i měkké vrstvy.

Komody jsou v různých velikostech, u každé se ale počítá s tím, že v ní může být uložená sbírka LP desek, na ní kvalitní gramofon a kolem se bude vznášet kvalitní zvuk.

Foto: Komoda, která zlepšuje akustiku

A jeden prototyp: stůl z hlíny vykopané na staveništi

Instalace s názvem young earth vznikla ve spolupráci studia platformy kolemhlíny a studia Janský & Dunděra. Nabízí nový pohled na možnosti využití hlíny v současném designu.

Foto: Stůl z nepotřebné hlíny ze stavby

V rámci instalace můžete vidět stůl s názvem around, který je vyroben ze směsi recyklovaných zbytků kamenické výroby, hlíny, jílu a vody. Neobsahuje jakékoliv příměsi cementu a materiál je zcela přírodní. „Deska stolu around je vzorkem broušené hliněné podlahy a je vyrobena z výkopů metra D, jeho noha je pak vzorkem dusané stěny. Kamenivo použité ve stolech je z rozdrcených kamenických odřezků, které jsou rovněž odpadní surovinou,“ popisuje architektka Svetlana Devyatkina. Koupit si ho zatím nemůžete. Ale třeba jednou?

A ještě studenti: Grily co sběrný dvůr dal

Na Desigbloku vystavují tradičně také studenti vysokých a vyšších odborných škol, kde se vyučuje design. Studující Produktového designu VOŠ Scholastika představili netradiční semestr s názvem Grill, Knife & Fire.

Foto: Gril od Andy Čikovského

Během semestru pod vedením Matěje Janského a Cyrila Dunděry vytvořili grily z toho, co „sběrný dvůr dal“. Student Andy Čikovský ho vyrobil z titanovo-nerezového plechu. Je určen pro zeleninu a vegetariánské produkty, které na rozdíl od masných výrobků nepotřebují kouř pro výraznou chuť. Druhý gril vypadá jako dětské odrážedlo. A taky jím původně byl, než ho ve sběrném dvoře našel Saša Shymon. Třetí gril býval nerezový regál na kolečkách s drátěnými šuplíky. Ty nově fungují jako grilovací mřížky a umožňují různé stupně ohřevu. Ve čtvrtek 3. října proběhne experimentální grilování před Uměleckoprůmyslovým muzeem.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři