Na místě staré chalupy vyrostla současná. S respektem k minulosti i k místu. Foto: A1Architects – David Maštálka
Architektura / rekreační objekty

Zázračná chalupa zvaná Wunderbaude. Je v Krkonoších a s výhledem na Sněžku

Zemi nedědíme od našich předků, ale půjčujeme si ji od našich dětí. Tohle indiánské přísloví vedlo rodinu, která si stavěla chalupu v Krkonoších. A také její architekty z ateliéru A1 architects. Stavěli ohleduplně.

Karolína Vránková , 19. 6. 2024

Investorem chalupy byl Alois se svou pětičlennou rodinou. „Alois se na místo dožilé německé chalupy rozhodl navrátit bytí v podobě nové poctivě postavené chalupy, v řemeslném provedení, se současným vzhledem, s respektem ke krajině a komfortem, který je odrazem našeho století,“ takhle v kostce popisují své zadání A1 architekti – David Maštálka a Lenka Křemenová.

Foto: U chalupy je i bazén, ovšem s horskou teplotou.

Původní stará chalupa se nacházela v 1. zóně Krkonošského národního parku (KRNAP). Konstrukce byla prohnilá a chalupa shledaná nezachranitelnou. Nová stavba se však nemohla příliš lišit: dle pravidel KRNAP musela mít šikmou střechu se sklonem 45 stupňů a půdorys ve tvaru obdélníku s poměrem stran 1:2. Zároveň však měl vzniknout současný dům se současným komfortem.

Ateliér A1 architects se na jemné fúzování starého s novým specializuje. A je to vidět i na této chalupě. Zachovali siluetu, ale přidali nové okenní otvory, které umožní výhledy; ačkoliv pravidla KRNAP velká prosklení omezují, tady se je povedlo obhájit. „Proces byl relativně hladký, myslím, že v KRNAP se už se současnou architekturou docela sžili,“ myslí si David Maštálka.

Foto: Uvnitř: jsou tu kachlová kamna i trámový strop. A v něm autorské svítidlo.

Materiály jsou taktéž tradiční. Na střeše je šindel z modřínu. Sokl je z kamene, částečně ze zbourané chalupy. Uplatnilo se i roubení, ovšem překvapivým způsobem. Dům je totiž postavený jako současná sendvičová dřevostavba, pouze fasádní plášť je sroubený z trámů – proto jsou trámy docela subtilní, jen 12 na 12 cm.

Foto: Kámen a roubení - ovšem jenom na fasádě

Také uvnitř se najde spoustu elementů, které jsou současné, ale pohrávají si s chalupnickou tradicí. Dům má trámový strop a je obložený dřevem, částečně z původního domu. Jsou tu kachlová kamna a kamenný krb. Instalovali tu také kamenné koryto, do nějž stéká voda ze stráně za domem, jak se to dělalo v horských chalupách dřív – kromě toho má ovšem dům také tři koupelny a standard je zcela současný.

Staré s novým propojuje také autorský design – například svítidla umístěná ve stropě a uvnitř zlacená, což světlu dodává příjemný tón.

A ještě jednu věc má tento dům společnou s původní chalupou. Bravurní zvládnutí ruční práce a opracování materiálů – šindele, roubení, kamene. „Z řemesla lidí, kteří na stavbě pracovali, jsme byli nadšení,“ říká architekt David Maštálka.

Vysoké partie Krkonoš jsou jedna z nejkrásnějších oblastí Česka. Zároveň je v hledáčku rekreantů a tlak na výstavbu je obrovský. Architekti a investoři si toho byli vědomi. „Mohou-li některá místa působit jako zázračná, tak toto je jedno z nich – snahou bylo postavit neméně zázračnou boudu,“ píší A1 architects v autorské zprávě. Výsledkem je Wunderbaude, současná horská chalupa postavená s respektem a vkusem.

  • Autoři: Lenka Křemenová, David Maštálka, Zuzana Sagitáriová
  • Ateliér: A1architects
  • Země: Česká republika
  • Studie: 2019
  • Realizace: 2020–2023
  • Užitná plocha: 280 m²
  • Autor projektu: Jakub Bradáč
  • Technický dozor: Eurobau s.r.o.
  • Dodavatel: Woodworking pro s.r.o.
  • Kamna: Robert Pithard
  • Fotograf: A1Architects – David Maštálka
  • okna: Truhlářství Vašíček s.r.o

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři