Vysoká škola báňská v Ostravě má novou budovu ekonomické fakulty. Navrhlo ji studio CHVÁLEK ATELIÉR s.r.o. Foto: Petr Šimčík
Architektura / občanské stavby

Zvenku moderní a účelná architektura, uvnitř kvalitní prostory pro výuku a velkorysé atrium – novou budovu ekonomické fakulty v Ostravě brzy zaplní studenti

Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské v Ostravě má po padesáti letech novou budovu. Z centra města se přesunula do porubského univerzitního kampusu a studentům poskytuje moderní zázemí odpovídající dnešním požadavkům na výuku.

EARCH.CZ , 23. 8. 2024 / Advertorial

Vysoká škola báňská již téměř dvě století propojuje technické, ekonomické a přírodovědné obory a vzdělává studenty na špičkové úrovni. Po druhé světové válce se její působiště přesunulo z Příbrami do Ostravy. A od té doby si univerzita hledala své místo v urbanismu tohoto největšího slezského města.

Kampus ostravské technické univerzity nakonec nahradil původní chatovou osadu v západní části města. Jeho provoz zahájili před padesáti lety, ale budov rychle přibývalo. Dnes areál školy zastřešuje veškeré vyžití pro studenty, zaměstnance i širokou veřejnost.

Foto: V samém srdci fakulty se nachází atrium.

Nejnovějším přírůstkem do porubského kampusu je nová budova ekonomické fakulty. Původně sídlila v centru města, ale již dlouho nesplňovala požadavky především z hlediska infrastruktury, a proto vedení rozhodlo o jejím přemístění.

Za návrhem objektu stojí architekti Ondřej Stuchlý, Pavel Pieták a Martin Chválek z ostravské projekční kanceláře CHVÁLEK ATELIÉR s.r.o., kteří mají s realizací staveb pro vzdělávání již mnoho zkušeností. „Architektonické a hmotové řešení stavby navazuje na urbanistickou strukturu univerzitního kampusu. Hmota hlavního objektu má jednoduchý tvar kvádru na obdélníkovém půdoryse a je zastřešena plochou střechou,“ popisují hlavní rysy domu autoři.

Foto: Parter komunikuje s přilehlými prostory velkorysým prosklením.

I přesto, že se fakulta nachází v blízkosti tramvajové zastávky, umožňuje studentům a zaměstnancům pohodlně zaparkovat ve svém podzemním podlaží. V prvním a druhém nadzemním podlaží se nachází převážně učebny a přednáškové sály, ve třetím a čtvrtém poté kanceláře. Vynecháním hmoty vzniklo v samém srdci školy velké atrium, kde studenti budou zajisté rádi trávit volný čas. První z nich budova přivítá v letošním zimním semestru.

Skeletová nosná konstrukce z železobetonu se propisuje do fasády domu. Tu tvoří předsazený obklad bílé barvy v kombinaci s probarvenou omítkou. Přízemní parter se svým okolím komunikuje skrze velkoformátová hliníková okna.

Při navrhování architekti mysleli nejen na špičkové zázemí pro studenty, ale i na udržitelnost. Objekt má díky střešním fotovoltaickým panelům téměř nulové nároky na energie. Stěny jsou zatepleny standartním systémem, jako výplně otvorů byla použita trojskla a solární zisky redukují vnější stínící prvky modré barvy. Kombinací těchto principů se autoři zasloužili o zisk stříbrného certifikátu SBToolCZ.

Nové sídlo ekonomické fakulty v Ostravě odpovídá standardům dnešních univerzitních budov. Již letos v září přivítá své studenty, pro něž bude architektonicky kvalitní prostředí školy zajisté motivací ke studiu.

Použité produkty:

Projekt novostavby ekonomické fakulty vznikl pomocí metodiky BIM (building information modeling) od projektu až po samotnou realizaci a stal se tak pilotním projektem Vysoké školy báňské pro použití této metody. „V průběhu projektování byla vytvářena metodika BIM pro univerzitu a probíhala úzká spolupráce s Fakultou stavební skrze sdílené datové prostředí a komunikaci BIM koordinátorů obou stran,“ říká architekt Martin Chválek.

Architektonickou a stavební část dokumentace architekti zpracovali v projektovém softwaru ArchiCAD. Pochvalují si zejména pravidelnou podporu ze strany společnosti CEGRA v souvislosti s požadavky na BIM standardy, jež se měnily v průběhu projektování, a také při koordinaci různých softwarů.

  • Ateliér: CHVÁLEK ATELIÉR s.r.o.
  • Země: Česká republika
  • Město: Ostrava – Poruba
  • Investor: VŠB-TUO
  • Projekt: 2019–2021
  • Realizace: 2024

Projekt vznikl v ARCHICADu.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 23. 8. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři